REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cazanciuc: Plenul Senatului va dezbate joi proiectul privind carantinarea şi izolarea

Cazanciuc: Plenul Senatului va dezbate joi proiectul privind carantinarea şi izolarea

Replica API 15 iulie 2020 | 00:00 861

Plenul Senatului va dezbate joi proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea, a declarat preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Robert Cazanciuc

Cazanciuc a menţionat că se face o trecere în revistă a articolelor proiectului de lege, aşa cum au fost discutate în cadrul Comisiei juridice miercuri, o primă lectură de principiu.

"Urmează (...) o citire tehnică de către stafful comisiei şi probabil în această seară, când va fi gata, o să dăm un vot pe raportul Comisiei juridice, în aşa fel încât mâine să poată fi înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului, care va avea loc la ora 10, 12, o să stabilim de comun acord cu ceilalţi colegi, dar mâine în mod cert o să avem vot în plenul Senatului", a afirmat el.

El a precizat că s-a introdus o procedură obligatorie referitoare la medici. "Sunt mai multe lucruri care au fost (...) îmbunătăţite faţă de varianta venită de la Guvern sau de la Cameră. (...) Am introdus o procedură obligatorie, mai întâi de voluntari, într-un al doilea pas de apelare la o structură militară, dacă va fi cazul şi în ultimă instanţă, dacă nici cele două (...) soluţii nu pot să aducă pe cineva într-un spital care are o criză la un moment dat, să se poată apela la o detaşare, cu o compensare destul de importantă, de până la o jumătate din salariu plus o diurnă (...) pentru cei care merg în asemenea misiuni", a spus Cazanciuc.

Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie. "Practic, un număr de cadre medicale se înscriu pe această listă, beneficiază de o anumită formă de compensare, dar atunci când ţara are nevoie de ei sunt cu arma la picior", a precizat Cazanciuc, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, în prima etapă pacientul confirmat cu un agent patogen va beneficia de o examinare medicală care poate să dureze până la 48 de ore, făcută cu acordul său.

"Dacă pacientul nu este de acord, medicul care-l examinează propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia această procedură de acord solicitat pacientului. Dacă nici în această situaţie nu se obţine acordul, DSP-ul emite o altă decizie. Şi prima decizie, pentru 48 de ore şi următoarea decizie, care durează cât durează perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate (...) la judecătoria din raza căreia se află unitatea spitalicească", a explicat Cazanciuc.

El a precizat că soluţia primei instanţe este executorie.

"DSP-ul poate propune această măsură de izolare într-o unitate spitalicească sau asociată, poate fi şi un hotel sau alte unităţi de cazare, nu e obligatoriu neapărat în spital. (...) Dacă după 48 de ore nu sunt simptome care să arate o agravare a bolii, pacientului i se recomandă să meargă la domiciliu sau într-un loc unde se poate izola, dacă (...) îşi poate asuma răspunderea că în acea locaţie unde vrea să meargă are câteva condiţii sanitare, adică (...) o încăpere singur, o baie la care să aibă acces permanent, să aibă substanţe dezinfectante, practic, va primi de la DSP o conduită de urmat", a precizat Cazanciuc.

Persoana respectivă va semna o declaraţie pe propria răspundere, a adăugat el.

Cazanciuc a subliniat că persoanele care au fost informate să aibă o anumită conduită şi nu o respectă riscă sancţiuni contravenţionale sau penale. Organe ale statului, precum Poliţia Locală, Poliţia Naţională, alte autorităţi, pot să verifice, informate fiind de DSP că o anumită persoană trebuie să aibă o anume conduită.

Întrebat de jurnalişti dacă o persoană care nu respectă izolarea va fi carantinată, Cazanciuc a răspuns: "Poate fi şi o asemenea etapă ulterioară, dacă nu respectă regula".

În ceea ce priveşte minorii confirmaţi cu noul coronavirus, el a menţionat că s-a găsit o formulă să rămână împreună cu familia. El a precizat că familia este cea care decide în legătură cu copilul, indiferent de situaţie.

"Familia e asistată de medici pentru a avea cea mai bună conduită de urmat pentru minor şi pentru familie, deci familia decide în primul rând, nu statul", a afirmat Cazanciuc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O jigodie KGB-ista care spioneaza pt rusi ,unde se putea aciua decat in PSD si care lupta inpotriva romanilor
0
0
Si sa scapam tara de specimenele astea!!
0
0
Seamana bine cu ciolacu cei ce trebuie sa faca testul sa ceara decontare lui ciolac budai cazancioc veoricai teodorovici si celorlalti neispraviti
1
0
un nenorocit hot si dupa fata tigan
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102