REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cazanciuc: Preşedintele dă vina, inadmisibil, pe Parlament pentru prostiile Guvernului. Nu acceptăm şantajul

Cazanciuc: Preşedintele dă vina, inadmisibil, pe Parlament pentru prostiile Guvernului. Nu acceptăm şantajul

Replica API 15 iulie 2020 | 00:00 1029

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a afirmat, marţi, că şeful statului, Klaus Iohannis, dă vina în mod "inadmisibil" pe Parlament cu privire la legea carantinării şi izolării, adăugând că PSD nu tergiversează nimic, ci vrea un act normativ bun în această materie.

Robert Cazanciuc

"Am văzut un pic mai devreme o declaraţie a preşedintelui României în care, în mod inadmisibil, dă vina pe Parlament pentru prostiile Guvernului său. Este cu totul inacceptabil ca preşedintele Iohannis să pună pe seama Parlamentului numărul de cazuri pozitive din ultimele zile. (...) Nu acceptăm să ne dea lecţii, nu acceptăm şantajul. (...) Preşedintele Iohannis vine acum să apere inepţiile din proiectul Guvernului. Apără lipsirea de libertate abuzivă din proiectul Guvernului, apără confiscarea abuzivă a bunurilor pe motiv de pandemie, aşa cum a propus Guvernul său, apără munca forţată la care vor fi supuşi medicii prin proiectul Guvernului. Nu vom accepta acest lucru. Pandemia nu poate fi invocată pentru a omorî democraţia", a susţinut Cazanciuc, la Parlament, scrie Agerpres.

El a subliniat că este nevoie de o lege a carantinei, dar acest act normativ trebuie să conţină garanţii că restrângerea drepturilor cetăţenilor nu se face în mod abuziv, "după bunul plac al Guvernului Orban sau al oricărui Guvern va veni la un moment dat la putere".

"PSD nu tergiversează nimic. Când domnul Iohannis era în weekend, vă reamintesc că Parlamentul lucra până la 4,00 dimineaţa. Parlamentarii PSD au fost aici pentru a repara prostiile Guvernului Orban. PSD vrea să facă o lege nu doar pentru autorităţi, ci mai ales pentru cetăţeni. E nevoie de pârghii pentru ca autorităţile să poată preveni pandemia, dar trebuie ca această lege să aibă garanţii pentru apărarea cetăţenilor împotriva abuzurilor unei puteri discreţionare", a spus Robert Cazanciuc.

Potrivit acestuia, în luna martie Klaus Iohannis se gândea la alegeri anticipate şi spunea că virusul este o simplă răceală.

"Preşedintele Iohannis este singurul lider politic care a negat importanţa acestui virus", a afirmat Cazanciuc.

Social-democratul a mai susţinut că Guvernul a primit toate pârghiile necesare pentru a controla pandemia COVID-19.

"A primit vot pentru Guvern, vot pentru starea de urgenţă, vot pentru starea de alertă, vot pentru toate măsurile lor, iar acum când situaţia pare scăpată de sub control dă vina pe Parlament. Nu a fost vina Parlamentului pentru vidul legislativ (...) când au trimis proiectul stării de alertă prea târziu în Parlament. Nu este vina Parlamentului că Guvernul a trimis în ultima zi o lege proastă către Parlament", a explicat senatorul PSD.

În opinia sa, nu era nevoie ca Guvernul să aştepte motivarea deciziei CCR pentru a elabora proiectul privind carantinarea şi izolarea. "Era foarte simplu de înţeles, pentru toată lumea, pentru orice student la drept, existau decizii ale CCR care spuneau foarte clar că restrângerea drepturilor şi libertăţilor nu se poate face prin ordin de ministru", a motivat social-democratul.

Robert Cazanciuc a arătat că "virusul este real, iar autorităţile trebuie să acţioneze". "Vom dezbate în Parlament cât va fi nevoie. Parlamentul nu trebuie să voteze o lege proastă, Parlamentul nu va legifera abuzuri", a evidenţiat el.

Întrebat când va fi dat votul final, Cazanciuc a răspuns: "Când vom avea garanţia că aceasta lege apără pe toată lumea. O lege proastă nu protejează pe nimeni".

Conform preşedintelui interimar al Senatului, lipsa avizului Comitetului Economic şi Social la proiectul legii carantinării şi izolării poate duce în mod normal la respingerea de către CCR a acestei legi.

"Dar, până la avizul CES, trebuie să explice Guvernul de ce a trimis o lege fără aviz CES. Interesul nostru este să punem astăzi un mecanism care să poată proteja cetăţenii. Dacă o să ajungem al concluzia că această lege nu poate trece de Curte, putem să ne gândim la o altă formulă prin care aceste mecanisme care vor fi dezbătute şi sper convenite astăzi în Comisia juridică să poată proteja în mod real cetăţeni. Cred că toţi ne-am săturat de forme fără fond, să punem în Monitorul Oficial legi care nu pot fi aplicate", a argumentat Cazanciuc.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că PSD "tergiversează" legea carantinării şi izolării şi a făcut apel la parlamentari să finalizeze discuţiile pe acest act normativ.

"Sunt siderat de felul în care PSD a reacţionat şi reacţionează în Parlament acum când este în discuţie o lege foarte importantă, legea care reglementează izolarea persoanelor bolnave şi carantinarea persoanelor. (...) PSD tergiversează această discuţie", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că este nevoie "urgentă" de această lege şi a făcut apel la parlamentari să finalizeze discuţiile.

"Altfel, veţi fi moralmente răspunzători de moartea a zeci sau poate a sute de români", a afirmat Iohannis.

Potrivit şefului statului, această "tergiversare" a legii privează Executivul de "un instrument foarte important".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Multumesc dl.Cazanciuc ca ati scapat poporul roman macar de carantinarea bunurilor.In ceea ce priveste cele 48 de ore de investigare este tot privare de libertate si incalcarea drepturilor de libera circulatie din Constitutie.In cate tari europene te interneaza 48 de ore pentru investigatii fortat? Este un timp foarte mare,infractorii cu rang inalt audiati in dosare nu stau 48 de ore in audieri. Dam statul in judecata.Aceasta nu este o lege corecta si normala intr-un stat de drept,sa fi luat si internat cu forta. Nu vrem In Auschwitz. Jos Johanis!
1
0
Parlamentul Romaniei o fi o adunatura de trantori - sunt perfect de acord - dar este o adunatura votata de noi...
4
0
Securistilor taceti din gura, ati distrus tara si mai aveti curajul sa deschideti gura.
2
1
Parlamentul Romaniei ,o adunatura de trantori cu salarii nemeritate.
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108