REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cazare la NEGRU în buricul oraşului: proprietarii se agaţă de turişti precum vulturii de pradă!

Cazare la NEGRU în buricul oraşului: proprietarii se agaţă de turişti precum vulturii de pradă!

Replica API 8 august 2015 | 00:00 285

Imagini uimitoare

Imagini uimitoare

Pe lângă “ţigări, ţigărele avem”, Constanţa mai este cunoscută, pe timpul sezonului estival, pentru “chirie, chirie, vreţi chirie?”. Fie că este vorba despre Gara Constanţa, acolo unde eşti agasat de cum ieşi din clădire ba cu oferte de transport, ba cu cazare, sau de drumul ce duce spre staţiunile din sudul litoralului sau chiar de buricul oraşului, cert este că zornăitul de chei încă este prezent. Imagini uimitoare au fost surprinse de un locuitor al cartierului Tomis Nord, atunci când circa 10 persoane au înconjurat un autoturism, precum vulturii.

Cazarea la negru nu mai este un lucru tabu pentru Constanţa! Cei care locuiesc în apropiere de staţiuni, sau chiar în staţiuni, găsesc în anotimpul călduros o sursă de a-şi suplimenta bugetul. Aceştia pun la bătaie o cameră, un apartament sau chiar o casă, la preţuri ceva mai mici decât cele întâlnite la spaţiile de cazare autorizate. Şi, dacă proprietarii tineri aleg să-şi agaţe clienţii pe internet, cei mai în vârstă îşi iau scăunelul la subţioară şi se postează în zonele deja cunoscute, cu cheile zornăind de zor sau cu afişe.

Pe 1 august, un locuitor din Tomis Nord a surprins un moment în care un autoturism a oprit pe bulevardul Aurel Vlaicu. Cel mai probabil, pasagerii din maşină au dorit să se intereseze de preţuri. Şi au avut de unde alege. Spunem asta pentru că, aşa cum se poate observa şi în fotografii, circa 10 persoane au dat buluc, mai să “sufoce” autoturismul, toate venind cu fel de fel de oferte pentru a se alege cu nişte chiriaşi. Imaginile au fost postate pe internet, spre deliciul celor ce le-au văzut şi s-au amuzat copios. “Ia cazare, neamule.

Eram cu câinele la plimbare. Involuntar mă întâlnesc cu ei de 3 ori pe zi că stau în zonă”, a scris cel care a postat pozele. “Eu nu am ajuns pe la ăştia, că muream cu ei de gât”, a scris un alt tânăr. “Îţi aruncă cheia direct în buzunar…”, a intrat în discuţie şi o altă persoană. Nu se ştie ce a urmat însă respectivii proprietari de apartamente şi alte cele pot fi zăriţi în continuare pe Aurel Vlaicu, mai ales în ziua de vineri.

Anunţuri pe internet: de la 100 de lei camera

La hotelurile de 2 stele din Mamaia, precum Bicaz, spre exemplu, o cameră, până pe 21 august, ajunge cam la 240 de lei. De fapt este vorba de pachete de 5 zile, care costă 1.230 pentru o cameră dublă standard şi 1.290 lei pentru o cameră dublă cu vedere la mare. La Unirea, care este tot de 2 stele, preţul pentru un sejur de o săptămână pentru o cameră dublă, în această perioadă, până pe 10 august mai exact, este cuprins între 1.398 lei şi 1.620 lei, ceea ce înseamnă cam 200 – 230 lei pe noapte. Unele asigură bonuri de masă pentru micul dejun cât şi alte facilităţi, iar preţurile pe aici se învârt. La hotelurile de 5 stele, preţurile depăşesc 100 de euro pe noapte.

De partea cealaltă stau, după cum e precizat mai sus, “zornăitorii” de chei. Spre exemplu, un bărbat a postat pe internet un anunţ că are un apartament în Tomis Nord, lângă Zodiac. “Apartamentul dispune de 3 camere cu posibilitatea de cazare în condiţii confortabile a 6 persoane şi este situat la etajul 3 într-un bloc cu 4 nivele. Bucătăria este utilată cu toate cele necesare inclusiv maşină de spălat rufe. Preţul afişat în anunţ (180 lei) este valabil pe zi pentru minim 5 zile închiriate.

Doar pe perioada weekendului se poate închiria cu 250 lei pe zi tot apartamentul. În preţul cazării este inclus şi un loc de parcare rezervat de la primărie”, se arată în anunţ. Un alt apartament cu 3 camere este pus la bătaie pentru 200 de lei pe noapte în zona hotelului Malibu, altul cu 2 camere, tot în Tomis Nord, la 150 de lei pe noapte, altul la 100 de lei şi tot aşa. Ofertele curg necontenit. Însă, turiştii ştiu cel mai bine dacă este rost de ceva economie sau nu.

Trecând peste ofertele de preţ, avantajoase sau nu, cert este că această “practică” este una ilegală întrucât respectivii nu declară activitatea pe care o prestează şi că nu plătesc impozite. Astfel, reamintim că inspectorii ANAF au început verificările pe litoral, cu menţiunea că vor fi vânaţi şi „zornăitorii de chei”. „Potrivit prevederilor art. 61 alin. (3) din Legea nr. 571/2003, privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din cedarea folosinţei bunurilor şi veniturile obţinute de către proprietar din închirierea camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi cinci camere inclusiv”, au menţionat inspectorii ANAF.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367