REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cazinoul din Constanţa: Istoria nu se ascunde, doar aşteaptă să fie descoperită

Cazinoul din Constanţa: Istoria nu se ascunde, doar aşteaptă să fie descoperită

Replica API 20 mai 2020 | 00:23 1172

Istoria prinde viaţă de fiecare dată când vine vorba de bătrânul Cazino. Începutul lucrărilor de reabilitare a însemnat şi descoperirea paginilor de mult uitate, ce au compus acest “manual” întocmit special pentru clădirea în stil Art Nouveau. Aceste fărâme istorice au fost descoperite din greşeală, însă întâmplarea a redat moştenitorilor celor care au lucrat la renovarea Cazinoului din anii 50 amintiri şi poveşti cu iz de basm.

O parte din copiii și nepoții deținuților politici care au lucrat în anii‘50 la renovarea Cazinoului, după bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial, au ajuns astăzi în edificiul în care cei dragi lor au trudit din greu.

Fiica unui deţinut politic: părinţii mi-au spus să fac tot posibilul să recuperez documentele

Constanţa nu ştia încă aceste întâmplări din urmă cu 70 de ani. Moştenitorii acestor fragmente istorice, copiii sau nepoţii celor care au muncit din greu la renovarea Cazinoului după încheierea celui De-al Doilea Război Mondial. „Cu ochii înlăcrimați, Elena Laura Voicilă - fiica deținutului politic Nicolaie Voicilă, Cristian Alexandru Petre - nepotul deținutului politic Nicolaie Voicilă, George Apollon Cristodulo - fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a coordonat lucrările de reabilitare din anii 50, Alexandru Puiu - însoțitor al lui George Apollon Cristodulo și Aurel Șeitan, membru al Asociației Foștilor Deținuți Politici, Filiala Constanța, au pășit în locul în care părinții și bunicii lor nu s-au mai putut întoarce niciodată. Amintirile au fost prea dureroase pentru cei 100 de deținuți politici siliți să lucreze la renovarea Cazinoului. Elena Laura Voicilă, fiica deținutului politic Nicolaie Voicilă, ne-a povestit cum i-a promis tatălui ei că va veni la Constanța și va încerca să găsească toate mesajele pe care el și colegii lui le-au zidit în pereții clădirii: „Părinții mi-au spus așa: faceți tot posibilul, cât timp trăiți, să ajungeți acolo și să recuperați documentele.Eu trăiam într-o bulă, toată copilăria mea am știut că deținuții politici au renovat Cazinoul. Nu credeam că la Constanța nu se cunoaște acest aspect.” În continuare, după mai bine de 70 de ani, zeci de mesaje așteaptă încă să fie descoperite.

Propunere: colaborare între Primărie, Asociația Deținuților Politici și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc

Apollon Cristodulo, fiul lui Ion Cristodulo, arhitectul condamnat la închisoare politică şi cel care a coordonat în calitate de deţinut politic lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa, a vorbit despre importanţa descoperirii acestei scrisori, redactate de cei care au trudit la refacerea Cazinoului în acea perioadă dificilă. „Găsirea acestui petic de sac are o importanță colosală. Această poveste este valoroasă pentru Cazino, este valoroasă pentru Constanța, dar și pentru România în ansamblul ei. Eu propun un cadru de colaborare între trei tipuri de entități: Primăria municipiului Constanța, Asociația Deținuților Politici și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.”

Petruţ IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
se poate amenaja o sala cu aceste dovezi, unde va fi prezentata si istoria Cazinoului, atat fotografic cat si cu documente
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108