REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cazinoul din Constanţa va fi salvat cu bani europeni

Cazinoul din Constanţa va fi salvat cu bani europeni

Replica API 8 martie 2013 | 00:00 125

Vestea reabilitării a venit odată cu expoziţia Licitaţiei de Primăvară

Vestea reabilitării a venit odată cu expoziţia Licitaţiei de Primăvară

Cazinoul din Constanţa a devenit gazda unei expoziţii de proporţii, în cadrul căreia tablouri de valoare ale pictorilor interbelici au menirea de a înfrumuseţa nobila locaţie, dar răpusă de trecerea timpului. Însă, în cadrul evenimentului de deschidere, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a venit cu o veste bună: Cazinoul va intra în reabilitare cu fonduri europene, proiectul de finanţare fiind aprobat de către Ministerul Dezvoltării. La mijloc este vorba despre aproximativ 10 milioane de euro, pentru restaurare. Având în vedere finanţarea în baza căreia va fi salvată clădirea (implicit şi condiţiile de accesare), municipalitatea va avea de aşteptat 1 an - 2, până să aducă un operator care să desfăşoare jocuri de noroc în clădire, după cum a precizat viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău.

Artmark invită vineri, 8 martie, între orele 10:00 - 21:00 şi sâmbătă, 9 martie, orele 10:00 - 21:00, personalităţile Constanţei la evenimentul artistic al anului: Expoziţia Licitaţiei de Primăvară. O selecţie reprezentativă de tablouri, în valoare de aproximativ 700.000 de euro, semnate de cei mai valoroşi pictori români de patrimoniu: Grigorescu, Petraşcu, Pallady, Băncilă, Cumpăna, Iser, Baba, Piliuţă, aşteaptă vizitatorii. Expoziţia publică, desfăşurată chiar la Cazino Constanţa, are ca parteneri Primăria municipiului, cât şi Muzeul de Artă. Licitaţia propriu-zisă se desfăşoară miercuri, 20 martie, ora 19:30, la J.W. Marriott Grand Hotel din Bucureşti. Revenind la malul mării, la evenimentul de deschidere au participat mai multe nume cunoscute ale Constanţei, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum viceprimarul Decebal Făgădău, prefectul Eugen Bola, preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, Doina Păuleanu - directorul Muzeului de Artă, dar şi Virgil Coman, directorul Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale. Chiar dacă nu este foarte sigur, preşedintele CJC şi-ar dori să participe la licitaţia de tablouri, desfăşurată la Bucureşti. "Nu ştiu dacă ajung pe 20 martie acolo. Din păcate, arta românească şi tablourile în special, pentru că în 50 de ani sub comunism nu au ieşit în expoziţii internaţionale, nu au fost cotate şi nu au valoare foarte mare. Grigorescu, care este cel mai mare pictor român, nici nu este cunoscut foarte bine în Europa. Eu am fost la câteva expoziţii mari la Paris şi Madrid şi nici auziseră de el. Ruşii au închiriat galeriile de la Paris şi au expus doar picturile lor. Deci, noi trebuie să ieşim în străinătate, să ne vadă, să ne critice, atunci va creşte valoarea", a declarat Constantinescu.

Cazinoul intră în reabilitare: suma investiţiei este de 10 milioane de euro

Cu ocazia prezentării operelor de artă şi a importanţei evenimentului pentru promovarea Cazinoului, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a venit cu o veste bună, şi anume că somptuoasa clădire va intra în reabilitare, proiectul de finanţare fiind aprobat de căre Ministerul Dezvoltării. "Cazinoul din Constanţa fusese luat de doamna Elena Udrea, ca ministru al Dezvoltării, în administrare şi a promis public că îl va reabilita cu bani de la minister. Din păcate, termenul de un an, dat de Consiliul Municipal Constanţa, a expirat fără să înceapă măcar un studiu de fezabilitate, iar atunci, cu primarul Radu Mazăre, cu Primăria municipiului Constanţa, am solicitat noului ministru al Dezvoltării, domnului Dragnea, să prindă la finanţare, pe zona metropolitană 2007 - 2013, şi Cazinoul, lucru care s-a şi întâmplat, s-a aprobat ca pe lista de finanţare să intre, din lista de rezervă, Cazinoul, astfel încât cu 10 milioane de euro să ne apucăm să-l reabilităm. Chiar astăzi (joi - n.r.) am primit telefon de la Ministerul Dezvoltării şi m-au anunţat. În continuare, sunt nişte etape care se fac privind evaluarea poiectului de reabilitare, iar după ce va fi evaluat de specialişti angajaţi de Ministerul Dezvoltării, noi proiectele le-am depus, inclusiv cele tehnice, se va da drumul la încheierea contractului dintre Ministerul Dezvoltării şi Primăria municipiului Constanţa. Apoi va fi o licitaţie publică, în care o firmă specializată se va apuca de treabă, într-un an de zile, zicem noi", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Nicuşor Constantinescu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102