REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cazinoul învârte ruleta electorală la Constanţa

Cazinoul învârte ruleta electorală la Constanţa

Replica API 8 iulie 2011 | 00:00 266

Vânzarea care a încins spiritele politicienilor poate trece doar cu votul PSD

Vânzarea care a încins spiritele politicienilor poate trece doar cu votul PSD

Cazinoul din Constanţa, lăsat atâta amar de timp în paragină, stârneşte pasiuni nebănuite. Toţi politicienii Constanţei au devenit, brusc, interesaţi de soarta lui: au fost organizate conferinţe de presă, transmise comunicate, împărţite scrisori prin care se trag semnale de alarmă. Nimeni nu vrea ca el să fie vândut! Mai puţin primarul Constanţei, Radu Mazăre şi echipa acestuia, edilul iniţiind un proiect de hotărâre privind scoaterea la licitaţie a cazinoului şi a terenului aferent. Proiectul este programat să intre în dezbatere în şedinţa de Consiliu Local Municipal de azi, 8 iulie a.c., motiv pentru care în cursul zilei de ieri evenimentele s-au succedat cu repeziciune, Cazinoul fiind pe buzele tuturor: prefectul judeţului, Claudiu Palaz, a organizat o conferinţă de presă, a împărţit scrisori în "casa" lui Radu Mazăre - Primăria Constanţa; la rândul său, liderul PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, a transmis un comunicat de presă prin care a anunţat că va fi prezent la şedinţa de consiliu, unde va solicita retragerea proiectului pe ordinea de zi şi iniţierea unui referendum de consultare cu populaţia. Nici PNL nu a stat departe de acest "joc", iar dorinţa de a specula momentul (fie pentru atenţionarea aliatului PSD, respectiv pentru a atrage ceva capital electoral) şi-a spus cuvântul: consilierii liberali vor cere primarului să amâne votarea proiectului. Cel puţin asta a declarat, ieri consilierul PNL Constantin Matei, după şedinţa de la partid. Însă, ca un "pont" al zilei, facem precizarea că, la un calcul rapid, reiese următorul lucru: proiectul iniţiat de Mazăre poate trece şi fără votul PNL ori al PDL, PSD având majoritatea în consiliu.

Revenind însă la agitaţia de ieri, facem precizarea că, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul Constanţei, Claudiu Iorga Palaz, a anunţat că îi va trimite, personal, primarului Radu Mazăre, o a doua scrisoare, prin care îi solicită să nu vândă Cazinoul Constanţa. Deşi o iniţiativă similară a avut-o şi preşedintele PDL Constanţa, Gigi Chiru, prefectul a precizat că fiecare face demersurile sale. "Nu vreau să fie confundate acţiunile lui Gigi Chiru cu acţiunile prefectului. Şi el a cerut să nu se vândă cazinoul. Cerutul este gratis, dar eu nu sunt subordonat lui Chiru", a precizat prefectul Palaz. În cadrul conferinţei, el şi-a anunţat intenţia ca, pe lângă scrisoarea trimisă primarului, să trimită scrisori, pe aceeaşi temă, şi consilierilor locali, pe care îi îndeamnă să voteze în mod responsabil proiectul privind vânzarea cazinoului. "Dacă acei consilieri vor fi de acord şi vor vota vânzarea cazinoului, voi avea grijă să mă consult cu prietena mea legea şi să le blochez orice eventuală hotărâre privind înstrăinarea acestei embleme a Constanţei, pe care primarul o scoate la mezat, confundând-o cu un local destinat jocurilor de noroc. Este, într-adevăr, un cazino, aşa se numeşte, dar este emblema Constanţei. Nu este adevărat că nu poate fi reabilitat, eu cred că dacă se vrea, se poate", a declarat prefectul Palaz.

A împărţit insigne funcţionarilor primăriei

La finalul conferinţei de presă, prefectul a mers la Primăria Constanţa, însoţit de reprezentanţii presei, şi a vrut să înmâneze, personal, primarului, scrisoarea formulată, numai că primarul nu a fost găsit în birou, iar scrisoarea a fost preluată de secretară. Totodată, Palaz a mers din birou în birou, în primărie, şi a înmânat funcţionarilor mici insigne suflate cu aur, reprezentând clădirea cazinoului, îndrumându-i să le poarte în semn de protest. Printre cei care au fost vizitaţi de prefect şi care au primit insigne, se numără şi Constantin Babuş, directorul Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat, care i-a strâns mâna prefectului. Palaz a mai precizat că va împărţi câteva mii de astfel de insigne şi flyere în municipiu, pentru ca cetăţenii să fie înştiinţaţi şi să se poată împotrivi vânzării cazinoului. Întrebat cine se va "ocupa" de acele flyere şi insigne, Palaz a fost puţin cam secreturos, însă până la urmă a spus că, printre persoanele juridice, se numără şi asociaţia "Salvaţi Constanţa", condusă de controversatul afacerist Sorin Greavu, de la SC Romned Port Operator SA.

Chiru cere referendum

Tot ieri, Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa, a transmis presei un comunicat, prin care a anunţat că va solicita retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre "întrucât acesta conţine profunde vicii de legalitate, moralitate şi viziune administrativă". "În caz contrar, Christian Gigi Chiru va propune Consiliului Local Municipal convocarea unui referendum la nivelul municipiului Constanţa cu următoarea întrebare: Sunteţi de acord cu vânzarea prin licitaţie publică internaţională a bunului imobil situat în Constanţa (...) cu condiţia menţinerii destinaţiei pentru care a fost edificat imobilul?", se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Opiniile consilierilor, înainte de şedinţă

După toată această agitaţie înaintea şedinţei, ar mai fi un mic amănunt de adăugat: PSD are majoritate, aşadar, dacă primarul Radu Mazăre nu se răzgândeşte şi nu retrage proiectul, el va trece, chiar şi fără votul PNL şi PDL. De asemenea, având în vedere toată agitaţia, este de aşteptat ca proiectul să fie discutat primul, iar ca argumente pro-vânzarea Cazinoului putem spune că cel sau cei care îl vor cumpăra nu vor pleca peste hotare cu clădirea în cauză, ci o vor reintroduce în circuitul turistic, după reabilitare, obţinerea avizelor necesare activităţii în incinta acestuia şi aşa mai departe, adică nişte chestiuni pentru care administraţia locală a anunţat că nu are bani. Cât priveşte consilierii municipali, nu putem să nu menţionăm reacţia liberalilor, mai exact faptul că ieri s-au întrunit în şedinţă la partid, aceştia concluzionând că vor cere primarului Radu Mazăre să amâne dezbaterea proiectului. "În cazul în care Radu Mazăre nu va ţine cont de solicitarea PNL, consilierii liberali vor vota împotrivă", a anunţat Constantin Matei. Un alt consilier în schimb, Florin Gheorghe (al cărui statut este incert, în sensul că PDL susţine că l-a exclus, dar el spune că încă nu este o decizie definitivă) declară: "Voi vota pentru acest proiect. Nu văd de ce să nu fie vândut, decât să stea degeaba. Şi aşa toată lumea spune că este simbol al Constanţei şi este lăsat de izbelişte. Să-l donăm ministrului Udrea, dacă nu ne lasă să îl vindem, şi să îl facă guvernanţii. Dar nici aşa nu vor. O să cadă dracului de tot şi o să zicem după aceea că de ce nu l-am vândut", a spus Gheorghe. Alt consilier PDL, de aceasta cu state în regulă la partid, Nicolae Şandru a declarat: "Nu cred că poate fi votat un astfel de proiect. Ministerul Culturii nu şi-a exprimat nici o dorinţă încă. Nu voi vota acest proiect. Există alte soluţii, fonduri europene ori parteneriat public-privat. Dacă Mazăre venea şi spunea că a atras bani europeni pentru reabilitarea Cazinoului, îl aplaudam. Aşa, nu, iar părerea mea este că nu s-a vrut să se facă nimic. La fel, nu cred că există un client pentru Cazinou", a comentat pedelistul.

Alexandra ANTON, Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614