REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cazinoul, simbolul Constanţei, propus pentru a fi inclus pe lista celor mai periclitate monumente din Europa

Cazinoul, simbolul Constanţei, propus pentru a fi inclus pe lista celor mai periclitate monumente din Europa

Replica API 16 ianuarie 2018 | 00:00 530

Cazinoul din Constanța a fost propus, de o organizație non-guvernamentală din București, Asociația ARCHÉ, pentru a fi inclus pe lista celor mai periclitate situte din Europa. Dacă imobilul emblematic al Constanței va fi inclus în lista respectivă, realizată, de două ori pe an, de federația paneuropeană Europa Nostra, în cadrul programului 7 Most Endangered, instituții publice și private, de pe plan local, național și european, inclusiv Banca Europeană de Investiții și Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare, s-ar putea implica pentru salvarea acestuia.

De aproape patru ani, Cazinoul, clădire emblematică a Constanței, a fost preluat de Compania Națională de Investiții, în vederea reabilitării. Patru ani de când constănțenii tot așteaptă să vadă o schimbare în bine în înfățișarea clădirii de pe faleza Constanței. Birocrația stufoasă din țara noastră și-a spus, însă, cuvântul, căci de la preluare, Compania Națională de Investiții tot organizează licitații pentru găsirea unei firme care să reabiliteze Cazinoul, acestea tot sunt contestate, și...de la capăt! Rezultatul licitațiilor, cât și al contestațiilor, sunt atacate în instanță și, uite așa, alte luni trec. Și totul în defavoarea Cazinoului, care se degradează de la o zi la alta.

O organizație non-guvernamentală din București, Asociația ARCHÉ, vine cu o propunere pentru salvarea Cazinoului din starea critică în care se află: implicarea factorilor de decizie de la nivel european, a specialiștilor și instituțiilor private și publice de la nivelul UE.

„Asociația ARCHÉ a propus Cazinoul din Constanța pentru lista celor mai periclitate situri din Europa, publicată bianual de Europa Nostra - federație paneuropeană - ca parte a programului 7 Most Endangered. Acest program a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra, în colaborare cu Institutul Băncii Europene de Investiții, ca partener fondator, și de către Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare, ca partener asociat.

Sunt identificate monumente și situri din Europa aflate în pericol de distrugere și sunt mobilizați parteneri publici și privați, pe plan local, național și european, pentru a găsi un viitor viabil pentru acestea. Patrimoniul românesc a beneficiat și în trecut de sprijin prin programul 7 Most Endangered. În 2014, experții internaționali au realizat, alături de societatea civilă, o strategie de salvare a 60 de biserici de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei.

Lista scurtă de 12 situri va fi anunțată pe 16 ianuarie 2018. Lista finală a celor 7 situri va fi anunțată pe 15 martie 2018”, au precizat reprezentanții Asociației ARCHÉ.

Miercuri, 17 ianuarie, asociația organizează o dezbatere și un tur al Cazinoului, la care vor fi prezenți reprezentanți ai Companiei Naționale de Investiții, Primăriei Constanța, Institutului Național al Patrimoniului și Ministerului Culturii.

„Inițiativa face parte dintr-un program mai amplu dedicat Cazinoului, prin care noi ca asociație ne propunem să creăm o punte de dialog între principalele instituții române implicate în gestiunea Cazinoului, angrenând de asemenea în dezbatere experți naționali și internaționali care pot oferi noi perspective de dezvoltare atât pentru monumentul istoric, cât și pentru zona peninsulară a Constanței. De asemenea, prin acțiunile noastre și ale partenerilor, dorim să consolidăm vocea reprezentaților mediului de afaceri și a comunităților locale și să le oferim șansa de a se implica activ în salvarea simbolului orașului”, a punctat Alina Chiciudean, reprezentant al Asociației ARCHÉ.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
daca darami o emblema a orasului e ca si cum ai sterge o parte din istoria acelui oras!asa ca mai usor cu demolatul.parerea mea!
0
0
Demolati-l si construiti un hotel de 5 stele.
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102