rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cazul familiei Bodnariu a scos constănţenii în stradă!

Circa 400 - 500 de oameni au ieşit în stradă, sâmbătă, 9 ianuarie, adunându-se în faţa Prefecturii din Constanţa, în semn de solidaritate cu familia Bodnariu, din Norvegia, a căror copii au fost luaţi de către autorităţi.

"Pe tabele au fost 396 de semnături ale oamenilor care au fost în stradă, dar nu toţi au apucat să semneze. Mă alătur colegilor şi mulţumesc şi eu celor care aţi răspuns afirmativ pentru susţinerea aceste familii. Dumnezeu să vă răsplătească!", a scris Flaviu Coman pe Facebook.

Impresionaţi de drama prin care trece familia Bodnariu, sute de oameni s-au strâns şi în Piaţa Victoriei din capitală, dar şi în Timişoara, Cluj etc.. În sradă au ieşit şi românii stabiliţi în alte ţări.

Cazul Bodnariu, exemplu de ciocnire a civilizaţiilor

Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, despărţită de cei cinci copii în luna decembrie 2015, a declanşat un val de reacţii în societate. Primele informaţii, publicate cu precădere de site-urile creştine, susţineau că Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia ar fi luat copiii de lângă părinţii Marius Bodnariu (cetăţean român) şi Ruth Bodnariu (cetăţean norvegian) din cauza convingerilor creştine ale părinţilor. Declaraţiile celor doi părinţi şi ale fratelui lui Marius Bodnariu arată însă că motivul oficial este legat de "disciplinarea fizică" a copiilor, admisă de familie sub formă unor "palme la fund". Familia reclamă însă acţiunea disproporţionată a autorităţilor. Familia Bodnariu, căreia i-a fost luat şi bebeluşul de 4 luni, pregăteşte o acţiune în instanţă împotriva autorităţilor norvegiene. Un aspect interesant al cazului este dat de autonomia totală pe care Serviciul local de Protecţie a Copilului îl are faţă de guvernul central norvegian, ceea ce împiedică orice posibilă ingerinţă în decizia luată la nivel local, potrivit Hotnews.ro.

Cum a pornit totul şi unde s-a ajuns!

- Marius şi Ruth Bodnariu locuiesc în Norvegia de zece ani. Familia are 5 copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) şi Ezekiel (4 luni), care, potrivit unei informări MAE şi declaraţiilor fratelui lui Marius Bodnariu pentru HotNews.ro, au cetăţenie norvegiană şi română. Marius (IT-ist) este angajat al primăriei Redal din regiunea Naustdal, iar Ruth este asistenţă medicală de specialitate pediatrică la spitalul din oraşul Forde. Ambii sînt membri ai cultului Penticostal.

- În 8 octombrie 2015, directoarea şcolii din satul Vevring, unde învaţă cele două fete ale familiei Bodnariu, a sesizat telefonic Serviciul local de Protecţie a Copilului (Barnevernet). Nu cunoaştem motivele exacte care au stat la baza sesizării, dar ştim că în Norvegia există obligaţia legală a sesizării dacă un cadru didactic are suspiciuni privind rele tratamente ale părinţilor asupra copiilor. Daniel Bodnariu, fratele lui Marius Bodnariu, a declarat pentru HotNews.ro că directoarea ar fi făcut sesizarea pe motive religioase (exemplu: Eliana şi Naomi ar fi spus la şcoală că "Dumnezeu pedepseşte păcatul" sau că educaţia religioasă primită acasă le limitează dezvoltarea), dar şi pe motiv că fetele ar fi fost "disciplinate fizic" de către părinţi, în urmă unei mărturii a fetelor. În sesizare, directoarea şcolii din Vevring ar fi scris că nu există semne de violenţă fizică, potrivit declaraţiei lui Daniel Bodnariu.

- În 16 noiembrie 2015, Serviciul local de Protecţia Copilului a luat în custodie cele două fete ale cuplului Bodnariu (direct de la şcoală) şi cei doi băieţi de 5 şi 2 ani (de acasă, unde se aflau împreună cu mama lor). În aceeaşi zi, tatăl Marius Bodnariu a fost condus de la serviciu la secţia locală de Poliţie pentru a da explicaţii despre tratamentele aplicate copiilor şi a petrecut câteva ore în secţie. Marius Bodnariu susţine că a fost arestat, dar nu este clar dacă a fost vorba despre o reţinere în baza unui mandat sau despre o invitaţie pentru explicaţii. În 17 noiembrie, angajaţii Serviciului local de Protecţia Copilului a luat în custodie şi bebeluşul Ezekiel (4 luni).

- Important de spus că familia (atît soţii Bodnariu - într-un interviu la Antena 3, cât şi fratele Daniel Bodnariu - într-o declaraţie pentru HotNews.ro) au declarat că nici directoarea şcolii şi nici Serviciul local de Protecţie a Copilului din Naustdal nu i-au invitat la discuţii şi nu au realizat nici o anchetă socială între momentul sesizării (8 octombrie) şi momentul luării în custodie a copiilor (16 noiembrie). Directoratul pentru Copii, Tineri şi Familie din Norvegia, instituţie în cadrul căreia funcţionează Serviciul de protecţie a Copilului, dar cu o autonomie totală, nu a răspuns întrebării HotNews.ro legată de acest aspect, invocând prevederile legale (Norwegian Children’s Act) care interzic comunicarea publică a detaliilor.

- În acest moment, cei cinci copii (inclusiv bebeluşul de 4 luni) sunt plasaţi în trei familii norvegiene diferite. Părinţii au dreptul de a-i vizita de câteva ori pe săptămână. Familia reclamă întreagă procedura, cu accent pe imposibilitatea că mama (Ruth Bodnariu) să-şi alăpteze copilul sugar.

- Serviciul local de protecţia copilului din Naustdal a declanşat pe 15 decembrie procedura de decădere din drepturile de părinţi pentru Marius şi Ruth Bodnariu şi procedura pentru adopţia celor cinci copii în alte familii, potrivit declaratilor lui Daniel Bodnariu (fratele lui Marius Bodnariu) pentru HotNews.ro. Informaţia nu a fost confirmată de autorităţile norvegiene. Motivaţia oficială pentru declanşarea procedurilor administrative este violenţă fizică asupra copiilor.

- Familia Bodnariu a atacat în instanţa decizia Serviciului local de protecţia copilului de luare a copiilor în custodie, potrivit declaraţiilor lui Daniel Bodnariu. HotNews.ro nu a putut verifica stadiul procedurii.

- Cheia dramei este legată de posibilele acte de violenţă asupra copiilor familie Bodnariu. Serviciul de protecţie a copilului îşi bazează actele pe aceste acuze, în condiţiile în care legislaţia norvegiană interzice orice act de violenţă împotriva copiilor.

- Un reprezentant al Directoratului pentru Copii, Tineri şi Familie din Norvegia a declarat pentru HotNews.ro că "în Norvegia este interzisă aplicarea de pedepse fizice, inclusiv cele în scop educaţional. În cazuri unde se dovedeşte că un copil a fost expus unui tratament violent, primul pas este pentru schimbarea comportamentului părinţilor prin măsuri voluntare. Totuşi, în anumite cazuri actele de violenţă sunt atât de brutale, încât este obligatorie preluarea copilului în custodie. Aceeaşi măsură se aplică dacă măsurile voluntare nu dau rezultate. Motivul este că pedepsele fizice sau psihice asupra copiilor sunt interzise prin lege în Norvegia. Cei care îşi expun copiii la violenţă riscă pedepse cu închisoarea".

- Ce spun părinţii despre eventualele acte de violenţă asupra copiilor? Într-un interviu difuzat de Antena 3 în 17 decembrie 2015 (între minutele 6-10) , părinţii au admis că le-au aplicat copiilor "disciplină fizică". Marius şi Ruth Bodnariu au spus că este vorba despre "măsuri de corecţie" de mică intensitate: "Am luat de ureche, am dat o palmă la fund". Cum au justificat părinţii aceste acte:

Marius Bodnariu: "Mai ales că soţia a crescut aici, cunoaştem că nu sunt acceptate astfel de măsuri de corecţie în educarea copiilor în Norvegia. Am încercat să evităm, dar apar situaţii în anumite condiţii în care se ajunge şi la măsuri de genul asta".

Ruth Bodnariu: "În situaţii de stres, când se ceartă copiii, când ţin un copil în braţe şi mâncarea e pe foc şi doi se ceartă... În România nu e considerată violenţă. În Norvegia, din păcate, ăsta e caz penal".

luni, 11 ianuarie 2016138
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Biletul scris de Vanesa înainte să fie ucisă în vila din Moara de Vânt
Comentarii
mai mult...Politică
18 mai 21:12PoliticăCiucă: Exploatarea gazelor naturale la Marea Neagră, esenţială pentru independenţa faţă de gazul rusesc

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că începerea exploatării gazelor naturale la Marea Neagră reprezintă un...230

18 mai 21:13PoliticăSecretarul general adjunct al NATO: Domeniul securităţii cibernetice face parte din noul tip de război225
18 mai 21:13PoliticăMinistrul Dîncu a afirmat, la CAE, că există implicaţii regionale ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei220
18 mai 00:00PoliticăNăsui dă soluţii pentru scăderea deficitului, fără creşterea taxelor

Deputatul USR Claudiu Năsui susţine că există cinci soluţii pentru scăderea "problemelor Guvernului cu banii",...286

18 mai 00:00PoliticăPremierul s-a întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor263
18 mai 00:00PoliticăDancă: Majoritatea PSD - PNL refuză branşarea gratuită a românilor la gazele exploatate din Marea Neagră281
18 mai 00:00PoliticăJaponia oferă un sprijin esenţial persoanelor strămutate din Ucraina, împreună cu România şi UNHCR

Japonia oferă un sprijin esenţial pentru persoanele strămutate din cauza invaziei din Ucraina, asigurând transportul...255

18 mai 00:00PoliticăPaşca: Camere de audiere pentru minorii care au fost victimele abuzului sexual, amenajate printr-un proiect al MJ215
18 mai 00:03PoliticăBudăi: Noi în România nu mai avem impozitare unică320
18 mai 01:13PoliticăSorin Oprescu a fost prins în Grecia

Sorin Oprescu, fostul primar general al Bucureștiului, a fost de negăsit, imediat după condamnarea definitivă la 10...2317

18 mai 21:04PoliticăProcesul de redeschidere a minelor de magneziu şi grafit ar putea începe în 2023530
18 mai 21:01PoliticăLuminiţa Odobescu: Femeile continuă să fie ţinta abuzurilor360
Vremea
11.3°11° - 11.3° miercuri, 18 mai 2022
ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 7.74 m/s
Presiune: 1024 milibari

Loto
6/494562453944
5/4033174312426
joker264235201312
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 mai 00:00SportJose Peseiro, fost antrenor la Rapid, a fost numit selecţioner al Nigeriei

Portughezul José Peseiro, fost antrenor al echipei Rapid București, a fost numit selecţionerul echipei naţionale...211

18 mai 00:00SportAndy Murray se retrage de la Roland Garros având ca prioritate participarea la Wimbledon

Andy Murray s-a retras oficial de la Openul Franței, deoarece are în vedere o participare la Wimbledon și sezonul pe...211

18 mai 00:00SportF1 poate interzice ca piloţii să poarte bijuterii în timpul curselor

Formula 1 poate interzice piloţilor să mai poarte bijuterii în timpul curselor, dar Federaţia internaţională de...290

18 mai 00:00SportLaLiga: Antoine Griezmann rămâne la Atletico Madrid

Antoine Griezmann va fi jucător la Atletico Madrid şi în sezonul viitor, a anunţat preşedintele Enrique Cerezo....242

Local
18 mai 00:04LocalUn drogat, urmărit cu focuri de armă de polițiști, în Palazu Mare!

Oamenii legii, în timp ce efectuau acțiuni de patrulare pe străzile din Palazu Mare, au dat peste un șofer care rula...1827

18 mai 00:08LocalBărbat atacat de doi tineri, în stațiunea Mamaia!

În urma cercetărilor într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, polițiști...1117

18 mai 22:10LocalCarambol în zona Primăriei din Murfatlar

607

18 mai 00:06LocalO mașină a luat foc, la ieșire din Năvodari

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, marți, 17 mai a.c., la ieșire din Năvodari, în...515

18 mai 22:16LocalIncendiu la o casă din Medgidia

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, marți, 17 mai a.c., în Medgidia, pe strada Mihai...1067

18 mai 15:27LocalConstantinescu și Gâmbuțeanu n-au vrut să fie audiați prin videoconferință, de Tribunal!

Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri și Poduri Constanţa a depus în instanță o plângere soluţii de...970

18 mai 22:10LocalCJ a lansat proiectul Creșterea transparenței, eticii și integrității la nivelul județului Constanța

Consiliul Județean Constanța organizează marți, 17 mai, o conferință de presă organizată cu ocazia lansării...435

18 mai 22:10LocalCea de-a V-a ediție a Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice -Medgidia se apropie de start

Primăria municipiului Medgidia organizează în perioada 20 - 22 mai 2022, pe Stadionul Municipal „Iftimie Ilisei”,...368

18 mai 00:08LocalIncendiu în Cernavodă, o casă a luat foc

437

Politică
18 mai 00:00PoliticăJaponia oferă un sprijin esenţial persoanelor strămutate din Ucraina, împreună cu România şi UNHCR

Japonia oferă un sprijin esenţial pentru persoanele strămutate din cauza invaziei din Ucraina, asigurând transportul...255

18 mai 00:00PoliticăPaşca: Camere de audiere pentru minorii care au fost victimele abuzului sexual, amenajate printr-un proiect al MJ

Ministerul Justiţiei (MJ) a demarat un proiect finanţat din fonduri norvegiene, prin intermediul căruia vor fi...215

18 mai 00:03PoliticăBudăi: Noi în România nu mai avem impozitare unică

320

18 mai 01:13PoliticăSorin Oprescu a fost prins în Grecia

Sorin Oprescu, fostul primar general al Bucureștiului, a fost de negăsit, imediat după condamnarea definitivă la 10...2317

18 mai 21:04PoliticăProcesul de redeschidere a minelor de magneziu şi grafit ar putea începe în 2023

Procesul de redeschidere a minelor de magneziu şi grafit ar putea începe în 2023, cu anumite condiţionări privind...530

18 mai 21:01PoliticăLuminiţa Odobescu: Femeile continuă să fie ţinta abuzurilor

360

Interviuri
12 apr 00:05InterviuriMihai Lupu: Nu sunt dușman cu Huțucă! Mai avem și opinii diferite! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, s-a aflat în studioul Replica de Constanța, unde a vorbit...3480

9 apr 00:08InterviuriAnca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2334

7 apr 14:34InterviuriFelicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

6099

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3095

16 apr 00:39InterviuriHoria Țuțuianu: Nu știu câtă răbdare vor mai avea constănțenii la atâta incompetență. Video

De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4089

14 apr 00:41InterviuriCristian Cîrjaliu: Atât timp cât nu iau niciun ban de la nimeni în mod necuvenit, dorm foarte liniștit

Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3322

8 apr 00:10InterviuriFelicia Ovanesian îi răspunde lui Ionuț Rusu: Neinspirat, agresiv și puțin nepoliticos. VIDEO

Disconfort, haos, nervi în trafic, șantiere peste șantiere… sunt aspecte cunoscute de către administrația locală...11409

24 mar 00:20InterviuriGheorghe Haleț ar vrea să reînvie festivalul de muzică ușoară Mamaia! Video

Gheorghe Haleț este unul dintre cei mai apreciați oameni de televiziune și cultură din Constanța. A cochetat și cu...5057

22 mar 19:49InterviuriRăzvan Pantelimon: Ar trebui să ne fie frică de criza economică și alimentară, nu de război! Video

1628

Monden
18 mai 00:00MondenDoja Cat, cea mai provocatoare apariție de la Billboard Awards

Divele s-au întrecut în ţinute care mai de care mai decoltate şi mai sexy pentru a cuceri atenţia fotografilor...487

18 mai 00:00MondenMegan Fox, însărcinată? Gestul lui Machine Gun Kelly a stârnit controverse

Machine Gun Kelly (MGK) a fost prezent pe scena de la Billboard Music Awards, unde a făcut o afirmație care i-a luat...269

18 mai 00:00MondenPiesa Trenulețul a ajuns în topul celor mai virale piese pe Spotify

227

18 mai 00:00MondenClaudia Pătrășcanu, despre noaptea cu alcool a lui Bădălău: „Nu mai știa dacă mi-a adus copiii“

Războiul public dintre Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălau s-a reluat! Cântăreața a decis să facă lumină în...385

18 mai 03:21MondenKourtney Kardashian și Travis Barker, nuntă în secret! Cum a arătat mireasă

Kourtney Kardashian și Travis Barker trăiesc o frumoasă poveste de iubire, iar cei doi s-au căsătorit în urmă cu...326

18 mai 03:17MondenCât de superbă e Leni, fiica de 18 ani a lui Heidi Klum

Leni Klum este fiica supermodelului internațional Heidi Klum, 48 de ani, și, la vârsta de 18 ani este deja un model...259

18 mai 00:00MondenJerry Bruckheimer confirmă că Johnny Depp nu va reveni "în acest moment" în seria "Pirates of the Caribbean"

Jerry Bruckheimer, producătorul seriei de filme "Pirates of the Caribbean", a confirmat că Johnny Depp nu va reveni...239

18 mai 00:00MondenAmber Heard susţine în instanţă că Johnny Depp a agresat-o în luna de miere

Actriţa americană Amber Heard, cunoscută din filmul ''Aquaman'', a declarat luni în faţa juraţilor că Johnny Depp...277

18 mai 00:00MondenFestivalul de Film de la Cannes: Nume mari şi producţii de răsunet, la cea de-a 75-a ediţie

196

Mapamond
18 mai 00:00MapamondUcraina: Minele antipersonal, principala ameninţare în cazul locuitorilor din teritoriile eliberate

Minele antipersonal reprezintă principala ameninţare la adresa locuitorilor din teritoriile ucrainene eliberate de sub...187

18 mai 00:00MapamondCoronavirus - OMS: COVID-19 se poate răspândi rapid în Coreea de Nord

COVID-19 se poate răspândi rapid în Coreea de Nord, unde programele de vaccinare nu au început încă, a avertizat...215

18 mai 00:00MapamondOraşul New York se confruntă cu un nou val de COVID-19

227

18 mai 00:00MapamondFranţa: Elisabeth Borne va deveni prima femeie prim-ministru din ultimii treizeci de ani

Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său...224

18 mai 00:00MapamondPreşedintele turc Erdogan avertizează că nu va aproba aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că nu va aproba aderarea Finlandei şi Suediei la NATO,...246

18 mai 00:00MapamondMinistru: Austria nu intenţionează să adere la NATO

În contextul anunţului recent al candidaturilor Finlandei şi Suediei la NATO, ministrul austriac de externe Alexander...204

18 mai 00:00MapamondParisul "va fi alături de Finlanda şi Suedia" în caz de agresiune

Franţa "va fi alături de Finlanda şi Suedia" în caz de agresiune, a declarat luni seară Palatul Elysée, după ce...199

18 mai 00:00MapamondUcraina: Cel puţin 10 morţi în lovituri ruse la Severodoneţk, în est

Cel puţin zece persoane au fost ucise în bombardamente ruse asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei,...173

18 mai 00:00MapamondMarea Britanie: Suedia şi Finlanda ar trebui să adere la NATO "cât mai curând posibil"

193

Sănătate
18 mai 00:00SănătateCauzele neștiute ale balonării. De ce nu e bine să bem cu paiul sau direct din sticlă

Multă lume suferă de balonare astfel că aflăm de la ce apare această senzaţie de disconfort. Expertul în boli...269

18 mai 00:00SănătateCe se întâmplă în corpul tău atunci când înghiți semințele pepenelui verde

Probabil că ai auzit de multe ori, cel puțin în copilărie: ”Nu mânca pepenele cu sâmburi! Nu îți face...364

18 mai 00:00SănătateAlocația de hrană pentru bolnavii din spitale se majorează de la 1 iunie

206

18 mai 00:00SănătateBăutura pe care toți o consumăm și care provoacă boli cronice și „încetinește” creierul

Experții medicali atrag atenția că băuturile carbogazoase dulci pot provoca boli cronice și ”încetinesc”...299

18 mai 00:00SănătateAlimentele care combat oboseala. Ce să incluzi în dietă ca să ai mereu energie

De multe ori oboseala nu este cauzată de lipsa somnului sau activitățile intense din timpul zilei, ci și de...310

18 mai 00:00SănătateE-urile din alimente, detaliul la care trebuie să fim atenți

Profesorul Cristian Dima a vorbit despre e-urile din alimente și cât sunt de periculoase pentru sănătatea noastră....209

18 mai 00:00SănătateGafă de proporții: Secretarul de stat care a anunțat că iodura de potasiu nu se distribuie vorbea în nume personal

Ministerul Sănătății a transmis, luni, că secretarul de stat Tiberiu Brădățan, care a spus că pastilele de iod...230

18 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: Niciun deces raportat luni la pacienţi cu COVID-19

În ultimele 24 de ore nu a fost raportat niciun deces la pacienţi cu COVID-19, a informat, luni, Ministerul...183

18 mai 00:00SănătatePeste 5.600 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima săptămână

183

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT