Cazul familiei Bodnariu a scos constănţenii în stradă!
Circa 400 - 500 de oameni au ieşit în stradă, sâmbătă, 9 ianuarie, adunându-se în faţa Prefecturii din Constanţa, în semn de solidaritate cu familia Bodnariu, din Norvegia, a căror copii au fost luaţi de către autorităţi.
"Pe tabele au fost 396 de semnături ale oamenilor care au fost în stradă, dar nu toţi au apucat să semneze. Mă alătur colegilor şi mulţumesc şi eu celor care aţi răspuns afirmativ pentru susţinerea aceste familii. Dumnezeu să vă răsplătească!", a scris Flaviu Coman pe Facebook.
Impresionaţi de drama prin care trece familia Bodnariu, sute de oameni s-au strâns şi în Piaţa Victoriei din capitală, dar şi în Timişoara, Cluj etc.. În sradă au ieşit şi românii stabiliţi în alte ţări.
Cazul Bodnariu, exemplu de ciocnire a civilizaţiilor
Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, despărţită de cei cinci copii în luna decembrie 2015, a declanşat un val de reacţii în societate. Primele informaţii, publicate cu precădere de site-urile creştine, susţineau că Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia ar fi luat copiii de lângă părinţii Marius Bodnariu (cetăţean român) şi Ruth Bodnariu (cetăţean norvegian) din cauza convingerilor creştine ale părinţilor. Declaraţiile celor doi părinţi şi ale fratelui lui Marius Bodnariu arată însă că motivul oficial este legat de "disciplinarea fizică" a copiilor, admisă de familie sub formă unor "palme la fund". Familia reclamă însă acţiunea disproporţionată a autorităţilor. Familia Bodnariu, căreia i-a fost luat şi bebeluşul de 4 luni, pregăteşte o acţiune în instanţă împotriva autorităţilor norvegiene. Un aspect interesant al cazului este dat de autonomia totală pe care Serviciul local de Protecţie a Copilului îl are faţă de guvernul central norvegian, ceea ce împiedică orice posibilă ingerinţă în decizia luată la nivel local, potrivit Hotnews.ro.
Cum a pornit totul şi unde s-a ajuns!
- Marius şi Ruth Bodnariu locuiesc în Norvegia de zece ani. Familia are 5 copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) şi Ezekiel (4 luni), care, potrivit unei informări MAE şi declaraţiilor fratelui lui Marius Bodnariu pentru HotNews.ro, au cetăţenie norvegiană şi română. Marius (IT-ist) este angajat al primăriei Redal din regiunea Naustdal, iar Ruth este asistenţă medicală de specialitate pediatrică la spitalul din oraşul Forde. Ambii sînt membri ai cultului Penticostal.
- În 8 octombrie 2015, directoarea şcolii din satul Vevring, unde învaţă cele două fete ale familiei Bodnariu, a sesizat telefonic Serviciul local de Protecţie a Copilului (Barnevernet). Nu cunoaştem motivele exacte care au stat la baza sesizării, dar ştim că în Norvegia există obligaţia legală a sesizării dacă un cadru didactic are suspiciuni privind rele tratamente ale părinţilor asupra copiilor. Daniel Bodnariu, fratele lui Marius Bodnariu, a declarat pentru HotNews.ro că directoarea ar fi făcut sesizarea pe motive religioase (exemplu: Eliana şi Naomi ar fi spus la şcoală că "Dumnezeu pedepseşte păcatul" sau că educaţia religioasă primită acasă le limitează dezvoltarea), dar şi pe motiv că fetele ar fi fost "disciplinate fizic" de către părinţi, în urmă unei mărturii a fetelor. În sesizare, directoarea şcolii din Vevring ar fi scris că nu există semne de violenţă fizică, potrivit declaraţiei lui Daniel Bodnariu.
- În 16 noiembrie 2015, Serviciul local de Protecţia Copilului a luat în custodie cele două fete ale cuplului Bodnariu (direct de la şcoală) şi cei doi băieţi de 5 şi 2 ani (de acasă, unde se aflau împreună cu mama lor). În aceeaşi zi, tatăl Marius Bodnariu a fost condus de la serviciu la secţia locală de Poliţie pentru a da explicaţii despre tratamentele aplicate copiilor şi a petrecut câteva ore în secţie. Marius Bodnariu susţine că a fost arestat, dar nu este clar dacă a fost vorba despre o reţinere în baza unui mandat sau despre o invitaţie pentru explicaţii. În 17 noiembrie, angajaţii Serviciului local de Protecţia Copilului a luat în custodie şi bebeluşul Ezekiel (4 luni).
- Important de spus că familia (atît soţii Bodnariu - într-un interviu la Antena 3, cât şi fratele Daniel Bodnariu - într-o declaraţie pentru HotNews.ro) au declarat că nici directoarea şcolii şi nici Serviciul local de Protecţie a Copilului din Naustdal nu i-au invitat la discuţii şi nu au realizat nici o anchetă socială între momentul sesizării (8 octombrie) şi momentul luării în custodie a copiilor (16 noiembrie). Directoratul pentru Copii, Tineri şi Familie din Norvegia, instituţie în cadrul căreia funcţionează Serviciul de protecţie a Copilului, dar cu o autonomie totală, nu a răspuns întrebării HotNews.ro legată de acest aspect, invocând prevederile legale (Norwegian Children’s Act) care interzic comunicarea publică a detaliilor.
- În acest moment, cei cinci copii (inclusiv bebeluşul de 4 luni) sunt plasaţi în trei familii norvegiene diferite. Părinţii au dreptul de a-i vizita de câteva ori pe săptămână. Familia reclamă întreagă procedura, cu accent pe imposibilitatea că mama (Ruth Bodnariu) să-şi alăpteze copilul sugar.
- Serviciul local de protecţia copilului din Naustdal a declanşat pe 15 decembrie procedura de decădere din drepturile de părinţi pentru Marius şi Ruth Bodnariu şi procedura pentru adopţia celor cinci copii în alte familii, potrivit declaratilor lui Daniel Bodnariu (fratele lui Marius Bodnariu) pentru HotNews.ro. Informaţia nu a fost confirmată de autorităţile norvegiene. Motivaţia oficială pentru declanşarea procedurilor administrative este violenţă fizică asupra copiilor.
- Familia Bodnariu a atacat în instanţa decizia Serviciului local de protecţia copilului de luare a copiilor în custodie, potrivit declaraţiilor lui Daniel Bodnariu. HotNews.ro nu a putut verifica stadiul procedurii.
- Cheia dramei este legată de posibilele acte de violenţă asupra copiilor familie Bodnariu. Serviciul de protecţie a copilului îşi bazează actele pe aceste acuze, în condiţiile în care legislaţia norvegiană interzice orice act de violenţă împotriva copiilor.
- Un reprezentant al Directoratului pentru Copii, Tineri şi Familie din Norvegia a declarat pentru HotNews.ro că "în Norvegia este interzisă aplicarea de pedepse fizice, inclusiv cele în scop educaţional. În cazuri unde se dovedeşte că un copil a fost expus unui tratament violent, primul pas este pentru schimbarea comportamentului părinţilor prin măsuri voluntare. Totuşi, în anumite cazuri actele de violenţă sunt atât de brutale, încât este obligatorie preluarea copilului în custodie. Aceeaşi măsură se aplică dacă măsurile voluntare nu dau rezultate. Motivul este că pedepsele fizice sau psihice asupra copiilor sunt interzise prin lege în Norvegia. Cei care îşi expun copiii la violenţă riscă pedepse cu închisoarea".
- Ce spun părinţii despre eventualele acte de violenţă asupra copiilor? Într-un interviu difuzat de Antena 3 în 17 decembrie 2015 (între minutele 6-10) , părinţii au admis că le-au aplicat copiilor "disciplină fizică". Marius şi Ruth Bodnariu au spus că este vorba despre "măsuri de corecţie" de mică intensitate: "Am luat de ureche, am dat o palmă la fund". Cum au justificat părinţii aceste acte:
Marius Bodnariu: "Mai ales că soţia a crescut aici, cunoaştem că nu sunt acceptate astfel de măsuri de corecţie în educarea copiilor în Norvegia. Am încercat să evităm, dar apar situaţii în anumite condiţii în care se ajunge şi la măsuri de genul asta".
Ruth Bodnariu: "În situaţii de stres, când se ceartă copiii, când ţin un copil în braţe şi mâncarea e pe foc şi doi se ceartă... În România nu e considerată violenţă. În Norvegia, din păcate, ăsta e caz penal".

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că începerea exploatării gazelor naturale la Marea Neagră reprezintă un...230
Deputatul USR Claudiu Năsui susţine că există cinci soluţii pentru scăderea "problemelor Guvernului cu banii",...286
Japonia oferă un sprijin esenţial pentru persoanele strămutate din cauza invaziei din Ucraina, asigurând transportul...255
Sorin Oprescu, fostul primar general al Bucureștiului, a fost de negăsit, imediat după condamnarea definitivă la 10...2317


ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 7.74 m/s
Presiune: 1024 milibari

Portughezul José Peseiro, fost antrenor al echipei Rapid București, a fost numit selecţionerul echipei naţionale...211
Andy Murray s-a retras oficial de la Openul Franței, deoarece are în vedere o participare la Wimbledon și sezonul pe...211
Formula 1 poate interzice piloţilor să mai poarte bijuterii în timpul curselor, dar Federaţia internaţională de...290
Antoine Griezmann va fi jucător la Atletico Madrid şi în sezonul viitor, a anunţat preşedintele Enrique Cerezo....242


Oamenii legii, în timp ce efectuau acțiuni de patrulare pe străzile din Palazu Mare, au dat peste un șofer care rula...1827
În urma cercetărilor într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, polițiști...1117
Consiliul Județean Constanța organizează marți, 17 mai, o conferință de presă organizată cu ocazia lansării...435
Primăria municipiului Medgidia organizează în perioada 20 - 22 mai 2022, pe Stadionul Municipal „Iftimie Ilisei”,...368
Japonia oferă un sprijin esenţial pentru persoanele strămutate din cauza invaziei din Ucraina, asigurând transportul...255
Ministerul Justiţiei (MJ) a demarat un proiect finanţat din fonduri norvegiene, prin intermediul căruia vor fi...215
Sorin Oprescu, fostul primar general al Bucureștiului, a fost de negăsit, imediat după condamnarea definitivă la 10...2317
Procesul de redeschidere a minelor de magneziu şi grafit ar putea începe în 2023, cu anumite condiţionări privind...530
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, s-a aflat în studioul Replica de Constanța, unde a vorbit...3480
Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2334
Disconfort, haos, nervi în trafic, șantiere peste șantiere… sunt aspecte cunoscute de către administrația locală...11409
Gheorghe Haleț este unul dintre cei mai apreciați oameni de televiziune și cultură din Constanța. A cochetat și cu...5057
Divele s-au întrecut în ţinute care mai de care mai decoltate şi mai sexy pentru a cuceri atenţia fotografilor...487
Machine Gun Kelly (MGK) a fost prezent pe scena de la Billboard Music Awards, unde a făcut o afirmație care i-a luat...269
Jerry Bruckheimer, producătorul seriei de filme "Pirates of the Caribbean", a confirmat că Johnny Depp nu va reveni...239
Actriţa americană Amber Heard, cunoscută din filmul ''Aquaman'', a declarat luni în faţa juraţilor că Johnny Depp...277
Minele antipersonal reprezintă principala ameninţare la adresa locuitorilor din teritoriile ucrainene eliberate de sub...187
COVID-19 se poate răspândi rapid în Coreea de Nord, unde programele de vaccinare nu au început încă, a avertizat...215
Franţa "va fi alături de Finlanda şi Suedia" în caz de agresiune, a declarat luni seară Palatul Elysée, după ce...199
Cel puţin zece persoane au fost ucise în bombardamente ruse asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei,...173
Multă lume suferă de balonare astfel că aflăm de la ce apare această senzaţie de disconfort. Expertul în boli...269
Probabil că ai auzit de multe ori, cel puțin în copilărie: ”Nu mânca pepenele cu sâmburi! Nu îți face...364
Ministerul Sănătății a transmis, luni, că secretarul de stat Tiberiu Brădățan, care a spus că pastilele de iod...230
În ultimele 24 de ore nu a fost raportat niciun deces la pacienţi cu COVID-19, a informat, luni, Ministerul...183