REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cazul familiei Bodnariu a scos constănţenii în stradă!

Cazul familiei Bodnariu a scos constănţenii în stradă!

Replica API 11 ianuarie 2016 | 00:07 355

Circa 400 - 500 de oameni au ieşit în stradă, sâmbătă, 9 ianuarie, adunându-se în faţa Prefecturii din Constanţa, în semn de solidaritate cu familia Bodnariu, din Norvegia, a căror copii au fost luaţi de către autorităţi.

"Pe tabele au fost 396 de semnături ale oamenilor care au fost în stradă, dar nu toţi au apucat să semneze. Mă alătur colegilor şi mulţumesc şi eu celor care aţi răspuns afirmativ pentru susţinerea aceste familii. Dumnezeu să vă răsplătească!", a scris Flaviu Coman pe Facebook.

Impresionaţi de drama prin care trece familia Bodnariu, sute de oameni s-au strâns şi în Piaţa Victoriei din capitală, dar şi în Timişoara, Cluj etc.. În sradă au ieşit şi românii stabiliţi în alte ţări.

Cazul Bodnariu, exemplu de ciocnire a civilizaţiilor

Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, despărţită de cei cinci copii în luna decembrie 2015, a declanşat un val de reacţii în societate. Primele informaţii, publicate cu precădere de site-urile creştine, susţineau că Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia ar fi luat copiii de lângă părinţii Marius Bodnariu (cetăţean român) şi Ruth Bodnariu (cetăţean norvegian) din cauza convingerilor creştine ale părinţilor. Declaraţiile celor doi părinţi şi ale fratelui lui Marius Bodnariu arată însă că motivul oficial este legat de "disciplinarea fizică" a copiilor, admisă de familie sub formă unor "palme la fund". Familia reclamă însă acţiunea disproporţionată a autorităţilor. Familia Bodnariu, căreia i-a fost luat şi bebeluşul de 4 luni, pregăteşte o acţiune în instanţă împotriva autorităţilor norvegiene. Un aspect interesant al cazului este dat de autonomia totală pe care Serviciul local de Protecţie a Copilului îl are faţă de guvernul central norvegian, ceea ce împiedică orice posibilă ingerinţă în decizia luată la nivel local, potrivit Hotnews.ro.

Cum a pornit totul şi unde s-a ajuns!

- Marius şi Ruth Bodnariu locuiesc în Norvegia de zece ani. Familia are 5 copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) şi Ezekiel (4 luni), care, potrivit unei informări MAE şi declaraţiilor fratelui lui Marius Bodnariu pentru HotNews.ro, au cetăţenie norvegiană şi română. Marius (IT-ist) este angajat al primăriei Redal din regiunea Naustdal, iar Ruth este asistenţă medicală de specialitate pediatrică la spitalul din oraşul Forde. Ambii sînt membri ai cultului Penticostal.

- În 8 octombrie 2015, directoarea şcolii din satul Vevring, unde învaţă cele două fete ale familiei Bodnariu, a sesizat telefonic Serviciul local de Protecţie a Copilului (Barnevernet). Nu cunoaştem motivele exacte care au stat la baza sesizării, dar ştim că în Norvegia există obligaţia legală a sesizării dacă un cadru didactic are suspiciuni privind rele tratamente ale părinţilor asupra copiilor. Daniel Bodnariu, fratele lui Marius Bodnariu, a declarat pentru HotNews.ro că directoarea ar fi făcut sesizarea pe motive religioase (exemplu: Eliana şi Naomi ar fi spus la şcoală că "Dumnezeu pedepseşte păcatul" sau că educaţia religioasă primită acasă le limitează dezvoltarea), dar şi pe motiv că fetele ar fi fost "disciplinate fizic" de către părinţi, în urmă unei mărturii a fetelor. În sesizare, directoarea şcolii din Vevring ar fi scris că nu există semne de violenţă fizică, potrivit declaraţiei lui Daniel Bodnariu.

- În 16 noiembrie 2015, Serviciul local de Protecţia Copilului a luat în custodie cele două fete ale cuplului Bodnariu (direct de la şcoală) şi cei doi băieţi de 5 şi 2 ani (de acasă, unde se aflau împreună cu mama lor). În aceeaşi zi, tatăl Marius Bodnariu a fost condus de la serviciu la secţia locală de Poliţie pentru a da explicaţii despre tratamentele aplicate copiilor şi a petrecut câteva ore în secţie. Marius Bodnariu susţine că a fost arestat, dar nu este clar dacă a fost vorba despre o reţinere în baza unui mandat sau despre o invitaţie pentru explicaţii. În 17 noiembrie, angajaţii Serviciului local de Protecţia Copilului a luat în custodie şi bebeluşul Ezekiel (4 luni).

- Important de spus că familia (atît soţii Bodnariu - într-un interviu la Antena 3, cât şi fratele Daniel Bodnariu - într-o declaraţie pentru HotNews.ro) au declarat că nici directoarea şcolii şi nici Serviciul local de Protecţie a Copilului din Naustdal nu i-au invitat la discuţii şi nu au realizat nici o anchetă socială între momentul sesizării (8 octombrie) şi momentul luării în custodie a copiilor (16 noiembrie). Directoratul pentru Copii, Tineri şi Familie din Norvegia, instituţie în cadrul căreia funcţionează Serviciul de protecţie a Copilului, dar cu o autonomie totală, nu a răspuns întrebării HotNews.ro legată de acest aspect, invocând prevederile legale (Norwegian Children’s Act) care interzic comunicarea publică a detaliilor.

- În acest moment, cei cinci copii (inclusiv bebeluşul de 4 luni) sunt plasaţi în trei familii norvegiene diferite. Părinţii au dreptul de a-i vizita de câteva ori pe săptămână. Familia reclamă întreagă procedura, cu accent pe imposibilitatea că mama (Ruth Bodnariu) să-şi alăpteze copilul sugar.

- Serviciul local de protecţia copilului din Naustdal a declanşat pe 15 decembrie procedura de decădere din drepturile de părinţi pentru Marius şi Ruth Bodnariu şi procedura pentru adopţia celor cinci copii în alte familii, potrivit declaratilor lui Daniel Bodnariu (fratele lui Marius Bodnariu) pentru HotNews.ro. Informaţia nu a fost confirmată de autorităţile norvegiene. Motivaţia oficială pentru declanşarea procedurilor administrative este violenţă fizică asupra copiilor.

- Familia Bodnariu a atacat în instanţa decizia Serviciului local de protecţia copilului de luare a copiilor în custodie, potrivit declaraţiilor lui Daniel Bodnariu. HotNews.ro nu a putut verifica stadiul procedurii.

- Cheia dramei este legată de posibilele acte de violenţă asupra copiilor familie Bodnariu. Serviciul de protecţie a copilului îşi bazează actele pe aceste acuze, în condiţiile în care legislaţia norvegiană interzice orice act de violenţă împotriva copiilor.

- Un reprezentant al Directoratului pentru Copii, Tineri şi Familie din Norvegia a declarat pentru HotNews.ro că "în Norvegia este interzisă aplicarea de pedepse fizice, inclusiv cele în scop educaţional. În cazuri unde se dovedeşte că un copil a fost expus unui tratament violent, primul pas este pentru schimbarea comportamentului părinţilor prin măsuri voluntare. Totuşi, în anumite cazuri actele de violenţă sunt atât de brutale, încât este obligatorie preluarea copilului în custodie. Aceeaşi măsură se aplică dacă măsurile voluntare nu dau rezultate. Motivul este că pedepsele fizice sau psihice asupra copiilor sunt interzise prin lege în Norvegia. Cei care îşi expun copiii la violenţă riscă pedepse cu închisoarea".

- Ce spun părinţii despre eventualele acte de violenţă asupra copiilor? Într-un interviu difuzat de Antena 3 în 17 decembrie 2015 (între minutele 6-10) , părinţii au admis că le-au aplicat copiilor "disciplină fizică". Marius şi Ruth Bodnariu au spus că este vorba despre "măsuri de corecţie" de mică intensitate: "Am luat de ureche, am dat o palmă la fund". Cum au justificat părinţii aceste acte:

Marius Bodnariu: "Mai ales că soţia a crescut aici, cunoaştem că nu sunt acceptate astfel de măsuri de corecţie în educarea copiilor în Norvegia. Am încercat să evităm, dar apar situaţii în anumite condiţii în care se ajunge şi la măsuri de genul asta".

Ruth Bodnariu: "În situaţii de stres, când se ceartă copiii, când ţin un copil în braţe şi mâncarea e pe foc şi doi se ceartă... În România nu e considerată violenţă. În Norvegia, din păcate, ăsta e caz penal".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367