REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Cazul Griveaux în Franţa: Piotr Pavlenski şi prietena sa, în arest preventiv

Cazul Griveaux în Franţa: Piotr Pavlenski şi prietena sa, în arest preventiv

Replica API 18 februarie 2020 | 00:00 357

Piotr Pavlenski

Artistul rus Piotr Pavlenski şi prietena sa au fost plasaţi în arest preventiv în cadrul anchetei cu privire la difuzarea unor filmuleţe cu caracter sexual care l-au scos din cursa electorală pentru primăria Parisului pe Benjamin Griveaux, candidat din partea partidului preşedintelui Emmanuel Macron, informează duminică AFP și Agerpres, citând surse de pe lângă Parchetul din Paris.

Ambii se află în arest preventiv pentru "atingere adusă la intimitatea vieţii private" şi "difuzarea fără acordul persoanei a unor imagini cu caracter sexual" în cadrul anchetei deschise sâmbătă în urma plângerii depuse împotriva lui Pavlenski de către Griveaux.

Piotr Pavlenski, în vârstă de 35 de ani, a fost plasat în custodia poliţiei sâmbătă după-amiază într-un alt caz legat de violenţă comisă în seara zilei de 31 decembrie. Această măsură a fost suspendată duminică, când artistul rus a fost plasat în arest preventiv pentru a fi interogat în cazul lui Griveaux. Durata totală a acestor arestări preventive nu poate depăşi 48 de ore, adică până luni după-amiază.

Prietena sa, Alexandra de Taddeo, de 29 de ani, a fost şi ea plasată în arest preventiv sâmbătă seara în cazul Griveaux. Potrivit unei surse apropiate dosarului, ea a fost cea care la început a fost destinatara filmuleţelor incriminate.

Refugiat politic în Franţa din 2017 şi condamnat în 2019 pentru că a incendiat cu doi ani înainte o sucursală a Băncii Franţei din Paris în cursul unei "reprezentaţii artistice", Pavlenski a afirmat vineri că se află la originea postării filmuleţelor respective. El a spus că voia să denunţe ipocrizia lui Benjamin Griveaux, despre care a spus că "şi-a folosit familia" şi a făcut "propagandă valorilor familiei tradiţionale".

Această explicaţie este "grotescă", a reacţionat sâmbătă seara avocatul lui Griveaux, Richard Malka. "Rareori mi-a fost dat să văd o personalitate mai cinică", a spus el într-o intervenţie la canalul de televiziune LCI.

"În mod clar, nu cred deloc că a acţionat singur", a adăugat el, fără a oferi mai multe informaţii, făcând referire la ancheta de urmărire penală.

Retragerea lui Benjamin Griveaux a provocat o undă de şoc la nivel politic în Franţa şi a constrâns partidul preşedintelui prezidenţial să-i caute de urgenţă acestuia un succesor care să candideze la funcţia de primar al capitalei franceze la alegerile municipale din martie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920