REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cazul poliţistului ucis în misiune: Cercetarea prealabilă, declanşată faţă de mai mulţi şefi de la IPJ Timiş

Cazul poliţistului ucis în misiune: Cercetarea prealabilă, declanşată faţă de mai mulţi şefi de la IPJ Timiş

Replica API 8 iulie 2019 | 00:00 184

Mai mulţi şefi şi agenţi de la IPJ Timiş sunt cercetaţi în cazul poliţistului Cristian Amariei, care şi-a pierdut viaţa în timp ce se afla în misiune.

Poliţia Română a anunţat, luni, că s-a finalizat prima etapă a controlului dispus la IPJ Timiş, după moartea poliţistului Cristian Amariei, împuşcat mortal, pe raza localităţii timişene Izvin, în timp ce se afla într-o misiune de prindere a unui bărbat dat în urmărire.

"Propunerile formulate de comisia de verificare (a IGPR - n.r.) - înaintarea raportului de verificare către conducerea MAI, în vederea analizării oportunităţii dispunerii de măsuri, potrivit competenţei, faţă de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş. Competenţa, în cazul inspectorilor şefi, aparţine Ministerului Afacerilor Interne", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Comisia a mai propus declanşarea cercetării prealabile faţă de alţi angajaţi ai IPJ Timiş - adjunctul şefului IPJ Timiş pe linie de ordine publică, şeful Serviciului Investigaţii Criminale, şeful Poliţiei Oraşului Recaş, şeful Serviciului de Logistică, agentul din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale - Compartimentul Urmăriri, care avea în lucru dosarul urmăritului, adjunctul şefului IPJ Timiş pe linie de poliţie judiciară, şeful Serviciului de Ordine Publică şi cei doi agenţi din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, Compartimentul Urmăriri.

Potrivit IGPR, comisia care a efectuat verificările în acest caz a constatat că, în efectuarea acţiunii, şeful Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Timiş, deşi a fost informat telefonic despre existenţa informaţiei şi iniţierea acţiunii operative de către subalternii săi, a preluat iniţiativa în mod exclusiv şi a comunicat cu structurile din cadrul inspectoratului, fără a-i comunica direct şefului de inspectorat şi fără a-i solicita sprijin în relaţionarea cu unităţile subordonate acestuia, prin actul de comandă.

"Astfel, informarea s-a realizat impropriu, prin postarea unui mesaj prin reţeaua Whatsapp, iar demararea acţiunii s-a efectuat fără a exista un feed-back din partea conducerii inspectoratului, care ar fi avut posibilitatea să dispună măsuri corelative, de natură a preîntâmpina apariţia unor astfel de tragedii (ex: angrenarea luptătorilor SAS sau a altor forţe). Pentru avansarea acestei concluzii, în sensul că postarea unui mesaj pe reţeaua Whatsapp de către şeful Serviciului de Investigaţii Criminale nu reprezintă un mod eficient şi operativ de raportare/informare, comisia a avut în vedere împrejurarea că este posibil ca persoanele interesate/destinatare să nu vizualizeze informaţiile în timp real", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, mai mult, deşi a fost informat despre acţiunea ce urma a fi efectuată pentru prinderea persoanei urmărite, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale nu s-a implicat în efectuarea unor activităţi premergătoare declanşării acesteia, precum instruirea forţelor participante sau verificarea dotării corespunzătoare a acestora şi nici nu a desemnat un alt ofiţer în acest sens.

Ca atare, în lipsa unui astfel de control din partea acestuia sau a altei persoane desemnate, a fost posibil ca unul dintre poliţiştii participanţi la acţiune să acţioneze fără armamentul din dotare.

"În sarcina şefului Serviciului de Investigaţii Criminale poate fi reţinută şi o documentare superficială asupra periculozităţii persoanei urmărite, împrejurare ce rezultă din efectuarea unor activităţi în dosarul de urmărire, ulterior evenimentului. De asemenea, anterior acţiunii, nu a fost întocmit un plan în acest sens, acesta fiind redactat, în fapt, ulterior activităţii (la data de 04.06.2019) şi asumat prin semnătură de şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, pentru a conferi un caracter de legalitate intervenţiei din ziua de 02.06.2019", precizează IGPR.

Din controlul Poliţiei Române mai reiese că inspectorul-şef al IPJ Timiş, deşi a luat cunoştinţă informal despre debutul acţiunii prin mesajul postat de şeful Serviciului de Investigaţii Criminale şi a observat că acesta din urmă angrena şi alte structuri din cadrul inspectoratului, nu s-a implicat în actul de relaţionare cu unităţile subordonate, până la momentul în care a aflat de producerea tragediei.

"Referitor la repartizarea vestelor antiglonţ şi antiînjunghiere, a stabilit această activitate în sarcina şefului Serviciului de Logistică, însă nu a urmărit ulterior distribuirea efectivă a acestora la structurile subordonate", se mai arată în comunicat.

În ceea ce îl priveşte pe adjunctul şefului IPJ Timiş, IGPR spune că a aprobat, ulterior desfăşurării acţiunii din data de 02.06.2019, Planul întocmit la data de 04.06.2019 de către şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, pentru a conferi un caracter de legalitate intervenţiei în care şi-a pierdut viaţa un poliţist.

"Cercetările disciplinare vor fi realizate cu celeritate, astfel încât cei responsabili de disfuncţionalităţile identificate de comisia de verificare să fie traşi la răspundere conform legislaţiei în vigoare şi potrivit gradului de vinovăţie a fiecăruia în parte", menţionează sursa citată.

Pe 2 iunie, poliţistul Cristian Amariei a fost împuşcat mortal, pe raza localităţii timişene Izvin, în timp ce se afla într-o misiune de prindere a unui bărbat dat în urmărire naţională. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dotare 000 si era treaba mascatilor care stau si freaca menta
0
1
In toata nenorocirea asta nu este nimeni vinovat! In aceasta situatie putea fi orice politist aband in vedere ca politia romana nu este invatata ca infractorul sa riposteze agresiv mai ales armat,asa ca oricine va plati pt situatie va plati degeaba!
0
0
Daca trebuia sa legitimeze un minor care trece strada era simpla misiunea, cand ai de aface cu un individ periculos e greu sa retii procedura standard. Procedura este foarte clara. Dar gaborii cum o sfideaza de fel....se ajunge la.lucruri grave
1
1
Mascatii erau ocupati cu misiune s-o apere pe procuroarea din craiova care o tragea taras pe sorina. Asa ca l-au trimis pe izmenuta cu grade sa captureze un recidivist.
3
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614