REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

CCIFER: Modificările salariului minim pot afecta întreaga economie a ţării; testul IMM este obligatoriu

CCIFER: Modificările salariului minim pot afecta întreaga economie a ţării; testul IMM este obligatoriu

Replica API 10 noiembrie 2018 | 00:00 345

Modificările salariului minim în forma anunţată de Guvern pot afecta întreaga economie a ţării, prin creşterea costurilor cu forţa de muncă, reflectată într-un final în majorarea preţurilor, arată reprezentanţii Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER), într-un comunicat, scrie AGERPRES.

"Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) atrage atenţia că modificările salariului minim în forma anunţată de Guvern pot afecta întreaga economie a ţării, prin creşterea costurilor cu forţa de muncă, reflectată într-un final în majorarea preţurilor. Aceste modificări, anunţate într-un orizont de timp foarte scurt, impactează predictibilitatea şi stabilitatea fiscală", se precizează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor investitorilor francezi în România, o asemenea măsură afectează capacitatea întreprinderilor, mai ales a celor mici şi mijlocii, de a ajusta corespunzător bugetele, care sunt stabilite încă de la sfârşitul anului anterior.

"Ne referim aici nu numai la majorările de salarii minime, ci la întreaga grilă de salarizare, care trebuie să fie ajustată în noile condiţii, fără a fi corelată cu productivitatea muncii", subliniază documentul.

CCIFER aminteşte, de asemenea, că, în termeni de productivitate, România este la finalul listei printre ţările din Uniunea Europeană, în condiţiile în care rata de productivitate ajustată în funcţie de salariu a scăzut în majoritatea sectoarelor, tocmai în urma creşterilor salariale disproporţionate. Efectele acestei majorări vor fi resimţite pe termen lung prin scăderea atractivităţii ţării pentru investitorii străini, prin creşterea costurilor cu forţa de muncă.

Pe de altă parte, stabilirea salariului minim în funcţie de vechimea în muncă va crea o birocraţie excesivă şi va reprezenta un alt argument în defavoarea performanţei, se mai arată în comunicatul CCIFER. În context, organizaţia arată că stimulentele financiare acordate salariaţilor pentru vechimea în muncă trebuie să rămână reglementate prin sporul de vechime şi acordate în baza negocierii dintre partenerii sociali, în funcţie de realităţile economice şi de piaţa din fiecare industrie şi unitate comercială.

"Estimăm că o asemenea măsură va afecta în mod nerezonabil şi nejustificat posibilitatea de a găsi un loc de muncă corespunzător pregătirii şi competenţelor pentru unele persoane ce au o vechime mai mare de 15 ani, care constituie cea mai mare bază de forţă de muncă din România", subliniază CCIFER.

Mai mult, investitorii invocă lipsa de sustenabilitate a salariilor din aparatul de stat, în condiţiile în care Hotărârea de Guvern nu face referire la sursa fondurilor din care urmează a fi suportată această creştere, iar forţa de muncă angajată în administraţia publică reprezintă în medie 26% din numărul total de angajaţi din economia naţională şi se află în prezent în primele 3 poziţii în topul celor mai ridicate salarii.

"Având în vedere implicaţiile implementării unei astfel de măsuri asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, considerăm că testul IMM este obligatoriu de efectuat, pentru corecta evaluare a impactului proiectului de act normativ din punct de vedere economic şi social asupra acestor categorii de întreprinderi. Mai mult decât atât, recomandările specifice de ţară privind politicile economice, de ocupare a forţei de muncă şi bugetare, emise de către Consiliul European în ultimii 2 ani, au vizat stabilirea salariului minim pe baza unui mecanism bazat pe criterii obiective şi nu politice", se mai arată în comunicat.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) este o asociaţie de business care reprezintă interesele comunităţii de business franco-române care reuneşte peste 3.000 de companii, însumând 17 miliarde de euro cifra de afaceri şi 120.000 de locuri de muncă.

Guvernul a aprobat, vineri, un proiect de ordonanţă de urgenţă care stabileşte cadrul legal de acordare a salariului minim pe economie diferenţiat în funcţie de studii şi vechime, potrivit unor surse guvernamentale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
futuva in gura de patroni ,,daa ce vreti nu mai munca de pomana ,,preturi europene si salariu european,,ciussss.
0
0
ce-i fute pe poponarii astia salarizarea bugetarilor?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614