REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

CCR a admis conflictul, președintele Iohannis va fi obligat să nominalizeze un premier care va putea strânge o majoritate

CCR a admis conflictul, președintele Iohannis va fi obligat să nominalizeze un premier care va putea strânge o majoritate

Replica API 24 februarie 2020 | 15:08 354

Curtea Constituțională a admis luni sesizarea depusă de șefii Parlamentului în ce privește nominalizarea lui Ludovic Orban ca premier, au declarat pentru G4Media.ro surse din CCR. Decizia CCR nu îi interzice președintelui Iohannis să îl nominalizeze pe Ludovic Orban ca premier, ci îi impune să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală în Parlament, potrivit surselor G4Media.ro.

Decizia a fost luată cu 7-2. Simina Tănăsescu și Livia Stanciu au votat împotriva admiterii conflictului.

Sesizarea împotriva desemnării a doua oară a lui Ludovic Orban pentru funcția de premier a fost depusă pe 10 februarie la Curtea Constituțională de către președinții Parlamentului, cei doi reclamând un conflict juridic între Parlament și președintele Klaus Iohannis.

”Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale: 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, susține Ciolacu în sesizarea transmisă CCR.

În punctul de vedere transmis Curții Constituționale în această speță, președintele Klaus Iohannis a arătat că nu există niciun blocaj instituțional în urma nominalizării pentru a doua oară a lui Ludovic Orban ca prim-ministru și a precizat că atribuția de a desemna candidatul la funcția de șef al guvernului este aparține, în mod propriu și exclusiv, președintelui României, ea nefiind partajată cu o altă autoritate publică.

Președintele a subliniat că, dacă ar fi acceptate criticile contestatarilor, o persoană care a fost demisă prin moțiune de cenzură din funcția de prim-ministru nu ar mai putea ocupa niciodată această funcție, la fel cum nici miniștrilor demiși prin respectiva procedură nu le-ar mai fi permis vreodată să fie membri ai guvernului, lucru care ar contraveni Constituției și jurisprudenței CCR. El a dat exemplu desemnarea lui Emil Boc ca premier de către Traian Băsescu în decembrie 2009, deși guvernul său fusese demis prin moțiune de cenzură în octombrie același an, scrie g4media.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca era un vot impotriva si doua abtineri, scorul era de 6-3 ?!
1
0
ccr egal psd tot o apa si-un pamint. lichele rosii si ccr-isti pupincuristi si nu ma refer doar la solutionare asta
0
0
CCR complice la haosul politic din Romania.
0
0
Inca o mooie meseriasa luata de iohanus
3
1
ce-mi place jocul asta, i-mi aduce aminte de copilaria mea de acum trezeci de ani cand a inceput circul, Doamne ajuta, sunt pe felie pana la nouzeci de ani !
6
0
Fatalaule- 6 case , ai luat-o in freza. Dar nu mai poti de respectarea legii. Pe mine m-au votat 67%, sant dictator, fac ce vreau cu Constitutia si legile tarii.
8
3
Vai de mine ce fac eu cu sica betivul ca de abia ii gasisem un loc de munca acum ajunge iar somer.Ce mangle pot sa fac sa il am pe prostul orban sa ma linga in cur zilnic iar cand vorbeste zici ca mesteca cacat cu limba lui aspra ca smirghelul.
8
2
3 sunt numiti de Senat, 3 de Camera Deputatilor si 3 de Presedintele Romaniei. Decizia fiind de 7-2, inseamna ca unul din cei numiti de presedinte a votat ca este conflict juridic. Asa ca mai usor cu eticheta de slugi pesediste
10
3
ca vom avea anticipate sau alegeri parlamentare la termen tot una este pesedeu e mort in cotet
4
9
Cum iau o gura de oxigen postacii psd cum ies la comentat. Patetic, psd a dus tara asta in rahat si nu vom iesi ani buni.
6
7
Tocmai l-am ascultat pe Orban... Aseara, Ponta il numea mascarici si bufon. Parerea lui! Eu cred ca Orban e un BOU, asemenea altor postaci de pe aici, cata vreme nu au criterii unitare de evaluare a hotararilor CCR. Cand CCR a spus ca asumarea raspunderii pe legea bugetului nu incalca legea fundamentala, de ce n-au spus, nici Orban, nici postacii lui de serviciu ca este o decizie gresita, a unor oameni ai PSD? Acum, cand decizia nu convine, o contesta fara argumente, cu ura viscerala. Ce fel de vietati sunt astea, fraierilor, imbrobotiti de lenesul din Deal si contaminati definitiv de prostie?
18
5
Johan si Orban se zbat in van.
18
6
In ccr sunt psdisti deghizati in ccr
11
20
Nu invatam mai nimic din greselile trecutului, natiune de tradatori, hoti si spagari , amplificata la maximum de actualii guvernanti.
17
1
Mare este prostia in Romania. In loc sa intram in normal, unii gasesc ca este mai interesant sa ne scaldam in noroi.
11
1
2 abtineri nu inseamna 2 voturi impotriva. scorul e 7-0 nu 7-2. mai documentativa si voi, dragi ziaristi...
16
6
Ultima reduta a psd.atat timp cat decizia nu a fost unanima este clar ca este una care are influenta politicului. Vbm de dorneanu delioti si maimuta aia pusa de dragnea.mai sunt inca 4 din mandatul vechi deci,nu ma mai mira nimic.... cu ce problema se confrumta omenirea acum,covid19, anticipate sau nu tot una imi este.in cta pute la propriu un oras in degringolada un oras sufocat de coruptie si hotie o tara care este pe punctul de a se autodistruge.si asta nu poate decat sa fie pe placul celor de afara ca e vest ca e est.DOAMNE AJUTA SI OCROTESTE ACEST TINUT SI ACEASTA TARA!
16
16
cine dirijeaza justitia , dirijeaza si politicul
15
5

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218