REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

CCR a decis: vom avea alegeri într-un singur tur

CCR a decis: vom avea alegeri într-un singur tur

Replica API 5 mai 2016 | 00:54 132

Excepţie de neconstituţionalitate respinsă

Excepţie de neconstituţionalitate respinsă

Curtea Constituţională a decis miercuri, 4 mai, ca alegerile din 5 iunie să se organizeze într-un singur tur se scrutin. Decizia a venit ca urmare a şedinţei în cadrul căreia a avut loc o dezbatere, şedinţă la care a participat şi jurnalistul Liviu Avram, a cărui sesizare privind alegerile şi numărul de semnături necesare pentru a fi validată o candidatură a ajuns la CCR. Precizăm că acesta candidează independent la Primăria Generală a Capitalei. Judecătorii au respins solicitarea lui de a se trece la două tururi de scrutin la alegerile din iunie, pe motiv că excepţia de neconstituţionalitate invocată este neîntemeiată.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a spus că nu este de competenţa Curţii să decidă în privinţa alegerilor, iar Parlamentul este singurul organ care poate stabili modul în care se desfăşoară acestea. Preşedintele Curţii a spus că CCR nu schimbă legi, ci stabileşte doar dacă acestea sunt constituţionale sau nu. „S-a respins articolul 50 ca neîntemeiat pentru că nu s-a adus nici un argument care să justifice schimbarea practicii CCR în domeniu. Este o practica vastă în această privinţă.

Dintotdeauna, Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească legea electorală, modalităţile, semnături, fără semnături. De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nici o problemă, nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează de existenţa unor semnături”, a declarat Augustin Zegrean. „Curtea Constituţională tocmai s-a pronunţat astăzi, nu cred că mâine vom schimba. Mai avem încă 30 de dosare venite până astăzi cam cu acelaşi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine”, a mai spus Zegrean.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614