REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

CCR amână din nou Legea care interzice condamnaţilor penal să deţină funcţii în Guvern

CCR amână din nou Legea care interzice condamnaţilor penal să deţină funcţii în Guvern

Replica API 5 aprilie 2017 | 23:19 422

Curtea Constituţională a amânat, din nou, până în 27 aprilie, luarea unei decizii în privinţa Legii 90/2001 care interzice persoanelor condamnate penal să deţină funcţii în Guvern.

Curtea Constituţională a dezbătut, marţi, sesizarea făcută de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, prin care li se interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţii în Guvern. Sesizarea a fost făcută la începutul lunii ianuarie de Victor Ciorbea, la o zi după ce Guvernul Grindeanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

Curtea Constituţională a dezbătut şi pe 7 martie sesizarea depusă de Avocatul Poporului şi a amânat pentru 21 martie pronunţarea deciziei. Pe 21 martie, CCR a anunţat o nouă amânare, scrie News.ro.

"S-a amânat pentru 4 aprilie pentru că nu am reuşit să ajungem la o soluţie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională şi atunci acum ne-am cam apropiat de două variante care vor fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică", a spus preşedintele Curţii, Valer Dorneanu.

Preşedintele Curţii a afirmat că au fost ridicate "foarte multe" probleme de drept, atât de oportunitate, cât şi de admisibilitate, problema fiind "delicată". Dorneanu a spus însă că este de părere că pe 4 aprilie "90%" sigur vor veni cu o soluţie.

"Noi nu ne ghidăm neapărat după presiunea mediatică, nici după cea politică, pentru că aceea există tot timpul, de fapt ambele există. Vrem întâi să fim împăcaţi cu conştiinţa noastră şi cu convingerea că soluţia pe care o dăm corespunde interpretării exacte a Constitutiei şi sensului legiuitorului, în măsura în care el este în concordanţă cu principiile constituţionale", a spus Dorneanu.

Victor Ciorbea a declarat, pe 5 ianuarie, pentru News.ro, că a trimis la Curtea Constituţională sesizarea în privinţa Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Potrivit Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a fost sesizată în legătură cu articolul 2 din Legea 90/2001. Acest articol prevede: ”Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Comunisti membrii lovituri de stat din 1989 nu pot fi inlaturati de la con ducerea romaniei,CCR,si alte insitutii comuniste infiintate dupa 1989,sunt aceleasi institutii ca inainte de 1989 dar cu alta palarie terorista.dorneanu este un comunist bolsevic niciodata nu va da decizii impotirva tortinarilor comunsiti,sunt diabolici acesti comunisti ,fac ce vor deoarece sunt sutinuti de putin,nemti si americani,nu uitati intelegerea de la malta nu o poate desface nimeni,romania este ocupata de evrei.
1
0
Pentru postarile: CCR sunt, Dante si fost constantean... BRAVO cu FELICITARI ! Foarte bune constatarile ! Super !!!
4
1
Bai mafiotilor, ce va mai aia pe voi, sunteti cei mai jigodii dintre toti. Ne credeti prosti cu seful vostru. Nici nu ar mai fi nevoie de adunatura asta de javre.
3
0
CCR sau curtea circului romanesc?o alta pata de mizerie pe obrazul nostru!
2
1
Niste lingai numiti politic, deja in randul lor tartorul sef DORNEANU aplica tactica lui Melescanu de a impiedica votul din diaspora. CCR o mare mizerie si rusine ptr magistratura, sa faca jocurile unui penal cum e Dragnea
6
1
despre ce vorbim?daca un infractor condamnat definitiv, adica un puscariabil trebuie sa fie ministru. cum draq sa ne reprezinte in demnitatatea cea mai inalta un infractor dovedit? suntem o tara e nebuni ca nu i lasam sau de infractori daca i lasam? ce naiba, esti condamnat pe drept pe nedrept, du te nene si plimbate nu sa fii ministru. zic!
4
1
Daca un condamnat si-a ispasit pedeapsa el trebuie privit ca o persoana normala, reabilitata.Doar nu trebuie acum toata viata sa fie marginalizati. Orice om poate sa greseasca.Mi-ar placea sincer sa traiesc intr-o tara de cinstiti si toata lumea sa fie fara greseala dar asta este imposibil.
5
0
le e tarsha sa o dea din prima asa pt dnul liviu. ar putea sa o dea ca este neconstitutionala interdictia dupa ce a intervenit reabilitarea de drept a condmnatului penal daca nu are alte interdictii stabilite de instanta.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614