REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

CCR: Bugetul pentru 2015, constituţional

CCR: Bugetul pentru 2015, constituţional

Replica API 30 decembrie 2014 | 00:15 183

Sursa foto: gazetadecluj.ro

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis luni că este constituţională legea bugetului de stat pe anul 2015, după ce a respins sesizarea PNL. Iniţial, exista pericolul ca şedinţa să nu aibă loc, întrucât unii judecători ai CCR nu au putut să se întoarcă, după Crăciun, în Bucureşti din cauza ninsorilor şi viscolului. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat luni că şedinţa CCR va avea loc dacă va fi îndeplinit cvorumul de 6 judecători. La scurt timp, judecătorii au reuşit să se reunească în şedinţă şi au decis respingerea sesizării PNL. Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a dat tonul moderaţiei în partid şi a „dres busuiocul” cu viscolul din această perioadă şi nicidecum cu gălăgia anti buget din ultimele săptămâni. „PNL respectă decizia CCR privitoare la legea bugetului. Aşteptăm să vedem cum va respecta PSD schema bugetară propusă. Multe din cifre şi estimări sunt nerealiste şi transpare lipsa de viziune a PSD în ceea ce priveşte axele de dezvoltare ale României. (…)”, a spus Gorghiu. Deputatul constănţean, Dănuţ Culeţu, pare mai degrabă uşurat de decizia Curţii, susţinând că, în sfârşit, e clar că de la 1 ianuarie 2015 România va avea buget de stat în funcţiune.

„Decizia Curții este corectă. Deciziile CCR nu se discută, sunt lege pentru toată lumea, așa încât nu există nici un fel de problemă în a aplica prevederile bugetului de stat începând cu 1 ianuarie și nici un fel de îngrijorare așa cum foarte mulți au spus că, vezi Doamne, pensiile nu se vor mai mări și așa mai departe. Decizia este cea care lămurește problema clar, toată lumea se conformează și România are buget de stat. Strict vorbind de partea legală. La prevederile bugetare, aici sigur că am discutat de foarte multe ori. (...) În situația în care legea bugetului ar fi fost neconstituțională, s-ar fi mers pe prevederile anului anterior, exact cum zice legea, așa că nu există acum motive ca această lege să nu fie pusă în aplicare”, a spus Culețu, pentru Replica.

Dacă deputatul e mulțumit din start de decizie, co-liderul formațiunii locale a PNL, Gheorghe Dragomir, ar prefera să aștepte motivarea care a stat la baza deciziei de luni a CCR.

„Asta e. Dacă asta au hotărât... bine, dacă n-ai văzut motivarea n-ai cum să comentezi prea multe. La o decizie de instanță, nu poți să faci comentarii dacă nu vezi și cum o motivează. Mulțumire, nemulțumire, trebuie văzut despre ce este vorba. Aș fi fost mulțumit dacă bugetul era gata în octombrie și aveam timp suficient să îl dezbatem și să putem să aducem o contribuție importantă la un buget și mai bun. Restul, de aici încolo, mai puțin contează, faptul e consumat...”, a spus Dragomir, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102