REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

CCR desfiinţează două prevederi cruciale incluse de PSD în Codul de Procedură Penală: Indiciile temeinice şi probleme obţinute în mod nelegal

CCR desfiinţează două prevederi cruciale incluse de PSD în Codul de Procedură Penală: Indiciile temeinice şi probleme obţinute în mod nelegal

Replica API 12 octombrie 2018 | 00:00 191

CCR a declarat, vineri, ca fiind neconstituțională prevederea potrivit căreia acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe „din care rezultă indicii temeinice” că o persoană a săvârşit o infracţiune, transmite Mediafax, conform stiripesurse.ro.

Judecătorii CCR au decis, vineri, legat de prevederea din legea de modificare a Codului de Procedură Penală care spune că „Acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă indicii temeinice că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia”, că aceasta este neconstituțională în ceea ce privește sintagma „din care rezultă indicii temeinice”.

CCR a respins și articolul care spune că „Probele obţinute în mod nelegal nu pot fi folosite în procesul penal, fiind lovite de nulitate absolută”.

De asemenea, judecătorii constituționali au decis că textele potrivit cărora „În luarea deciziei asupra existenţei infracţiunii şi a vinovăţiei inculpatului instanţa hotărăşte motivat, cu trimitere la toate probele evaluate. Condamnarea se dispune doar atunci când instanţa are convingerea că acuzaţia a fost dovedită dincolo de orice îndoială”, precum și cel care prevede că „Condamnarea, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei nu pot fi dispuse pentru alte fapte decât cele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată.

Nu se poate dispune extinderea procesului penal în faza de judecată pentru alte fapte sau circumstanţe decât cele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată. Schimbarea încadrării juridice poate fi dispusă numai în cazul în care situaţia de fapt poate primi o altă încadrare juridică decât cea reţinută în actul de trimitere în judecat”, sunt tot neconstituționale.

O altă prevedere respinsă de judecătorii CCR se referă la faptul că „Judecătorul care a participat la soluţionarea plângerii împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată sau care a soluţionat cererea de confirmare a renunţării la urmărire penală ori cererea de confiscare sau de desfiinţare a unui înscris nu poate participa, în aceeaşi cauză, la judecata în fond sau în căile de atac”.

Curtea Constituțională a constatat, vineri, că un număr de 64 de dispoziții din legea de modificare a Codului de Procedură Penală sunt neconstituționale, în timp ce 31 de dispoziții pentru care s-au ridicat obiecții sunt constituționale, potrivit unui comunicat de presă al CCR.

Codul de Procedură Penală urmează să se întoarcă în Parlament pentru punerea în acord a acestuia cu decizia CCR.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pt. @4:55, tu esti un nimeni ba baiatule, ai lipsa de creier in mod evident ca altfel poate faceai ceva cu viata ta. Tu spui numai de dracnea, dar uiti restul abuzurilor. Toata tara asta a ajuns sa fie vanduta de securisti catre straini, dar tu n-ai cum sa intelegi asemenea lucruri ca esti prea prost. Bagati placa cu dracnea in continuare ca oricum sunteti niste viermi.
0
2
gura la sri,dias,diicot,servicii speciale,trsnsporturi si alte javre imputite care ne asculta non stop daca ne cacam cu mot sau imprastiat.In 2018 este mai rau decat inainte de 1989 Muie,Muie,Muie !!!
2
3
un pic.pe mine pe cunoscutii mei si pe alti amici,rude,oare de ce nu ne-o urmari serviciile alea rele care-l haituiesc pe dragnea,''nevinovat fiind''?sau alti cleptocrati asemanatori acestui escroc periculos?oare nu datorita faptului ca nu furam,inselam,escrocam,manipulam ca altii?talibanizarea din guvern nu va aduce decat un raspuns pe masura din partea societatii adica o miscare ultra-nationalista,ca doar nu-si inchipuiesc indivizii astia ca toti romanii suntem papa-lapte.Istoria,se repeta.
4
2
PE BADESCU LAURENTIU MENAJER LA AMBULANTA NUL JUDECATI. A OMORIT O FATA DIN NAVODARI SI SUNT PROBE CLARE. SPUNE CA E PSD SI NU I SE INTIMPLA NIMIC. FUTA BANI AMBULANTEI PROCURATURA LUATI MASURI PENTRU UCIDERE DIN CULPA. SA INTRE LA PUSCARIE BADESCU LAURENTIU CRIMINAL DOVEDIT.
1
1
Frate, pai probele obtinute nelegal adica fara mandat NU trebuie acceptate! Ce forta au serviciile ochiul si urechea! Nu am votat psd ul insa securistii ne asculta, au salalii uriase si actiineaza la ordjn distrugand oamenii. Nu e bine ma judecatorilor cefaceti!,,
5
7

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369