REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

CCR discută joi sesizarea Avocatului Poporului privind OUG 13

CCR discută joi sesizarea Avocatului Poporului privind OUG 13

Replica API 8 februarie 2017 | 02:08 409

Curtea Constituțională va discuta joi sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituționalitatea ordonanței de urgență referitoarea la modificarea Codurilor penale, spun oficiali ai CCR, scrie Digi24.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat, săptămâna trecută, că a decis să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la OUG 13/2017 referitoare la modificarea Codurilor penale.

„Am criticat-o în ansamblu, de aceea am început cu elementele extrinseci, dacă vor fi reținute de Curte, atrag după ele constatarea neconstituționalității ordonanței de urgență în ansamblu. (...) Efectul: dacă se constată acest lucru, evident că se va trece la o reglementare de către Parlament, pe bază de proiect de lege, iar ceea ce se stabilește de CCR ca fiind neconstituțional, pentru că nu se vor limita numai la analiza elementului extrinsec, ci și a chestiunilor intrinseci, toate acele chestiuni care vor fi analizate vor deveni obligatorii pentru Parlament în momentul în care va dezbate un proiect de lege cu un asemenea obiect”, a spus Ciorbea.

El a spus că unele idei dintr-o scrisoare a procurorului general au fost preluate în textul excepției. „Am primit aseară de la procurorul general o scrisoare prin care mă roagă să iau în considerare unele critici de neconstituționalitate dintr-un document întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ). Am avut în vedere și acest document, unele idei au fost preluate chiar în textul excepției, celelalte nu am reușit să le examinăm, dar am atașat documentul la excepția propriu-zisă”, a precizat Ciorbea.

Avocatul Poporului a menționat doar câteva dintre criticile de neconstituționalitate din excepție, una referindu-se la neîndeplinirea cerințelor privind existența urgenței și a cazului excepțional care să permită adoptarea unei astfel de OUG.

„Guvernul menționează, în nota de fundamentare, ca unul dintre motive faptul că e necesară implementarea unei Directive a UE, verificând am constatat că termenul de implementare a acesteia este 1 aprilie 2018”, a arătat Avocatul Poporului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu mai conteaza. au lucruri mai importante de facut ca de exemplu. sa se revolte ca deciziile de anul trecut nu au fost introduse in codul penal se cel de procedura penala. dau decizii si nu-i mai intereseaza ce se intampla cu ele. este motivul pentru care am ajuns la dezbinarea sociala de azi.
0
0
sa fie sa le dau la iohannisti o muie...
2
0
Pun pariu ca OUG 13 este constitutionala!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218