REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

CCR explică de ce carantina este neconstituţională: O veritabilă privare de libertate şi restrângere a drepturilor fundamentale

CCR explică de ce carantina este neconstituţională: O veritabilă privare de libertate şi restrângere a drepturilor fundamentale

Replica API 1 iulie 2020 | 00:00 1502

Curtea Constituţională a României (CCR) declară că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Curtea Constituţională a publicat miercuri motivarea deciziei din 25 iunie, prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

Concret, CCR a declarat ca fiind neconstituţionale dispoziţiile art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Conform CCR, dispoziţiile celor două articole atribuie ministrului Sănătăţii competenţa instituirii carantinei şi a internării obligatorii în vederea prevenirii răspândirii unor boli contagioase, măsuri care implică restrângerea unor drepturi fundamentale, fără a fi stabilite, la nivelul legislaţiei primare, condiţiile, procedura şi limitele în care autorităţile administrative pot acţiona în sensul restrângerii acestor drepturi, respectiv garanţiile care protejează cetăţenii de o eventuală aplicare ilegală, discreţionară sau abuzivă a acestor măsuri.

CCR a stabilit că sunt neconstituţionale dispoziţiile art 25 alin (2) teza II din Legea nr. 95/2006, care conferă ministrul Sănătăţii competenţa de a stabili bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii.

În acest caz, Curtea observă că aceste dispoziţii se referă în mod expres la măsurile care privesc obligarea persoanelor care au fost diagnosticate cu unele boli transmisibile să declare acest diagnostic, să urmeze tratament sau să fie internate, chiar şi fără consimţământul lor.

În opinia CCR, dispoziţiile art.25 alin.(2) teza a doua din Legea nr.95/2006 au un caracter lacunar şi dau în sarcina ministrului Sănătăţii complinirea omisiunilor legislative evidente în materia reglementată, prin emiterea de ordine.

"Curtea aminteşte că orice act normativ trebuie să îndeplinească anumite condiţii calitative, printre acestea numărându-se previzibilitatea, ceea ce presupune că acesta trebuie să fie suficient de clar şi precis pentru a putea fi aplicat. Astfel, formularea cu o precizie suficientă a actului normativ permite persoanelor interesate - care pot apela, la nevoie, la sfatul unui specialist - să prevadă într-o măsură rezonabilă, în circumstanţele speţei, consecinţele care pot rezulta dintr-un act determinat (...) Or, dând în sarcina ministrului de resort completarea reglementării referitoare la condiţiile în care persoanele cu boli transmisibile sunt obligate să declare, să urmeze tratament sau să fie internate, precum şi libertatea de a modifica oricând şi fără a respecta anumite limite aceste reglementări, dispoziţiile art.25 alin.(2) teza a doua din Legea nr.95/2006 dobândesc un caracter imprevizibil, incert şi dificil de anticipat", spune CCR.

Citeşte mai mult pe: agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Curtea are perfecta dreptate! Felicitari pt curaj!
1
1
Dar izolarea preventiva la locul de munca a angajatilor din centrele rezidentiale pentru batrani si persoane cu dizabilitati vi s-a parut constitutuonala? Sa iti lasi copiii singuri acasa si sa ai grija de nebuni vi se pare corect? Sa nu existe nici un caz de Covid si sa stai 14 zile cu nebunii la un loc?
3
1
Nu mai mancati tot rahatul servit de media, luati cifre, faceti si voi un procentaj si o sa vedeti realitatea. O adevarata ingradire a drepturilor voastre
2
5
MUIE KLAUS WERNNER JOHANNIS SI GASCA LUI DE ZDRENTE SI GANGSTERI INTERNATIONALI.DUSI CU DUBA SI EXECUTATI LA PLUTONUL DE EXECUTIE
3
5
Dar libertatea ca eu sa NU fiu infectat unde e. Cum sunt protejat de indivizi infectati sau posibil infectati? E liber la infectare? Ce spune ccr despre asta?
6
5
in ce an ? in ce luna ?
0
0
Nu va doresc, dar sa dea dzeu sa va dati seama de neghiobiile ce le spuneti, suferind si voi asa cum sufera cei atinsi de aceasta nenorocire. Pana nu esti atins de molima, te crezi fat frumos din lacrima. Nimic nu te poate atinge. Situatia se schimba radical cand primele simtome incep sa apara una cate una. Atunci iti intra frica in sange si incepe sa-ti tremure chilotii. Sa va vad daca mai sunteti atat de vehementi in a ridiculiza acest virus. Aaaa; puteti injura cat vreti. Nu ma afecteaza. Sanatate. Si la cat mai multi.....
10
4
harapul arafat ar fi in stare sa bage in puscarie pe toti, se comporta ca sef de militie, nu ca doctor urgentist ce se crede... un tampit.
3
9
Din acest moment dictatura PNL poate fi probata in justitie. Cine are pusa semnatura pe documente care priveaza libertatea cetateanului va face puscarie. Dragi medici, bun venit in noua realitate! Credeati ca veti scapa nepedepsiti pentru incalcarea juramantului?
11
9
Daca crapam cum crapa cei din brazilia , era mai bine ? Nici mie nu-mi place cand sunt nevoit sa stau in locuinta fara a avea dreptu sa ies cum obisnuiam . CCR face jocul mizerabil al ciumatilor in detrimentu cetatenilor care acum si in viitor vor fii victime . Daca vom ajunge la un numar considerabil mai mare sa le aducem multumiri judecatorilor de la curte si ciumatilor care se declara bun romani si de fapt au fost si vor fii criminali acestei natii . Cine are un pic de minte va discerne si va stii pe viitor pe cine sa aleaga .
12
9

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218