REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

CCR: Mircea Diaconu îşi pierde mandatul de senator

CCR: Mircea Diaconu îşi pierde mandatul de senator

Replica API 21 noiembrie 2012 | 00:00 168

Mircea Diaconu îşi pierde mandatul de senator, după ce Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea în executare de către Senat a hotătârii judecătoreşti referitoare la incompatibilitatea politicianului.

Curtea Constituţională a României a dezbătut, miercuri, sesizarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională între Parlament şi puterea judecătorească generat de refuzul Legislativului de a revoca mandatul de senator al lui Mircea Diaconu ca urmare e unei hotărâri judecătoreşti definitive care confirmă starea de incompatibilitatea a acestuia.

Preşedintele Consiliului, Alina Ghica, a sesizat în 31 octombrie Curtea Constituţională privind conflictul între puterile statului în cazul Mircea Diaconu, respectiv între autoritatea judecătorească şi puterea legislativă, la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

În sesizare, şeful CSM solicită Curţii să pronunţe o decizie prin care să constataţi existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între cele două puteri, în măsură să împiedice autoritatea judecătorească să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost învestită, şi să dispună măsurile pe care le consideră necesare în vederea restabilirii ordinii constituţionale care trebuie să existe între autorităţile publice prevăzute în Titlul III din Constituţia României.

Alina Ghica arată că prin decizia definitivă din 21 iunie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul Mircea Diaconu a fost menţinut ca temeinic şi legal Raportul de evaluare întocmit de ANI, însă Senatul şi-a exprimat votul negativ privind punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti, deşi prin aceasta se confirmase, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului.

Plenul Senatului a respins în 30 octombrie solicitarea ANI privind încetarea mandatutului senatorului PNL Mircea Diaconu ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Traian Băsescu a adresat în 12 noiembrie o solicitare conducerii Senatului în care cere reluarea dezbaterilor privind revocare din funcţie a senatorului PNL Mircea Diaconu.

"În virtutea atribuţiei constituţionale a preşedintelui României de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă semnalez că prezenta solicitare cu privire la încetarea mandatului parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti irevocabile privind incompatibilitatea sau conflictul de interese, nu este o cerinţă personală, ci este o condiţionalitate asumată de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Având în vedere acest aspect, ignorarea unei hotărâri judecătoreşti, prin votul dat de plenul Senatului, se va reflecta negativ în următorul raport de ţară (MCV), cu consecinţa gravă a nerespectării de către România a angajamentelor asumate, atât în plan intern, cât şi faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană", se preciza în adresa şefului statului.

Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, în unanimitate, să îşi menţină raportul iniţial în cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, considerând că reluarea votului privind constatarea încetării mandatului acestuia poate fi făcută numai pentru motive temeinice, prin acordul liderilor grupurilor politice.

sursa: rtv.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367