REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

CCR: Pensiile speciale ale primarilor sunt neconstituționale

CCR: Pensiile speciale ale primarilor sunt neconstituționale

Replica API 7 noiembrie 2018 | 00:31 412

Judecătorii Curții Constituționale au decis, marți, că prevederile Legii privind Codul administrativ al României sunt neconforme cu Legea fundamentală.

CCR a admis, astfel, obiecția de neconstituționalitate formulată de 44 de deputați ai PNL, USR și PMP, precum și de șase deputați neafiliați. O obiecție similară fusese depusă și de președintele Klaus Iohannis.

Pe 31 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind Codul administrativ.

Şeful statului susţinea că acest act normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor în cadrul unei sesiuni extraordinare neconstituţional întrunită, cele două Camere ale Parlamentului comportându-se ca şi cum Senatul ar fi avut doar o competenţă de primă Cameră, iar Camera decizională - Camera Deputaţilor - ca şi cum ar fi avut deplină competenţă decizională pentru toate materiile reglementate.

Iohannis a invocat în cazul acestei legi şi încălcarea principiului bicameralismului.

De asemenea, el a mai susţinut că dispoziţiile referitoare la obligaţia autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale, precum şi a personalului din cadrul acestora de a pune în aplicare programul de guvernare aprobat de către Parlament, sunt neclare şi a criticat faptul că prin acest act normativ a fost eliminat un criteriu de integritate pentru cei care pot fi membri ai Guvernului, şi anume, cel referitor la cazurile de incompatibilitate.

În sesizarea PNL şi USR se arăta că pensiile speciale pentru aleşii locali introduse prin Codul administrativ încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii.

Mai mult, potrivit semnatarilor sesizării, Codul administrativ va permite numiri politice în cele mai importante poziţii ocupate în prezent de înalţi funcţionari publici, ceea ce încalcă obligaţiile de profesionalizare a administraţiei publice pe care România şi le-a asumat înainte de aderarea la Uniunea Europeană.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în luna iulie proiectul Codului administrativ, cu 175 de voturi „pentru”, 33 „împotrivă” şi 15 abţineri.

Printre altele, legea prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate, precum şi faptul că pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

Opoziţia a criticat proiectul legislativ, acuzând „destructurarea funcţiei publice”, în timp ce PSD susţine că proiectul este dorinţa coaliţiei de a eficientiza administraţia.

Comisia specială pentru elaborarea Codului administrativ, condusă de către deputatul PSD Marcel Ciolacu, a dat, la începutul lunii iunie, raport favorabil asupra tuturor modificărilor aduse. Membrii PSD, PNL, ALDE şi UDMR au votat în favoarea modificărilor, în timp ce USR s-a abţinut de la vot.

„Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acoră drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, se arată în amendamentul adoptat de Comisie.

O altă modificare le permite aleşilor locali să aibă calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială. De asemenea, potrivit propunerii, cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la al. 1 se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0.40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Totodată, pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.

sursa

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O sluga obedienta servila si umila celor care i-au dat si pensie, si salariu, pensie speciala, si purcoi de bani ca participa la sedinte ICCJ..Una peste alta ia coteiul asta de todorel Toader, slugarelul psd-ului si-al lui dracnea, sapte salarii pe luna!...Vai mama noastra de amarasteni! Le da DRACnea si psd sute de milioane pe luna la servitorii lui si, la POPOR...GOGOSI UMFLATE la latrina 3 s i Romania tv...Asta-i pardidul muncitorilor, amaratilor care-l voteaza prostiti de latrinele lui voiculescu!
0
0
Nu-i obliga nimeni sa candideze ca primari; Ce mese intinse cu mici si bere a dat Tucan , cafea si cate una suta de lei dadea Matei la cei din Peninsula de la periferiile orasului si cei adusi de la Corbu de imobiliarul Baciu.Ultimii cu resedinta de Navodari facuta in ultimile saptamani ,drept pentru care Baciu a fost numit dirctor la Termica ,cu toate ca nu avea studii.
2
0
Fara pensii speciale. Cum sa muncesti 20 de ani, sa iesi la pensie la 50 de ani si sa iei pensie de 4 ori mai mare decat ceilalti?
2
1
ok dar celelalte pensii speciale sunt constitutionale,cele ale magistratilor,militarilor, deputatilor,politailor,chiar ieri un militian de 49 de ani in prag de pensie s-a impuscat,masuri diferite pentru profitori si contribuitori,muiepesede
0
1
ai uitat pesedeul muistule !
4
1
Magistratii CCR au voie sa isi dea singuri pensii speciale iar pulimea nu. In ce tara traim ? Tot aceiasi idioti i-au spus lu basescu ca este constitutionala taierea salariilor si a pensiilor dar ... mai putin ale noastre ! Multa multa muie pentru CCR, KWI, marinarul betiv, si ceilalti infractori din PMP, PNL, USR.
2
2
Taiati ORBILOR PENSIILE SPECIALE si toate ,,specialitatile" pe care le dati godacilor psd! Astia mananca tot bugetul tarii. Oamenilor cinstiti care au muncit toata viata si au pensii de kkt ii prostiti cu latrina 3 si Romania tv pentru nici doi bani, in timp ce pensile speciale ruineaza tara si ne distrug pe toti! Ingroapa Romania toata.
3
2
la cat fura astiea cei 4 ani nu ar trebui adaugati la vechime
6
0
De ce politia locala au salari mari si politia rimana mai mici locala este subordonata de primar sluga primarilor
6
1
sa le dea la muie primarilor
14
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102