REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

CDC: măștile oferă protecție și celor care le poartă

CDC: măștile oferă protecție și celor care le poartă

Replica API 14 ianuarie 2021 | 00:00 920

Măștile au devenit obligatorii sau recomandate în public în majoritatea țărilor, ca parte a strategiei globale de stopare a pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, încă de la începutul pandemiei, oamenii de știință încearcă să găsească un răspuns la întrebarea: măștile utilizate trebuie să fie neapărat medicale?

Sursă foto: Shutterstock

Încă de la începutul lui aprilie 2020, Centrul pentru Control și Prevenție a Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii recomandă purtarea măștii, indiferent că e vorba de mască profesională sau nu, în spațiile în care distanțarea fizică nu este posibilă, scrie doc.ro.

În luna iunie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat o listă de recomandări sugerând care sunt cele mai adecvate tipuri de măști ce pot fi purtate în diferite tipuri de medii și situații.

Această listă include și măștile non-medicale, în spații aglomerate și în transportul în comun. Cu toate acestea, măștile nu reprezintă o normă pe plan global iar multe persoane refuză în continuare să poarte mască. Mai jos, afli de ce este important să porți mască și cum te poate proteja.

Masca îi protejează pe cei din jur de infectarea cu SARS-CoV-2

În primul rând, masca poate proteja împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2, mai ales când este vorba despre persoane asimptomatice sau presimptomatice. Experții se referă la această măsură ca la o formă de controlare a sursei. Prin controlarea sursei, particulele de fluid încărcate cu virusul respirator sunt obstrucționate, așa încât persoanele din jur nu riscă infectarea.

Chiar și o mască din material, cu trei straturi, poate reduce semnificativ numărul de particule și proteja persoanele din vecinătatea imediată de o posibilă infectare. Specialiștii de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie, susțin că, deși nu există studii publicate care să ateste eficacitatea măștii în contextul actual, acesta nu este un argument valid și contravine cu politicile de sănătate publică pentru controlul infecției. Mai mult, estimările matematice sugerează că o mască cu eficiență de 60% în blocarea transmiterii virale, purtată de 60% din populație, pot reduce indicele R0 sub 1.0. R0 este denumirea tehnică a numărului de reproducere, care se referă la numărul de persoane care pot fi infectate de către un singur individ. Atunci când R0 se află sub 1, fiecare persoană purtătoare de SARS-CoV-2 va transmite virusul mai puțin de o persoane, reducând, astfel, numărul total de cazuri în populație, în timp.

Un studiu1 recent publicat în revista de specialitate BMJ Global Health a analizat transmiterea virusului SARS-CoV-2 la nivelul a 124 de familii, unde cel puțin un membru avea COVID-19. Datele obținute au arătat că măștile au fost eficiente în proporție de 79% în reducerea nivelului de transmitere a bolii, dacă persoana infectată a purtat mască înainte de a manifesta simptome.

Masca îi protejează și pe cei care o poartă

Mai mult, masca îl protejează și pe purtător, nu doar pe cei din jur, potrivit unui raport științific2 emis de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Beneficiile măștilor de protecție sunt mai puternice cu cât mai multă lume le poartă în mod corect și consecvent, susțin specialiștii. În raport, CDC susține că, deși principala funcție a măștii este să îi protejeze pe cei din jur de o posibilă infectare, aceasta joacă un rol considerabil și în protecția purtătorului de mască de pericolul virusului SARS-CoV-2. Acest lucru se explică prin faptul că masca limitează nu doar cantitatea de particule de salivă expirate, cât și pe cele inhalate de un purtător de mască, de la persoanele din jur.

Pentru acest raport, CDC a evaluat informații de natură epidemiologică și observațională în privința purtării măștii și a răspândirii noului coronavirus, iar concluziile au arătat, din nou, faptul că purtarea măștii poate reduce cu 70% riscul de infectare. Mai mult, specialiștii subliniază faptul că, chiar și în situații de risc înalt de infectare, cum ar fi în cursele aeriene, obligativitatea purtării de mască pe întreg parcursul zborului a împiedicat transmiterea virusului la bordul aeronavelor. De asemenea, experții în sănătate susțin că purtarea măștii poate reduce, în mod considerabil, și severitatea afecțiunii COVID-19.

Ce fel de mască ar trebui să porți?

Potrivit CDC, atunci când vine vorba despre tipul de mască pe care să îl alegi, ține cont de faptul că măștile din material trebuie să conțină mai multe straturi groase, pentru a oferi protecție adecvată împotriva virusului SARS-CoV-2. Medicul Scott Segal, profesor de anesteziologie la Wake Forest School of Medicine, a testat, începând din luna martie a lui 2020, mai multe tipuri de măști din material și a împărtășit descoperirile lui recent. Potrivit acestuia, o modalitate eficientă de a testa o mască de material este să o îndrepți spre soare sau spre o sursă puternică de lumină. Dacă se poate vedea lumina prin mască, atunci aceasta nu îți va oferi protecția necesară. Cu cât este mai densă masca, cu atât mai bine. De asemenea, cercetătorii recomandă măștile din bumbac 100%.

Dacă nu te simți în siguranță cu o mască din material, este recomandat să folosești măști chirurgicale sau o mască profesională, de tipul celor N95. Cu toate că, în prezent, pe teritoriul țării noastre purtarea măștii este obligatorie, este important de luat în calcul și anumite segmente de populație care nu pot purta mască. Aici intră, de regulă, copiii foarte mici și persoanele cu anumite afecțiuni respiratorii acute. Acest lucru vine ca un argument în favoarea purtării măștii de către ceilalți, pentru a-i proteja pe cei ce nu pot tolera masca din motive bine întemeiate.

Anumiți experți sunt de părere că subiectul măștii și a importanței acesteia ar trebui analizat, în mod concret, în studii clinice randomizate de amploare, pentru a obține rezultate negru pe alb. Cu toate acestea, în contextul actual, când atenția este orientată mai degrabă spre strategiile de vaccinare, acest aspect nu mai are prioritate.

Cu toate acestea, este important de reținut că, și în perioada următoare, adică după vaccinare, masca va fi în continuare utilă. În primul rând, în intervalul de timp dintre cele două doze de vaccin, este esențial să te protejezi de orice posibilă infecție respiratorie. În al doilea rând, intervalul de vaccinare este diferit de la un segment de populație la altul, așa încât este bine să te protejezi, dar și pe cei din jur, până când protocolul de vaccinare se va încheia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367