REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ce aduce iarna, repară medicul ortoped: Spitalul Judeţean, plin de constănţeni cu traumatisme

Ce aduce iarna, repară medicul ortoped: Spitalul Judeţean, plin de constănţeni cu traumatisme

Replica API 12 ianuarie 2013 | 00:00 152

Cad pe gheaţă

Cad pe gheaţă

Chiar dacă iarna nu s-a arătat prea aspră până acum, poleiul ivindu-se când şi când, constănţenii au început deja să dea mari bătăi de cap cadrelor medicale. Încă de la începutul anului, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa s-a dat startul sezonului de traumatisme prin cădere. Fie că e vorba de Unitatea de Primire Urgenţe, fie de Secţia de Ortopedie, pacienţii dau buluc, suferind de la entorse şi până la fracturi deschise, ceea ce face ca activitatea cadrelor medicale să se desfăşoare la capacitate maximă.

"Ce aduce iarna, vindecă medicul ortoped" - ar trebuie să fie sloganul unităţii spitaliceşti de la malul mării, pe tot sezonul rece. Încă de la începutul anului 2013, Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a fost invadată de pacienţi ce au căzut pe gheaţă, motiv pentru care cadrele medicale trag un semnal de alarmă şi le recomandă să fie prudenţi, să evite ieşirile din casă sau să se încalţe adecvat, în special bătrânilor. Din câte se pare, vârstnicii ajung cel mai des la spital, şi nu că ar fi căzut pe stradă, ci din cauza faptului că au ieşit să trebăluiască prin curte, încălţaţi în papuci, ceea ce i-a dus la a face cunoştinţă cu pământul şi, bineînţeles, cu patul de spital. "Sunt foarte multe astfel de cazuri, bătrâni care cad în curte, alunecă pe o porţiune de gheaţă. Ne-am confruntat şi cu entorse, luxaţii, dar şi cu fracturi deschise", au declarat medicii din cadrul UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Acelaşi lucru se regăseşte şi în cadrul Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie a SCJU, unde, potrivit şefului de Secţie, dr. Alexandru Şerban, activitatea se desfăşoară la capacitate maximă. "Încă de la începutul anului ne confruntăm cu mai multe astfel de cazuri, decât de obicei. Chiar pot spune că este o invazie de traumatisme, survenite în urma accidentelor. Sunt multe fracturi de col femural, de şold, iar majoritatea pacienţilor sunt vârstnici. Lucrăm la capacitate maximă, ne facem treaba bine şi avem, de asemenea, un rulaj mare", a declarat, pentru "Replica", medicul Alexandru Şerban. Clinica de Ortopedie şi Traumatologie este prevăzută cu 55 de paturi, toate fiind ocupate. "Ca şef al acestei Clinici am grijă să fie mereu locuri, motiv pentru care şi rulajul este unul mare", mai menţionează medicul. Spre exemplu, dacă în mod normal, poate exista doar o singură fractură de col femural pe săptămână, în acest timp s-au înregistrat şi câte 3 sau 4. Nici intervenţiile chirugicale nu şomează, câte 7 sau 8 efectuându-se zilnic, ne mai spune şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, care a adăugat că: "Este o activitate cu adevărat bogată şi masivă şi pot spune că depăşim până şi Spitalul Floreasca din Bucureşti la numărul de cazuri".

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614