REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ce aduce modificarea Codului Rutier: se sancţionează figurile în trafic

Ce aduce modificarea Codului Rutier: se sancţionează figurile în trafic

Replica API 4 ianuarie 2012 | 00:00 118

Proiectul de modificare a Codului Rutier se află în dezbatere la Camera Deputaţilor, iar cele mai importante modificări se referă la mărirea amenzilor, reducerea valorii alcoolemiei permise de la 0, 80 în sânge, la 0,50, asta însemnând că valoarea alcoolemiei preliminare, la etilotest, va scădea de la 0,40 g/l în aerul expirat, la 0,25. De asemenea, noul cod prevede mărirea perioadei de supendare a permisului de la 90, la 120 de zile. Toate acestea ar conduce la o mai mare siguranţă în trafic pe drumurile ţării.

Dacă înăsprirea sancţiunilor pentru alcool este o măsură salutată de toată lumea, nu acelaşi lucru se poate spune despre propunerea conform căreia permisul ar putea fi obţinut de la vârsta de 17 ani, mai devreme cu un an decât până acum. Este însă doar o iniţiativă, momentan aflată în dezbatere. În orice caz, dacă ea va fi aprobată, trebuie ştiut că tânărul de 17 ani, până la majorat, nu poate şofa decât cu un adult în dreapta lor. Tot în dezbatere se află şi propunerea ca examenul auto, proba practică, să se dea pe maşini ale poliţiei, nu ale şcolilor de şoferi, sub supravegherea unei camere de filmat.

Foarte interesantă este introducerea noţiunii de "comportament agresiv", adică "efectuarea în mod voluntar a unor manevre excesive în timpul conducerii, de către un conducător de autovehicul, prin care acesta periclitează siguranţa circulaţiei", astfel de manevre urmând să fie sancţionate - cu suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile. Exemple de comportament agresiv: deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulaţie pe alta, efectuarea manevrei de întoarcere prin folosirea sistemului de frânare; pornirea de pe loc prin demararea excesivă a autovehiculului; agresarea conducătorului unui vehicul prin apropierea excesivă din spate sau din lateral.

De asemenea, poliţistul ar putea să oblige şoferii să-şi facă analizele medicale şi psihologice dacă acesta este prins beat la volan, dacă a depăşit viteza cu mai mult de 60 de kilometri pe oră sau dacă a fost sancţionat de două ori pentru "comportament agresiv".

D.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218