REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ce ai de făcut când nu primeşti acasă somaţia de la Fisc. Peste un sfert din deciziile de impunere nu ajung la constănţeni

Ce ai de făcut când nu primeşti acasă somaţia de la Fisc. Peste un sfert din deciziile de impunere nu ajung la constănţeni

Replica API 7 iulie 2014 | 00:00 103

Birocraţia noastră, cea de toate zilele

Birocraţia noastră, cea de toate zilele

Foarte mulţi contribuabili acuză faptul că înştiinţările de la Fisc nu ajung mereu în cutiile poştale. Evident, graţie lipsei de reacţie a contribuabililor, Fiscul poate trece la executări silite şi popriri de conturi fără să anunţe. Situaţia este veche, însă reprezentanţii Fiscului spun că trimit somaţie pentru fiecare român cu datorii, însă aceştia nu ridică scrisorile de la poştă. Pentru moment, ca metodă de comunicare, pe site-ul ANAF este publicată lista cu contribuabilii datornici, după ce scrisorile nu ajung la destinatar. Pentru că nu toţi românii au acces la internet sau ştiu să-l utilizeze, cel mai probabil ne vom confrunta în continuare cu această bătaie de cap, atât contribuabilii, cât şi Fiscul.

"Somaţiile se generează automat, printr-un sistem informatic. Informaţiile se transmit către o unitate de inginerie rapidă, care este la Vâlcea şi, de acolo, pleacă prin Poşta Română către contribuabili. Dacă, cumva, contribuabilul nu este găsit la domiciliu, se întoarce. În această situaţie, respectivele somaţii se publică pe site-ul ANAF, ca metodă de comunicare alternativă, atunci când comunicarea prin Poştă dă greş", a declarat directorul Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa, Emil Mihăilescu, pentru "Replica". În ceea ce priveşte persoanele fizice autorizate (PFA), situaţia este un pic mai delicată, iar cifrele sunt alarmante. Potrivit lui Mihăilescu, mai mult de un sfert din deciziile de impunere trimise anul acesta, pentru PFA care trebuie să îşi achite impozitele pentru veniturile realizate în 2013, s-au întors la Fisc. "De exemplu, anul acesta, noi am trimis 33.000 de decizii. Foarte multe s-au întors înapoi din varii motive, n-au fost găsite persoanele acasă, nu le-au ridicat de la Poştă. În acest caz, vin la organul fiscal sau, în baza unei adrese, pe care o pot depune. De curând, am transmis 33.000 de decizii de impunere şi mai mult de un sfert s-au întors, ca neconfirmate, pentru că scrisorica ajunge la contribuabil, nu este găsit, se întoarce la oficiul poştal, stă zece acolo, apoi se întoarce la noi şi noi publicăm pe site", a mai precizat Mihăilescu. În urma popririi pe cont, Fiscul are posibilitatea de a reţine chiar şi o treime din veniturile salariale şi, numai anul trecut, au blocat aproape cinci miliarde de lei, ca urmare a popririi pe aproximativ un milion şi jumătate de conturi.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102