REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ce amendă primesc șoferii care nu fac asta când parchează

Ce amendă primesc șoferii care nu fac asta când parchează

Ana Maria LIPAN 19 martie 2023 | 00:00 10888

Codul rutier a suferit o serie de schimbări importante. Șoferii sunt nevoiți să se supună noilor reguli fiindcă altfel pot fi sancționați conform legii. Scopul acestor modificări aduse legislației rutiere este reducerea accidentelor pe drumurile publice din România.

Ce amenda primesc soferii care nu fac asta cand parcheaza

Nu mulți șoferi știu de aceste schimbări și nu mulți respectă această nouă regulă care impune acționarea frânei de ajutor ori de câte ori se îndepărtează de mașină. În lege scrie foarte clar că șoferii pot să primească amenzi în cazul în care nu țin cont de regulile stricte la oprirea și parcarea autoturismelor.

Mai exact, va fi sancționata „nerespectarea obligației de a acționa frâna de ajutor, de a opri funcționarea motorului și de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta”.

Șoferii care se opresc pe un drum public trebuie să se asigure că au tras frâna de mână la mașină, că au oprit motorul sau au lăsat autoturismul „în viteză” înainte de a se îndepărta. Cine nu respectă această regulă primește amendă și trei puncte de penalizare. Conform Codului rutier, „se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staționare”.

Altfel, tot cu amendă și trei puncte de penalizare sunt sancționate și oprirea nejustificată sau circulația pe banda de urgență a autostrăzilor ori oprirea pe partea carosabilă a drumurilor expres sau europene, depășirea cu 21 până la 30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv sau pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată. Noile modificări din legislația rutieră cuprind și sancționarea comportamentului agresiv în trafic și eliminarea posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
După 40 de ani de șofat, încă rămân stupefiat de ce legi mai apar.
1
0
Pai asta-i mai retardatilor cauza accidentelor? Ca nu trage Gogu frana de mana si nu lasa masina in viteza???Si cum o sa verifice pulitistul daca masina este in viteza sau are frana de mana trasa??? Mai ales la cele cu frana de mana electrica?
4
1
Un idiot , un dezaxat ! Vrei sa-ti faci felul ...leaga-ti un bolovan de gat si arunca-te in mare , impuscat-te , spanzura-te ,baga degetele in priza ,etc. Dar nu te apuci sa pui in pericol de moarte oameni nevinovati , oameni care nu au nici-o legatura cu tragedia vietii tale ! Camionagiul ala v-a ramane marcat pe viata...
3
0
Pr0stu P00lii nu poliția.
7
1
Nu mai stiu astia cum sa ne mai jupoaie de bani
7
13
Deci cam ASTA era cauza numarului mare de accidente, parcarea fara grana de mana trasa.
15
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614