rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ce anticorpi monoclonali sunt eficienți împotriva variantei Omicron?

Deși varianta Omicron a SARS-CoV-2 ar putea să împiedice majoritatea tratamentelor pentru COVID-19 să își facă efectul, un anticorp monoclonal pare să rămână mai eficient decât altele, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Medicii folosesc versiuni artificiale de anticorpi naturali pentru a preveni formele grave de COVID-19 la persoanele cu risc ridicat care sunt infectate cu SARS-CoV-2. Dar o mulțime de studii raportează dovezi de laborator cum că varianta Omicron este total sau parțial rezistentă la toate tratamentele disponibile în prezent bazate pe acești anticorpi monoclonali.

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 recent apărută găzduiește 37 de substituții de aminoacizi în proteina Spike, dintre care 15 se află în domeniul de legare la receptor (RBD), ridicând astfel îngrijorări cu privire la eficacitatea vaccinurilor disponibile și a terapiei cu anticorpi.

Nu toate studiile efectuate pe această temă au fost revizuite, deci concluzia nu este fermă, dar unele dintre companiile care produc medicamente pe bază de anticorpi monoclonali admit deja că produsele lor sunt mai puțin eficiente împotriva Omicron decât împotriva altor variante. Totuși, aceste studii de laborator au arătat că tratamentul cu sotrovimab, un anticorp monoclonal autorizat și în Uniunea Europeană ca terapie pentru COVID-19, va rezista și în fața tulpinii Omicron.

Anticorpii monoclonali, de bază în tratamentul bolii COVID-19, mai puțin eficienți împotriva tulpinii Omicron

Medicamentele pe bază de anticorpi monoclonali sunt o parte centrală a setului de instrumente de tratament împotriva bolii COVID-19, dovedindu-se de-a lungul pandemiei remarcabil de eficiente în a ține oamenii departe de spitale în urma îmbolnăvirii. Unele tratamente cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19 constau într-un singur anticorp, altele într-un cocktail de mai multe substanțe.

Detaliile diferă, dar toți anticorpii monoclonali împotriva SARS-CoV-2 se leagă de proteina Spike a virusului, împiedicându-l să infecteze celulele umane. Tratamentele cu anticorpi monoclonali pot reduce riscul de COVID-19 în formă gravă cu până la 85%.

Tratamentele funcționează prin recunoașterea proteinelor distinctive de pe exteriorul virusului, dar vârfurile puternic mutate ale lui Omicron par să facă din această variantă un inamic redutabil. De exemplu, reprezentanți ai companiei Regeneron au anunțat că Ronapreve (casirivimab/imdevimab), medicamentul lor autorizat anti-COVID-19, ar avea eficiență redusă împotriva tulpinii Omicron și că lucrează la dezvoltarea unui cocktail de anticorpi de generație următoare.

Compania AstraZeneca a anunțat că medicamentul Evusheld, bazat pe combinația de anticorpi monoclonali tixagevimab/cilgavimab, ar putea fi eficient împotriva variantei Omicron. Însă, având în vedere că medicamentul este alcătuit dintr-un cocktail de anticorpi monoclonali, virusul ar putea eluda compomentele individuale ale acestuia. Deocamdată, medicamentul nu este autorizat ca tratament pentru COVID-19 în Uniunea Europeană, ci se află în revizuire de către Agenția Europeană a Medicamentului.

Doi anticorpi monoclonali par să fie de folos în lupta cu Omicron

Dovezile de până acum arată că doar doi anticorpi par să păstreze o anumită capacitate de a contracara varianta Omicron și anume sotrovimab (dezvoltat de Vir Biotechnology din San Francisco, California, și GSK, cu sediul la Londra) și DXP-604 (care se află în studii clinice în China și a fost dezvoltat de BeiGene și Singlomics, ambele cu sediul în Beijing).

Aceste constatări științifice afectează deja politicile de sănătate la nivel mondial: oficialii americani din domeniul sănătății au declarat că vor raționaliza sotrovimabul, alocându-l altor state pe baza numărului de infecții și spitalizări și a prevalenței tulpinii Omicron în zonele respective.

Sotrovimab ar putea face față mai bine diverselor variante ale SARS-CoV-2?

Sotrovimab este un anticorp care a fost identificat prima dată în sângele unui pacient care s-a vindecat după infectarea cu primul virus al sindromului respirator acut sever (SARS). Studiile actuale indică faptul că sotrovimab este cel mai eficient anticorp monoclonal împotriva tulpinii Omicron, dar, chiar și în cazul acestui medicament, concentrația necesară pentru a înjumătăți replicarea virală este de aproximativ trei ori mai mare pentru Omicron decât pentru alte variante de coronavirus.

Deși scăderea potenței sotrovimabului față de noua variantă a SARS-CoV-2 este semnificativă, spun cercetătorii, acesta este totuși mai bun în contracararea viruslui decât restul medicamentelor testate. Acest lucru s-ar putea datora faptului că sotrovimabul vizează o parte a proteinei Spike care este neschimbată în multe coronavirusuri înrudite.

Sotrovimabul se administrează prin perfuzie într-o venă. Doza recomandată este de 500 mg administrată în decurs de 5 zile de la dezvoltarea simptomelor de COVID-19. Medicamentul se administrează în instituțiile medicale unde pacienții pot fi monitorizați adecvat în timpul perfuziei și timp de o oră după aceea, astfel încât să poată fi gestionați în cazul în care dezvoltă reacții alergice severe, inclusiv anafilaxie (reacție alergică severă).

Cele mai frecvente reacții adverse, care pot afecta 1-2 din 100 de pacienți, sunt reacțiile de hipersensibilitate și reacțiile legate de perfuzie. Cel mai grav efect secundar, care afectează aproximativ 5 din 10.000 de pacienți, a fost anafilaxia.

Sotrovimabul este autorizat în Uniunea Europeană pentru tratarea bolii COVID-19 la adulți și copii cu vârste de la 12 ani în sus și cu o greutate de cel puțin 40 de kilograme care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut ca boala să devină severă.

Medicamentele antivirale orale ar putea fi mai utile în fața variantei Omicron

Unii cercetători afirmă că este de așteptat ca medicamentele antivirale orale, cum ar fi Paxlovid (nirmatrelvir/ritonavir) și molnupiravir să rămână eficiente împotriva tulpinii Omicron datorită mecanismului lor de acțiune. Compania Pfizer, producătorul medicamentului Paxlovid, a raportat că antiviralul a demonstrat o eficiență de 89% în prevenirea spitalizării și a decesului la pacienții cu risc ridicat atunci când a fost administrat imediat după debutul simptomelor de COVID-19.

Medicamentul poate fi utilizat pentru a trata adulții cu COVID-19 care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de a evolua către o formă severă de boală. Paxlovid trebuie administrat cât mai curând posibil după diagnosticul de COVID-19 și în termen de 5 zile de la debutul simptomelor. Cele două substanțe active ale medicamentului, nirmatrelvir și ritonavir, care sunt disponibile sub formă de comprimate separate, trebuie luate împreună de două ori pe zi, timp de 5 zile.

În Uniunea Europeană, Paxlovid se află în curs de evaluare de către Agenția Europeană a Medicamentului, iar molnupiravir are depusă cererea de autorizare de punere pe piață.

vineri, 14 ianuarie 2022241
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
Joi, 27 ianuarie, interviu LIVE, începând cu ora 13.00, cu Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea
GANDUL.RO
S-au măcelărit într-o vilă de lux de la munte! Fiul unui afacerist, înjunghiat în cap
Comentarii
mai mult...Sănătate
27 ian 00:00SănătateCum poți opri un atac de panică? 7 soluții care funcționează

Ți se întâmplă uneori să ai atacuri de anxietate din senin, însoțite de o senzație copleșitoare, ce pot dura...191

27 ian 00:00SănătateStudiu: Dieta MIND poate încetini declinul cognitiv în Alzheimer184
27 ian 00:00SănătateSuplimentele din ulei de peste au anumite beneficii după un infarct miocardic159
27 ian 00:00SănătateDouă noi simptome Omicron "bizare" pe care le au cei mai ghinioniști infectați

Potrivit datelor strânse până acum de specialiști, Omicron provoacă o boală mai ușoară decât varianta Delta a...350

27 ian 00:00SănătateOMS: Lumea se află într-un moment critic al pandemiei de COVID134
27 ian 00:00SănătateDate Euronews: Imunitatea naturală protejează mai eficient decât vaccinarea172
27 ian 00:00SănătateDe ce testele antigen ies 'pozitive' la sucul de portocale, Coca Cola și Red Bull

Un videoclip în care o persoană toarnă suc dintr-o portocală pe un test antigen Covid-19, care apoi dă ceea ce pare...210

27 ian 00:00SănătateStudiu japonez: Omicron supravieţuieşte mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare166
27 ian 00:00SănătateRafila anunță sfârșitul variantei Delta în România: „Va fi exclusiv Omicron“168
27 ian 00:00SănătateRafila solicită prelungirea unui program româno-italian care permite operarea copiilor cu malformaţii cardiace

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a solicitat, marţi, prelungirea unui acord de cooperare româno-italian în...125

27 ian 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 este de 31,71%132
27 ian 20:06SănătateCoronavirus: Ministrul Rafila nu vede rostul unei a patra doze de vaccin456
Vremea
0.4°0.4° - 1.5° joi, 27 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 4.65 m/s
Presiune: 1024 milibari

Loto
6/4946293334026
5/403043171836
joker3514524232
Horoscop
mai mult...SPSportRT
27 ian 00:00SportHandbal feminin: Victorie categorică pentru CSM Bucureşti, în campionat

CSM Bucureşti a surclasat-o pe HC Zalău cu scorul de 34-18 (18-7), miercuri, în Sala Polivalentă ''Ioan...218

27 ian 00:00SportFR de Baschet anunță că doar jucătorii nevaccinați vor fi testați înaintea meciurilor

Federația Română de Baschet a anunţat, miercuri seară, în urma unei şedinţe a Consiliului Director al forului,...123

27 ian 00:00SportPremier League: În ce condiții pot cere cluburile amânarea unui meci

Cluburile din prima divizie a campionatului de fotbal englez pot solicita amânarea unui meci doar dacă au minimum...134

27 ian 00:00SportDaniil Medvedev, calificare spectaculoasă în semifinale - A fost condus cu 2-0 la seturi și a salvat și o minge de meci

Daniil Medvedev a fost condus cu 2-0 la seturi și a fost nevoit să salveze și o minge de meci împotriva lui Felix...225

Local
27 ian 23:44LocalCNCAV: 18.873 de persoane s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 24 de ore

Un număr de 18.873 doze de vaccin Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore,...244

27 ian 23:42LocalPoliția Română: Atenție la înșelăciunile prin metoda Accidentul

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității avertizează cetățenii să își ia măsuri de...372

27 ian 23:42LocalA început vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani, în Constanța

619

27 ian 23:43LocalAvarie RAJA: Apă cu presiuni scăzute, în mai multe zone din Constanța și Năvodari

În cursul dimineții de 26 ianuarie 2022, s-a înregistrat o avarie pe unul din firele de aducțiune cu diametrul de...1211

27 ian 23:44LocalMașină arsă intenționat pe o stradă din municipiul Tulcea

În cursul nopții de marți spre miercuri, 25 spre 26 ianuarie a.c., salvatorii Detașamentului de Pompieri Tulcea au...320

27 ian 00:02LocalGuvernul pregătește scutirea de impozit a firmelor din HoReCa pentru 180 de zile

787

Politică
27 ian 22:55PoliticăFlorin Cîţu, despre Marcel Boloş: 'Bizar, eu nu i-am propus să fie ministru'

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, miercuri, despre anunţul lui Marcel Boloş că a acceptat să preia...403

27 ian 22:55PoliticăFlorin Cîţu răspunde dur PSD: 'Pot să stea în opoziţie din nou'

Preşedintele PNL Florin Cîţu a răspuns, miercuri, acuzaţiilor PSD la adresa guvernărilor liberale pe tema crizei...380

27 ian 22:53PoliticăDacian Cioloș a luat foc după decizia CCR în cazul Dragu

417

27 ian 22:54PoliticăCamera Deputaţilor cumpără servicii de transport aerian pe rute naţionale pentru deputaţi

Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de transport aerian pentru deputaţi şi secretari generali, curse...217

27 ian 22:52PoliticăVasile Dîncu: Nu se pune problema unei intervenții militare a NATO în Ucraina

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus miercuri, înainte de ședința CSAT programată pentru ora 13.00, că "nu...242

27 ian 22:52PoliticăMircea Geoană dă alerta și acuză Rusia de politici agresive

365

Interviuri
15 ian 00:25InterviuriMihaela ANDREI, CONSILIER municipal PNL: Mă AȘTEPTAM ca lucrurile să se DERULEZE mai REPEDE în CONSTANȚA

Consilierul local municipal PNL, Mihaela Andrei, s-a aflat vineri, 14 ianuarie, în studioul REPLICA. Cu această...2681

8 ian 14:37InterviuriȚUȚUIANU: Dacă mi se PROPUNE, candidez la PRIMĂRIA Constanța! VIDEO

Deputatul PSD, Horia Țuțuianu, a fost prezent vineri, 7 ianuarie, în studioul Replica de Constanța, pentru o...4385

5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

3725

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, s-a aflat în studioul Replica, luni, 20 decembrie, pentru discuta...5410

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a fost prezent în studioul Replica, luni, 20 decembrie, în cadrul emisiunii...4234

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

3574

Monden
27 ian 01:47MondenJanet Jackson, dezvăluiri despre traumele din copilărie: „Michael îmi zicea scroafă!”

Janet Jackson a vorbit în premieră despre traumele din copilărie când fratele ei, Michael, îi spunea că e grasă...236

27 ian 00:00MondenBob Dylan a vândut grupului Sony întregul său catalog muzical înregistrat

Legendarul cântăreţ american Bob Dylan a vândut grupului Sony drepturile de autor aferente catalogului său muzical...153

27 ian 01:31MondenShilpa Shetty, achitată de acuzaţiile de obscenitate aduse după ce a fost sărutată de Richard Gere la o gală

207

27 ian 00:00MondenFiul lui Michael Madsen s-a sinucis la 26 de ani

Fiul actorului Michael Madsen, unul dintre actorii preferați ai regizorului Quentin Tarantino, s-a sinucis la 26 de...308

27 ian 00:00MondenMacalay Culkin s-a logodit în secret?

Au apărut zvonuri că Macalay Culkin s-a logodit în secret. Asta după ce iubita sa, Brenda Song, a fost surprinsă...194

27 ian 01:47MondenUnde s-a mutat Pamela Anderson după ce a divorțat de al cincilea soț

Pamela Anderson s-a mutat din Canada înapoi în California, SUA, după ce a dat divorț de al cincilea soț. Preferă...186

27 ian 00:00MondenDisneyland Paris sărbătoreşte 30 de ani de la inaugurare

Disneyland Paris sărbătoreşte anul acesta 30 de ani de la inaugurare şi, în plus faţă de noi spectacole şi...142

27 ian 00:00MondenCharlotte Casiraghi a deschis, călare, prezentarea pariziană a noii colecţii haute-couture a casei Chanel

Charlotte Casiraghi, membră a familiei princiare din Monaco, a deschis, călare, prezentarea noii colecţii...162

27 ian 00:03MondenElton John a fost testat pozitiv cu COVID-19

301

Mapamond
27 ian 01:18MapamondHackerii au atacat sistemul feroviar, pentru a împiedica Rusia să ajungă spre Ucraina

Un grup de hackeri pretinde că a perturbat transportul trupelor ruseşti spre Ucraina, prin Belarus, în urma...473

27 ian 01:19MapamondJoe Biden a cedat nervos și a înjurat un jurnalist

Preşedintele american Joe Biden a fost surprins insultând un reporter de la postul de televiziune Fox News la un...575

27 ian 01:16MapamondSUA au pregătit 8.500 de militari pentru a fi trimiși în Europa de Est

233

27 ian 01:16MapamondUE cere evitarea 'crizelor de nervi' în criza dintre Rusia şi Ucraina

Uniunea Europeană a cerut luni ''evitarea crizelor de nervi'' în criza dintre Rusia şi Ucraina şi a reacţiilor...325

27 ian 01:16MapamondPrimul semnal pozitiv de la Kiev. Ce se întâmplă cu personalul diplomatic al UE

Uniunea Europeană a anunţat, luni, menţinerea personalului diplomatic în Ucraina, distanţându-se de poziţiile...541

27 ian 01:17MapamondBoris Johnson, avertisment pentru Putin: 'Invadarea Ucrainei va fi dureroasă, violentă și sângeroasă'

503

Sănătate
27 ian 00:00SănătateDe ce testele antigen ies 'pozitive' la sucul de portocale, Coca Cola și Red Bull

Un videoclip în care o persoană toarnă suc dintr-o portocală pe un test antigen Covid-19, care apoi dă ceea ce pare...210

27 ian 00:00SănătateStudiu japonez: Omicron supravieţuieşte mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare

Varianta Omicron a coronavirusului poate supravieţui mai mult decât versiunile anterioare pe suprafeţe de plastic şi...166

27 ian 00:00SănătateRafila anunță sfârșitul variantei Delta în România: „Va fi exclusiv Omicron“

168

27 ian 00:00SănătateDouă noi simptome Omicron "bizare" pe care le au cei mai ghinioniști infectați

Potrivit datelor strânse până acum de specialiști, Omicron provoacă o boală mai ușoară decât varianta Delta a...350

27 ian 00:00SănătateOMS: Lumea se află într-un moment critic al pandemiei de COVID

Lumea se află într-un „moment critic” al pandemiei de COVID-19, a afirmat directorul Organizaţiei Mondiale a...134

27 ian 00:00SănătateDate Euronews: Imunitatea naturală protejează mai eficient decât vaccinarea

Specialiștii au descoperit ceea ce antivacciniștii spuneau deja de luni bune. Imunitatea naturală protejează mai...172

27 ian 00:00SănătateRafila solicită prelungirea unui program româno-italian care permite operarea copiilor cu malformaţii cardiace

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a solicitat, marţi, prelungirea unui acord de cooperare româno-italian în...125

27 ian 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 este de 31,71%

Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 efectuate este de 31,71%, a informat marţi Ministerul Sănătăţii. "Într-un...132

27 ian 20:06SănătateCoronavirus: Ministrul Rafila nu vede rostul unei a patra doze de vaccin

456

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT