REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Ce anticorpi monoclonali sunt eficienți împotriva variantei Omicron?

Ce anticorpi monoclonali sunt eficienți împotriva variantei Omicron?

Replica API 14 ianuarie 2022 | 00:00 594

Deși varianta Omicron a SARS-CoV-2 ar putea să împiedice majoritatea tratamentelor pentru COVID-19 să își facă efectul, un anticorp monoclonal pare să rămână mai eficient decât altele, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Medicii folosesc versiuni artificiale de anticorpi naturali pentru a preveni formele grave de COVID-19 la persoanele cu risc ridicat care sunt infectate cu SARS-CoV-2. Dar o mulțime de studii raportează dovezi de laborator cum că varianta Omicron este total sau parțial rezistentă la toate tratamentele disponibile în prezent bazate pe acești anticorpi monoclonali.

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 recent apărută găzduiește 37 de substituții de aminoacizi în proteina Spike, dintre care 15 se află în domeniul de legare la receptor (RBD), ridicând astfel îngrijorări cu privire la eficacitatea vaccinurilor disponibile și a terapiei cu anticorpi.

Nu toate studiile efectuate pe această temă au fost revizuite, deci concluzia nu este fermă, dar unele dintre companiile care produc medicamente pe bază de anticorpi monoclonali admit deja că produsele lor sunt mai puțin eficiente împotriva Omicron decât împotriva altor variante. Totuși, aceste studii de laborator au arătat că tratamentul cu sotrovimab, un anticorp monoclonal autorizat și în Uniunea Europeană ca terapie pentru COVID-19, va rezista și în fața tulpinii Omicron.

Anticorpii monoclonali, de bază în tratamentul bolii COVID-19, mai puțin eficienți împotriva tulpinii Omicron

Medicamentele pe bază de anticorpi monoclonali sunt o parte centrală a setului de instrumente de tratament împotriva bolii COVID-19, dovedindu-se de-a lungul pandemiei remarcabil de eficiente în a ține oamenii departe de spitale în urma îmbolnăvirii. Unele tratamente cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19 constau într-un singur anticorp, altele într-un cocktail de mai multe substanțe.

Detaliile diferă, dar toți anticorpii monoclonali împotriva SARS-CoV-2 se leagă de proteina Spike a virusului, împiedicându-l să infecteze celulele umane. Tratamentele cu anticorpi monoclonali pot reduce riscul de COVID-19 în formă gravă cu până la 85%.

Tratamentele funcționează prin recunoașterea proteinelor distinctive de pe exteriorul virusului, dar vârfurile puternic mutate ale lui Omicron par să facă din această variantă un inamic redutabil. De exemplu, reprezentanți ai companiei Regeneron au anunțat că Ronapreve (casirivimab/imdevimab), medicamentul lor autorizat anti-COVID-19, ar avea eficiență redusă împotriva tulpinii Omicron și că lucrează la dezvoltarea unui cocktail de anticorpi de generație următoare.

Compania AstraZeneca a anunțat că medicamentul Evusheld, bazat pe combinația de anticorpi monoclonali tixagevimab/cilgavimab, ar putea fi eficient împotriva variantei Omicron. Însă, având în vedere că medicamentul este alcătuit dintr-un cocktail de anticorpi monoclonali, virusul ar putea eluda compomentele individuale ale acestuia. Deocamdată, medicamentul nu este autorizat ca tratament pentru COVID-19 în Uniunea Europeană, ci se află în revizuire de către Agenția Europeană a Medicamentului.

Doi anticorpi monoclonali par să fie de folos în lupta cu Omicron

Dovezile de până acum arată că doar doi anticorpi par să păstreze o anumită capacitate de a contracara varianta Omicron și anume sotrovimab (dezvoltat de Vir Biotechnology din San Francisco, California, și GSK, cu sediul la Londra) și DXP-604 (care se află în studii clinice în China și a fost dezvoltat de BeiGene și Singlomics, ambele cu sediul în Beijing).

Aceste constatări științifice afectează deja politicile de sănătate la nivel mondial: oficialii americani din domeniul sănătății au declarat că vor raționaliza sotrovimabul, alocându-l altor state pe baza numărului de infecții și spitalizări și a prevalenței tulpinii Omicron în zonele respective.

Sotrovimab ar putea face față mai bine diverselor variante ale SARS-CoV-2?

Sotrovimab este un anticorp care a fost identificat prima dată în sângele unui pacient care s-a vindecat după infectarea cu primul virus al sindromului respirator acut sever (SARS). Studiile actuale indică faptul că sotrovimab este cel mai eficient anticorp monoclonal împotriva tulpinii Omicron, dar, chiar și în cazul acestui medicament, concentrația necesară pentru a înjumătăți replicarea virală este de aproximativ trei ori mai mare pentru Omicron decât pentru alte variante de coronavirus.

Deși scăderea potenței sotrovimabului față de noua variantă a SARS-CoV-2 este semnificativă, spun cercetătorii, acesta este totuși mai bun în contracararea viruslui decât restul medicamentelor testate. Acest lucru s-ar putea datora faptului că sotrovimabul vizează o parte a proteinei Spike care este neschimbată în multe coronavirusuri înrudite.

Sotrovimabul se administrează prin perfuzie într-o venă. Doza recomandată este de 500 mg administrată în decurs de 5 zile de la dezvoltarea simptomelor de COVID-19. Medicamentul se administrează în instituțiile medicale unde pacienții pot fi monitorizați adecvat în timpul perfuziei și timp de o oră după aceea, astfel încât să poată fi gestionați în cazul în care dezvoltă reacții alergice severe, inclusiv anafilaxie (reacție alergică severă).

Cele mai frecvente reacții adverse, care pot afecta 1-2 din 100 de pacienți, sunt reacțiile de hipersensibilitate și reacțiile legate de perfuzie. Cel mai grav efect secundar, care afectează aproximativ 5 din 10.000 de pacienți, a fost anafilaxia.

Sotrovimabul este autorizat în Uniunea Europeană pentru tratarea bolii COVID-19 la adulți și copii cu vârste de la 12 ani în sus și cu o greutate de cel puțin 40 de kilograme care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut ca boala să devină severă.

Medicamentele antivirale orale ar putea fi mai utile în fața variantei Omicron

Unii cercetători afirmă că este de așteptat ca medicamentele antivirale orale, cum ar fi Paxlovid (nirmatrelvir/ritonavir) și molnupiravir să rămână eficiente împotriva tulpinii Omicron datorită mecanismului lor de acțiune. Compania Pfizer, producătorul medicamentului Paxlovid, a raportat că antiviralul a demonstrat o eficiență de 89% în prevenirea spitalizării și a decesului la pacienții cu risc ridicat atunci când a fost administrat imediat după debutul simptomelor de COVID-19.

Medicamentul poate fi utilizat pentru a trata adulții cu COVID-19 care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de a evolua către o formă severă de boală. Paxlovid trebuie administrat cât mai curând posibil după diagnosticul de COVID-19 și în termen de 5 zile de la debutul simptomelor. Cele două substanțe active ale medicamentului, nirmatrelvir și ritonavir, care sunt disponibile sub formă de comprimate separate, trebuie luate împreună de două ori pe zi, timp de 5 zile.

În Uniunea Europeană, Paxlovid se află în curs de evaluare de către Agenția Europeană a Medicamentului, iar molnupiravir are depusă cererea de autorizare de punere pe piață.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218