REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce ar aduce mai multe locuri de muncă şi bani decât gazele de şist

Ce ar aduce mai multe locuri de muncă şi bani decât gazele de şist

Replica API 17 iunie 2013 | 00:00 209

În data de 14.06.2013, la Cernavodă s-au derulat lucrările Forumului "Energii curate, energii verzi. Cernavodă, oraş nuclear dunărean". Iată ce a postat pe Facebook, referitor la acest subiect, Dumitru Bădrăgan, preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Ecologist Român:

"Au fost prezenţi directrorul general al ANM, Ion Sandu, profesori universitari, primari Dobrogeni, parlamentari din alte regiuni si reprezentanti ai ONG-urilor cu preocupari in ceea ce priveste Euroregiunea Dunarii nu a beneficiat de atentia parlamentarilor constanteni - cu o exceptie, deputatul Radu Babus- insa a lipsit orice mesaj al parlamentarilor constanteni. Probabil insa ca ploaia a fost de vina...

Si pentru ca in data de 17.06.2013 se sărbătoreşte Ziua Mondială împotriva deşertificării - in 1994 s-a adoptat Convenţia Naţiunilor Unite asupra luptei împotriva deşertificării şi a secetei care a intrat în vigoare în 1996 - declaratiile din ultimele zile ale Premierului Ponta si ale Presedintelui Basescu necesita atentie din partea societatii civile si nu numai.

Taian Basescu considera ca exploatarea gazelor de sist este o "chestiune de asumare a Guvernului" si dlui. sustine proiectul, iar din partea Guvernului apar mesaje similare care pregatesc terenul spre a da cale libera exploatarii. Toate acestea pe motiv de urgenta si necesitate in contextul in care lipseste cu desavarsire o consultare a cetatenilor direct interesati in respectarea dreptului constitutional la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic.

Pare ciudat insa cum in lupta politica Presedintele face din nou apel la referendum cerand sprijinul cetatenilor, insa in ceea ce priveste respectarea referendum - ex. reducerea nr parlamentari- partidul pe care l-a pastorit nu a facut nici un gest, USL la fel, iar referitor la referendum Costinesti, aceeasi sinistra tacere legislativa.

Daca la nivel declarativ sunt folosite repetitiv termene din gama "popular", pozitia mesajului puterii politice este evident contrara unei comunicari cu insasi populatia.

Revenind la Dobrogea, sustinerile directorul general ANM, Ion Sandu sunt unele care reiau temele ecologiste: ultimii 30 de ani Dobrogea a avut o frecventa ridicata a perioadelor de seceta- dupa ploile violente, prognoza e una in acest sens. Criza apei intr-o zona afectata de riscul desertificarii necesita de asemenea proiecte si consultare - protectia mediului impunand o protectie a aerului, solului si apei- elemente vizate de proiectul de exploatare.

Evident ca exploatarea nu va fi facuta in zonele locuite, dar dupa cum cadrul in care traim necesita protectie la fel si cadrul aflat in afara zonei de viata trebuie protejat intrucat resursele subterane de apa, evacuarea unor substante din subteran, ocuparea zone intinse de teren agricol, pasuni sau zone impadurite conduc la necesitatea unei stategii de mediu care sa existe si sa fie prezentate omului - locuitor al acestei regiuni interesat in protejarea drepturilor sale constitutionale- Directiva 203/35/CE, Legea nr. 86/2000 ptr ratificarea Conventiei privind accesul la informatie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justitie in probleme de mediu, Aarhus, 25.06.1998.

Protectia spatiilor verzi urbane si strategia urbana inclusiv prin pastrarea culoarelor verzi, colectarea selectiva a deseurilor, reducerea emisiilor de noxe prin transport public eficient si ecologic, prin crearea de piste de biciclete, sunt elemente vizibile si necesar a fi implementate in zona urbana- in Constanta capitolul impune strategie comuna ONG-uri si administratie in contextul in care alte orase au pus in practica asftel de proiecte.

Zona din afara orasului necesita de asemenea protectie, inundatiile fiind cauzate si de lipsa perdele verzi - o explorare si exploatare a gazelor de sist venind azi pe fondul lipsei de informare si suport din partea populatiei, autoritatiile fiind cele care trebuiau sa asigure cadrul prezentarii opiniilor pro si contra- cat si a lipsei unei strategii de securitate ecologica, punandu-se inclusiv intrebarea daca explorarea si exploatarea pot fi tinute in mana privind siguranta de mediu si securitatea ecologica, protejarea resursei de apa (suntem pe locul in Europa privind resursel de apa) de actuala legislatie de mediu, cat si daca seismele mici zilnice afecteaza sau nu zona Centralei nucleare.

Azi, evitarea politica a unei consultari publice la care sa participe toti cei interesati activ in atitudine civica e cel mai puternic argument ca exista o lipsa de strategie si incercarea unei impuneri pe laitmotivul independentei energetice, nefiind clarificate public insa efectele asupra turism, agricultura, zootehnie, sanatate, mediu, diversitate biologica, zone protejate, surse apa potabila, urmarile asupra viitoarelor generatii.

Actuale la nivel european sunt strategia zonelor costiere si maritime, energiile regenerabile- avand local resurse eoliene si solare, inclusiv reciclarea deseurilor ca sursa de combustibil si energie, eco turismul, turismul istoric si dezvoltarea productiei bio, acvacultura, dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, maritime si fluviale, ecoindustria, strategii de formare profesionala, agricultura si sistemel de irigatii in prevenirea desertificarii.

Adaugam potentialul specific din Cernavoda: desalinizarea apei, apa calda pentru procesele industriale si sere- elemente care dupa o analiza a radioactivitatii sunt posibil utilizabile.

Toate conduc la locuri de munca si venituri mult superioare proiectului gazelor de sist.

Mesajul politic din ultimele zile ramane insa unul axat pe impunere, contestand practic drepturile fundamentale si demnitatea umana/societara".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367