REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 30 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6684
10.4° Constanța Sâmbătă, 30 Martie 2024 Anul XX Nr. 6684
 

Ce ar trebui să facă hotelierii pentru a evita înecurile din piscine. Cum putea fi evitată tragedia de la Venus

Ce ar trebui să facă hotelierii pentru a evita înecurile din piscine. Cum putea fi evitată tragedia de la Venus

Replica API 26 august 2015 | 00:00 228

În 2012 a murit şi copilul lui Radu Cocoş

În 2012 a murit şi copilul lui Radu Cocoş

O vacanţă pe litoral este un prilej de relaxare însă au fost, din păcate, şi cazuri care s-au terminat cu tragedii. Aici facem referire la înecuri. Dacă în apele mării lucrurile sunt clare şi anume că turiştii trebuie să respecte indiciile salvamarilor, la piscinele unităţilor de cazare atenţia trebuie sporită şi sunt necesare nişte măsuri de siguranţă. Nici vara aceasta nu a fost lipsită de incidente nefericite, un copil decedând la Venus. Însă, se pare că toate acestea pot fi evitate. Alexandra, social & content manager în cadrul unei firme specializate în execuţia, montajul şi întreţinerea piscinelor a oferit câteva dintre măsurile ce ar trebui luate.

Hotelul Afrodita din Venus, în piscina căruia s-a înecat un copil, a fost amendat cu 20.000 de lei de Autoritatea Naţională pentru Turism. Mai exact, controlul a avut loc vineri, 21 august, şi s-a stabilit că persoana care supraveghea piscina nu avea certificat de salvamar. Potrivit unei hotărâri de Guvern din 2007, orice piscină trebuie prevăzută cu salvamar, ceea ce, spun turiştii, nu s-a întâmplat în cazul de faţă. Pe de altă parte, alţii susţin că era trecut de ora 20.00 şi că accesul la piscină era interzis. Însă, cert este că măsurile necesare nu au fost luate. Până la învinuirea părinţilor cu privire la faptul că nu au fost vigilenţi, ne lovim de ceea ce ne oferă unitatea de cazare. Astfel, potrivit Alexandrei, manager în cadrul unei firme specializate în execuţia, montajul şi întreţinerea piscinelor, înecul e silenţios şi se petrece atât de repede încât nu îţi dai seama ce s-a întâmplat. Dar, pentru ca o piscină să fie sigură, aceasta trebuie să fie dotată cu o barieră sau cu un gard împrejmuitor. O altă soluţie este alarma. Aceasta trebuie să fie instalată la porţi, garduri, ferestre sau uşi şi este importantă pentru atenţionarea faptului că o persoană se află în zona apei. În plus, dacă suprafaţa permite, ideale sunt şi capacele de siguranţă. Acestea sunt un fel de bariere manuale sau motorizate, care pot fi instalate pe suprafaţa apei şi care sunt uşor de închis sau deschis. Sunt foarte importante mai ales în cazul copiilor sub 5 ani, cărora le este interzis accesul în apă. Articol complet: www.replicaonline.ro

Sfaturi pentru părinţii care se află la piscină

De asemenea, menţionăm că respectiva firmă a întocmit şi un mic “ghid” despre prevenirea evenimentelor nefericite. Prin urmare, întotdeauna, fără excepție, când copiii sunt în apă sau în apropierea ei (indiferent de cât de adâncă este), este nevoie de supravegherea unui adult. Persoana responsabilă cu supravegherea nu are voie să fie distrasă de alte activități (cum ar fi statul pe internet sau telefon), ci doar să-i supravegheze pe cei mici. Părinţii ar trebui să-şi înveţe copiii regulile de bază ale înotului şi ar trebui să se asigure că micuţii nu stau în preajma canalizărilor sau țevilor deschise de scurgere, pentru a evita alunecarea. Totodată, foarte important de ştiut este faptul că, dacă vă aflaţi într-o zonă prevăzută cu piscină şi observaţi lipsa copilului, trebuie să-l căutaţi mai întâi în apă. De precizat este şi faptul că, peste 175.000 de copii mor înecați anual în toată lumea. Înecul se află pe locul doi in topul tragediilor, după accidentele de mașină în care pierdem circa 260.000 de copii anual și în care alți 10 milioane sunt răniți. În fiecare an, peste 3 milioane de copii supraviețuiesc unui înec, însă rămân cu un impact negativ major asupra vieții din cauza leziunilor celebrale care apar ulterior la supraviețuitori. În cazul adulților, bărbații sunt cei mai predispuși la înec.

Cum ne dăm seama că o persoană se află în pericol de înec?

După cum este precizat şi mai sus, înecul se produce foarte repede şi este silenţios. Aşadar, cum ne dăm seama că o persoană este în pericol de înec? Aceasta nu poate striga după ajutor - corpul prioritizează şi ea trebuie să poată respira înainte de a vorbi. Nu poate nici să gesticuleze semnale de ajutor. Singurele mișcări pe care le face sunt de a apăsa apa în lateral, pentru a încerca să se aducă la suprafață. Rămâne la suprafața apei, în poziție verticală, dar nu face nici o mișcare evidentă de ajutor. De regulă, pot trece între 20 și 60 de secunde până când victima se va scufunda. Are ochii sticloși, nu se pot concentra într-un singur punct. Îți e greu să-i distingi fața din cauza părului care i-o acoperă. Pentru acordarea primului ajutor, mai întâi se încearcă evacuarea apei din plămâni: victima, răsturnată cu fața în jos, este prinsă de salvator pe la spate de abdomen, cu mâinile făcute chingă, ridicată de la sol și scuturată pentru ca apa să se scurgă în afară. Dacă respiră, victima este culcată apoi pe sol, cu abdomenul în jos și cu capul așezat pe o parte. În cazul în care nu respiră, persoana respectivă se așează în poziția obișnuită efectuării manevrelor de resuscitare. Pentru mai multe detalii despre prevenirea tragediilor, care pot apărea în orice piscină, chiar şi una gonflabilă, puteţi accesa ghidul aici (http://www.piscineservice.ro/article--pericolul-din-piscina-ce-sa-faci-si-la-ce-sa-fii-atent-pentru-a-nu-te-rani--1915.html).

Totodată, menţionăm că o tragedie a avut loc şi în vara anului 2012, când copilul afaceristului Radu Cocoş, patronul Oenoterra şi fost acţionar al producătorului de vinuri spumoase Angelli, s-a înecat în piscina unei vile din Eforie. Familia Cocoş se afla în vacanţă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367