REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ce are Mazăre de împărţit cu milionarii care au afaceri în Portul Constanţa

Ce are Mazăre de împărţit cu milionarii care au afaceri în Portul Constanţa

Replica API 25 martie 2014 | 00:00 459

Edilul Constanţei vorbeşte despre "aranjamente" la tarifele de utilizare

Edilul Constanţei vorbeşte despre "aranjamente" la tarifele de utilizare

Nebunie curată, luni, în cartierul social Henri Coandă, unde primarul Constanţei, Radu Mazăre, a organizat o baie de mulţime de toată stima cu susţinătorii săi. Profitând de ocazie şi anunţând că este cercetat de "DNA-ul lui Băsescu" într-un nou dosar, Mazăre nu a uitat nici de problematica Portului Constanţa. Primăria doreşte preluarea pachetului majoritar, respectiv 33%, şi listarea la bursă a restului acţiunilor Portului, pentru a "majora subvenţia la energia termică". Fiind o promisiune din campania electorală, Mazăre a apăsat "pedala" preluării Portului pe timpul guvernării USL, fără sorţi de izbândă. Odată cu ieşirea PNL de la guvernare, situaţia s-a schimbat: "Şi în campania electorală am spus că o parte din banii pe care îi vom lua din Port vom majora subvenţia şi vom scădea factura la energie termică pentru iarnă. O parte. Între timp, speram să pot transfera CET-ul şi să găsesc un investitor să scadă gigacaloria. Povestea asta văd că mai durează. Atunci, am declarat aşa: toţi banii pe care îi luăm în urma acţiunilor pe care noi le avem în Port o să-i introduc în subvenţionarea populaţiei pentru plata energiei termice. Nu toată populaţia, cei care sunt subvenţionaţi acum o să le scadă factura cam cu 20-25% şi, în plus, vor mai fi în jur de 30.000 de familii, din calculele noastre. Milionarilor din bloc nu vreau să le dau subvenţie", a declarat Mazăre.

Luni, Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a anunţat că Primăria Constanţa va primi acţiuni ale Portului, astfel încât să ajungă, de la un procent de 20%, la un pachet de 33%. Vestea a venit ca o "rază de speranţă" pentru Mazăre, care nu s-a putut abţine şi a declarat cine îl deranjează, de fapt, în "chestiunea" Portului. "Înţeleg că domnul Şova a declarat asta public, a declarat-o şi premierul, am explicat şi care este, de fapt, miza. Miza, în Port şi de fapt de ce domnii operatori din Port, cu patronii lor milionari pe care îi ştiţi foarte bine, nu doresc ca aceste acţiuni, 13%, să vină la Primărie, iar restul să se privatizeze. Domnii doresc să menţină în continuare contractele de utilizare cu statul, pentru că marii operatori din Port plătesc aceleaşi tarife din 1990 şi până acum. Firmele domnilor operatori au profituri aşa: opt milioane, 16 milioane, şapte milioane de euro şi plătesc la stat pe metrul pătrat 0,05, tarifele de acum 24 de ani. Metrul pătrat aflat la cheu, lângă apă, care e mai scump. La ora actuală, Portul, când scoate la licitaţie teren, îl scoate de la un euro în sus. Diferenţa este colosală. Aşa se face că veniturile Portului sunt în jur de opt milioane, atât de mici. Iar domnii operatori, când s-au privatizat acum 20 şi ceva de ani, spuneau că statul e un prost administrator şi trebuie vândute societăţile şi le-au privatizat. Acum, cu societăţile lor, vor să rămână la contractele cu statul, pentru că e mai uşor să te duci la minister şi să nu-ţi modifice nimeni tariful şi să stai pe tariful de acum 24 de ani. Copiii lor umblă cu Porsche şi cu maşini de lux la 18 ani, îi ştiţi, se cunosc toţi din Port: Idu (Corneliu Idu, patronul operatorului portuar Comvex Constanţa - n.r.), Comănescu (Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Servicii Petroliere - n.r.) şi aşa mai departe, toţi milionarii Constanţei. Plătesc 0,05 euro pe metrul pătrat în Port, iar ce se scoate la licitaţie, se scoate cu un euro. De fapt, aici este miza, ei nu sunt speriaţi de Primărie, ci pentru că nu vor mai avea controlul ministerului unde pot să îşi facă aranjamentele, unde le făceau înainte cu PD-iştii şi PNL-iştii şi, dacă intră privatul, pe bursă, o să-i ia la întrebări", a declarat Mazăre.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614