REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ce au găsit inspectorii OPC în Costineşti şi Eforie: carne expirată, ouă "clocite" şi mizerie

Ce au găsit inspectorii OPC în Costineşti şi Eforie: carne expirată, ouă "clocite" şi mizerie

Replica API 6 august 2013 | 00:00 281

Bine aţi venit la mare! Comerciantul de hamsii vă aşteaptă, să vă bage în spital

Bine aţi venit la mare! Comerciantul de hamsii vă aşteaptă, să vă bage în spital

Chifle expirate, mâncare lăsată în soare şi gramaj neafişat, igienă precară în restaurante - acestea sunt principalele probleme descoperite de inspectorii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, aflaţi luni în control la comercianţii din staţiunea Costineşti. Doar ieri, au fost aplicate amenzi în valoare de 53.000 lei pentru 10 operatori economici din Eforie şi Costineşti. Ca de obicei, comercianţii nu recunosc greşeala şi aruncă vina pe "vecinii" de tarabă, care nu sunt... "niciodată controlaţi".

"Pe ceilalţi de ce nu-i controlaţi? O să vedeţi că toată lumea îşi lasă marfa la soare, dar acum au timp să-şi bage marfa, o să vedeţi că aşa o să fie. Chiar vă rog să mergeţi cu presa să vedeţi că am dreptate, chiar acum! Eu am aici umbrelă, marfa nu se strică. Anul trecut am stat cu ele înăuntru, dar dacă ceilalţi şi-au scos marfa afară şi noi am fost nevoiţi să o scoatem pentru a o vinde, să ne plătim datoriile, cheltuielile şi toate celelalte", a spus unul dintre comercianţii sancţionaţi. Unul dintre inspectorii OPC a încercat să-i explice comerciantului iritat că nu scapă nimeni care este prins că greşeşte. "Nu este problema dumneavoastră dacă sunt alţii în regulă sau nu, am mers peste tot. Noi controlăm tot litoralul, toată zona, să nu credeţi că am venit doar la dumneavoastră. Nu putem să mergem acum în altă parte, pentru că vă controlăm pe dumneavoastră", a replicat Dumitru Dilă, inspector OPC, într-un dialog cu unul dintre comercianţi prinşi cu nereguli. Printre problemele întâlnite se numără neafişarea telefonului consumatorului, deşi legea cere acest lucru, dar şi problemele privind cântarele neverificate metrologic. Întrebat cât de periculos este pentru turişti să mănânce alimente precum hamsia, lăsată în soare, Dionisie Culeţu, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa, a răspuns: "Este foarte periculos. Atât timp cât peştele prăjit stă expus la soare, normal că este supus oxidării, contactului cu aerul, cu mediul încărcat, praf ş.a.m.d. Dacă stă prea mult timp expus la soare şi este consumat, pot exista cazuri de toxiinfecţie alimentară. Aceste tipuri de produse trebuie acoperite cu o folie, protejate".

Bogdan Nica: Vom controla în continuare, până îşi bagă minţile în cap

21 de comisari, 8 din Constanţa şi 13 trimişi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), au descoperit mărfuri care aveau preţ, dar nu aveau gramaj, ceea ce este considerată o practică comercială înşelătoare. De asemenea, au fost aplicate unui număr de 10 agenţi economici din Eforie şi Costineşti, într-o singură zi, amenzi contravenţionale în valoare de 53.000 lei, pe linia de alimentaţie publică, cazare şi servicii turistice. "Acţiunea se desfăşoară în trei puncte, care sunt înfiinţate atât pentru rezolvarea reclamaţiilor consumatorului, cât şi pentru acţiuni tematice. Punctele sunt în staţiunea Mamaia, la hotel Ovidiu, în Neptun, la hotel Mioriţa şi în Costineşti, la sediul BTT. Scopul nostru principal este acela al retragerii de la comercializare a mărfurilor deteriorate, alterate sau neconforme, protejarea consumatorului şi încurajarea prin acest lucru a operatorilor serioşi, care fac turism de calitate", a precizat şeful ANPC, Bogdan Nica. Cel mai grav este că turiştii nu realizează pericolul la care se expun când mănâncă produsele ţinute neadecvat şi spun că aşa este peste tot şi că nu au o problemă cu modul în care alimentele sunt vândute. Pe aceştia îi avertizăm că doar luni nu mai puţin de 29 kilograme de carne a fost retrasă şi distrusă pentru că avea termenul de valabilitate depăşit. "Am găsit într-un loc 29 de kilograme de carne cu termenul de valabilitate depăşit, care a fost retrasă şi distrusă. De asemenea, am găsit ouă depozitate la temperatura de 30 grade, care au fost retrase şi o mulţime de elemente de practici înşelătoare. Noi vom continua aceste acţiuni, fără a fi vizibili pentru a nu deranja turiştii. Vom mai aduce şi alţi colegi, pentru că vârful de sarcină al litoralului este acum, în luna august, astfel încât să nu avem nici un eveniment nedorit pe raza noastră de competenţă. Vom merge în continuare până îşi bagă minţile în cap", a mai adăugat Bogdan Nica.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102