REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ce au pregătit femeile din politică, din artă, şefele de instituţii şi de primării pentru masa de Crăciun

Ce au pregătit femeile din politică, din artă, şefele de instituţii şi de primării pentru masa de Crăciun

Replica API 24 decembrie 2012 | 00:00 162

Bradul e împodobit, iar gospodinele Constanţei au pregătit, fiecare după posibilităţi, masa tradiţională de Crăciun. De la preparate din porc, cum ar fi tobă, lebăr, tradiţionalele sărmăluţe şi salata boeuf, până la preparate din curcan. Ce au pregătit femeile din politică, din instituţii sau artă de Crăciun? Iată:

Antonella Marinescu, consul la Toronto, a mers, mai întâi, la ţară, la părinţi, unde a tăiat porcul şi de unde a revenit acasă cu genţile pline. Ce bucate va avea fostul deputat pe masa de Crăciun? Predomină carnea de porc. "Voi prepara bucatele tradiţionale româneşti, tobă, lebăr, ciorbă cu oase, de porc, normal, sarmalele, răcitură, salata boeuf. Mă ajută la bucătărie şi soţul meu, dar şi copiii. Fiecare ştie ce are de făcut", a declarat Antonella Marinescu. În timp ce alte gospodine dau fuga în supermarket pentru a achiziţiona prăjiturile gata făcute, iată că Antonella Marinescu preferă să le prepare singurică, mai ales că-i place foarte mult să gătească şi este ajutată de reţetele bunicii.

Şi deputatul PSD Manuela Mitrea este pro bucatelor tradiţionale româneşti. "Porcul este baza la noi în familie. Gătesc sărmăluţe, salata bouef , icre, tot ce se poate găsi pe masa de Crăciun. Vreau să spun că le fac împreună cu soţul, de fapt, eu sunt mâna a doua. Gătim împreună totul", a spus Mitrea. În schimb, prăjiturile nu le va prepara, ci le va cumpăra gata făcute.

Pe lângă bucatele din porc, pe masa Rodicăi Crăciun, şefa Casei Căsătoriilor, se va regăsi şi carnea de curcan. "Vom avea pe masă de toate. Preparate din porc, tobă, lebăr, sarmale, ciorbă, dar voi face şi răcitură de curcan", a spus Crăciun, care-şi va petrecere sărbătorile acasă, în familie.

Fosta şefă a Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, Elena Frâncu, va sfida regulile şi nu consuma carne de porc, tobă sau lebăr pentru că, aşa cum îi stă bine unui sportiv, trebuie să consume ceea ce este sănătos. În schimb, va găti carne de curcan, dar şi peşte. "Eu nu mănânc porc, şi nici familia mea, fapt pentru care voi găti curcan şi peşte. Voi face curcan la cuptor, friptură de curcan, şniţele de curcan, dar şi un somon de peşte la grătar cu legume. Vor lipsi de pe masă toba, lebăr, sarmale", a mărturisit Elena Frâncu. De asemenea, îşi va cinsti familia şi rudele prezente în ziua de Crăciun la masă cu palică, vin roşu şi whisky Glenfiddich. Anul Nou o va prinde pe fosta şefă a DJSP la...biserica Sfântul Nicolae Vechi, unde va ciocni cupa de şampanie cu familia şi rudele. "În fiecare an, la 12 noaptea, suntem la biserică, unde ciocnim o cupă de şampanie. Este minunat să fii la biserică în această perioadă, este o comunicare cu un spirit extraordinar. Cine nu încearcă, nu ştie cum este", a conchis Frâncu.

De pe masa Laurei Condur, şefa Sanatoriului Mangalia, nu va lipsi carnea de porc. Fie ea sănătoasă sau nu, medicul Laura Condur nu face excepţie de la regulă şi va prepara toate bucatele tradiţioanle româneşti, de la sărmăluţe, ciorbă de găină de casă, până la tobă şi lebăr. Acelaşi meniu îl va degusta şi-n noaptea de Revelion, când va fi acasă.

Soprana Florenţa Marinescu a preparat cârnaţii de porc, dar nu numai, pentru masa de Crăciun! "În afara funcţiei mele, în spatele oricărei femei există dimensiunea de mamă sau fiică. Drept pentru care voi prepara bucatele, am făcut cârnaţii, fac toba, lebăr, iar răcitura o voi face din carne de curcan. Mama face cozonacul, pentru că nu ştiu să-l fac, în schimb voi prepara un tort cu ananas şi ciocolată", a spus soprana. Însă, pe lângă aceste preparate care-ţi lasă, deja, gura apă, Florenţa Marinescu va găti şi icre de ştiucă, salată de creveţi, friptură de curcan şi salată cu piept de pui sau curcan. Cât despre băuturi, aceasta abia aşteaptă să deguste vinul roşu, vechi de 33 de ani, chiar dacă, spune ea, nu este adepta băuturilor alcoolice. Crăciunul îl va petrece acasă, dar Anul Nou o va prinde într-unul din restaurantele de pe litoral.

Primarul din Cumpăna, Mariana Gâju le va pregăti celor 16 fini ai ei, alături de care va petrece Crăciunul, preparate tradiţionale româneşti. Va găti preparate din porc vietnamez, pentru că nu conţine colesterol, dar şi din carne de pasăre. "Fac sărmăluţe, lebăr, tobă. Voi prepara cozonac şi tort pentru că finilor mei micuţi preferă tortul. Am 16 fini, dintre care 14 sunt numai de la casa de copii. Împreună cu ei voi face sărbătorile şi le voi da cadouri. De Revelion, voi petrece în rândul comunităţii, la Căminul Cultural", a conchis Mariana Gâju.

Tot preparate tradiţionale româneşti preferă şi Ancuţa Belu, primăriţa din Mihail Kogălniceanu care, însă, recunoaşte, le prepară...mama. "Sincer, nu am timp să le prepar. Le face mama. Vor fi preparate tradiţionale româneşti, pentru că suntem de la ţară, şi vor fi sărămăluţe, lebăr, caltaboş. Vom petrece în familie, mai ales pentru că va fi şi ziua fiului meu pe care-l cheamă Cristian", a spus Anca Belu. Anul Nou o va prinde la Primărie, în mijlocul localnicilor şi al salariaţilor cu care va ciocni o cupă de şampanie.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218