REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ce au stabilit MEDICII LEGIŞTI în cazul TÂNĂRULUI OMORÂT în scandalul cu tatăl fostei iubite

Ce au stabilit MEDICII LEGIŞTI în cazul TÂNĂRULUI OMORÂT în scandalul cu tatăl fostei iubite

Replica API 11 septembrie 2018 | 00:00 265

Trei ani cu suspendare, urmează apelul

Trei ani cu suspendare, urmează apelul

Liviu M. a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, fiind obligat la plata sumelor de 225.000 lei cu titlu de daune morale și 20.000 lei cu titlu de despăgubiri materiale către părţile civile. Decizia nu a fost definitivă și a fost depus apel, termenul fiind fixat pe data de 15.11.2018.

Amintim că nefericitul eveniment s-a petrecut în noaptea de 25 decembrie 2015, când Liviu M., de 45 de ani, l-a surprins de Florin T., de 23, în timp ce încerca să incendieze preșul din fața apartamentului său, situat într-un bloc de pe strada Arcului din municipiul Constanța. În acel moment a izbucnit un conflict spontan între cei doi.

S-au lovit reciproc și, în în timpul altercației, s-au dezechilibrat și au căzut pe scări de la etajul 7, la 6. Tânărul de 23 de ani a fost transportat la spital în stare gravă, fiind vorba de comă. Liviu M. s-a ales cu dosar de cercetare penală. Potrivit informațiilor noastre, victima se certase cu iubita și, în dorința de răzbunare, a decis să dea foc preșului din fața ușii apartamentului, moment în care a fost surprins de "socru", care l-a și luat la bătaie.

Pe 13 ianuarie 2016 s-a stins din viață. Pe data de 22.09.2017, Liviu a fost trimis în judecată pentru lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, iar apoi, anul acesta, condamnat cu suspendare. Din raportul de constatare medico-legală al Serviciului Județean de Medicină Legală Constanța rezultă că și inculpatul a prezentat leziuni traumatice care au putut fi produse prin lovire cu și de corpuri dure, zgâriere și comprimare manuală, care au necesitat 6 zile de îngrijiri medicale de la data producerii.

Moartea victimei a fost violentă: se afla sub influența băuturilor alcoolice

De asemenea, medicii legiști au stabilit că decesul victimei a fost cauzat de leziunie cerebrale grave, consecutive traumatismului cranio-facio-cerebral, urmare a loviturii de corp/plan dur neregulat, posibil treapta de scară.

Este imposibil ca leziunile constatate să fi fost produse printr-o unică lovitură activă cu corp dur. Unele leziuni ale părților moi – excoriațiile de la nivelul extremității cefalice din regiunea iliacă stângă, echimoza inghinală stânga – pot fi urmarea unor loviri cu sau de corp dur, dar leziunile tanatogeneratoare sunt consecutive lovirii de corp/plan dur. Nu se poate preciza succesiunea producerii leziunilor traumatice.

”Ținând cont de intervalul scurt de timp dintre momentul producerii traumatismului cranio-facio-cerebral și instalarea stopului cardio-respirator, opinăm că acesta din urmă a fost cauzat de contuzia și edemul de trunchi cerebral. Teoretic, stopul cardio-respirator prelungit determină anorexie cerebrală cu moarte neuronală. În cazul de față, leziunile cerebrale au fost foarte grave, încât le putem considera direct și necondiționat tanatogeneratoare.

Tabloul lezional în ansamblul său pledează pentru un mecanism de cădere pe plan neregulat – scări. Din datele medicale obiective – analize de laborator din data de 26.12.2015, ora 01:01 și ora 01:11, rezultă că victima nu se afla sub influența drogurilor testate și că era sub influența băuturilor alcoolice.

Conform datelor din literatura de specialitate medico-legală și psihiatrică – la o alcoolemie de 273 mg/dl (2,73 g ‰) pacientul era în faza medico-legală a intoxicației etilice în care apar: dizartrie (tulburări de vorbire, incoerență), diminuarea reflexelor, incoordonare motorie, tulburări de echilibru și de atenție, modificări comportamentale sau psihologice dezadaptative semnificative (comportament agresiv inadecvat, deteriorarea judecății, iritabilitate, labilitate emoțională, tulburări de atenție și memorie, dezorientare și confuz ie). Leziunile de viscerocraniu s-au putut produce prin căderea pe scări, favorizată de alterarea stării generale prin consumul de alcool.

De asemenea, în literatura de specialitate se demonstrează efectul negativ al alcoolismului acut asupra leziunilor neuronale traumatice, efectul alcoolului asupra trunchiului cerebral (hipoxie și scăderea posttraumatică a fluxului sanguin regional), prin alterarea mai facilă a barierei hematoencefalice în regiunile traumatizate ale creierului.

La alcoolemii mai mari de 2,5 g ‰, în cazuri axonale difuze, s-au evidențiat picheteuri hemoragice și în nucleii bazali cerebrali – acțiune vasospastică preponderentă a alcoolului”, au specificat medicii legiști, potrivit rolii.ro. Totodată, la stabilirea pedepsei, judecătorii au ținut cont că nu este vorba de omor întrucât fapta nu a fost săvârșită cu intenție, fiind foarte bine conturată o luptă între cei doi, soldată cu un accident.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Rusine justitiei din ct nus in stare sa analizeze un caz moare omul si criminalul liber
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218