REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ce beneficii are ceaiul de rozmarin și cum se prepară

Ce beneficii are ceaiul de rozmarin și cum se prepară

Replica API 22 octombrie 2020 | 00:00 2784

Rozmarinul este unul dintre cele mai folosite condimente din bucătărie, ideal pentru salate, carne și legume. Însă de astăzi îți recomandăm să îl folosești și într-un alt mod, la fel de savuros și sănătos: pentru prepararea ceaiurilor.

Cum se prepară ceaiul de rozmarin?

Ceaiul de rozmarin se prepară prin infuzarea acelorași frunze uscate prinse pe crenguțe, pe care le folosești și pe post de condiment. Lasă-le în apă fierbinte într-un vas acoperit, 10 minute, apoi strecoară ceaiul și adaugă 2-3 picături de zeamă de lămâie. În timp ce îl bei, bucură-te și de mirosul sau, pentru că efectele benefice se aplică și în caz de aromaterapie, scrie doc.ro.

Ce beneficii are ceaiul de rozmarin?

Principala virtute a ceaiului de rozmarin este stimularea sistemului nervos. Este cel mai bun remediu natural de acest tip pentru memorie, așa că îl poți folosi cu încredere și în perioadele aglomerate de la birou sau când înveți pentru examene. Pe lângă memorie, rozmarinul îmbunătățește circulația de la nivelul creierului, atenția și viteză de reacție, previne apariția bolilor nervoase și încetinește dezvoltarea bolilor degenerative.

Ceaiul de rozmarin protejează țesuturile de toxinele care le bombardează din toate părțile, formând o barieră de antioxidanți, vitamine și minerale. Păstrează elasticitatea pielii și îți oferă un tonus bun și multă vitalitate. Cum să nu rămâi tânăra cu un astfel de tratament? Consumul de ceai de rozmarin estompează ridurile și face tenul să pară mai tânăr și mai strălucitor.

Efecte asupra inimii, ficatului și rinichilor

Rozmarinul e util și pentru sănătatea hepatică și a rinichilor, facilitând eliminarea toxinelor și curățarea acestor organe. Susține funcția vezicii biliare și regenerarea ficatului și, nu în ultimul rând, te poată apară de apariția pietrelor la rinichi. Și sistemul digestiv este ajutat de efectele rozmarinului, iar dacă bei constant ceai de rozmarin și ai un stil de viață sănătos, poți avea și surpriză plăcută de a slabi câteva kilograme.

Și inima se bucură de ajutorul rozmarinului, fiindcă infuzia reglează tensiunea arterială, scade colesterolul și stimulează circulația eficientă a sângelui. Dacă suferi de circulație periferică îngreunată, ai mâinile și picioarele reci mereu sau ai varice, ceaiul de rozmarin te poate ajută.

Benefic pentru sistemul digestiv

Ceaiul de rozmarin stimulează digestia, are proprietăți antispasmodice, reducând crampele abdominale, combate flatulență și, totodată, sporește absorbția nutrienților la nivel intestinal.

Te ajută să slăbești

Ingredientele active din ceaiul de rozmarin inhibă activitatea enzimei care generează lipide. Așadar, senzația de sățietate să instalează mai repede, iar tu vei reuși să slăbești mai ușor dacă bei ceai de rozmarin în mod regulat.

Combate stresul și anxietatea

Nivelul de stres și de anxietate este redus de consumul de ceai de rozmarin. Acidul rosmarinic din acest ceai are efecte antioxidante, dar și un efect antidepresiv. Controlează mai bine stresul cotidian prin consumul ceaiului de rozmarin. Acesta sporește și gradul de toleranță la stres, ceea ce înseamnă că are efecte adaptogene.

Contraindicații ceai de rozmarin

În privința contraindicațiilor, specialiștii ridică un semnal de alarmă doar pentru femeile însărcinate. În rest, oricine poate consumă infuzia.

Evident, trebuie să eviți supradozele, adică un consum mai mare de 1-2 căni pe zi sau ceaiuri foarte concentrate, cu mai mult de o linguriță de frunze la o cană de apă.

Știați că.... ?

În secolul al XVI-lea, în spitale se ardeau crenguțe de rozmarin, întrucât se credea că mirosul are abilitatea de a ucide germenii?

Printre tradițiile englezești de nunți de pe vremuri, există și cea potrivit căreia mireasă trebuia să ofere crenguțe de rozmarin mirelui, pe post de simbol al fidelității sale?

Rozmarinul atrage cu mirosul sau albinele?

Dozele extrem de mari de rozmarin pot cauza vărsături, edem pulmonar și chiar și comă?

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920