REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° ConstanÈ›a Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° ConstanÈ›a Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ce beneficii are mierea de hrișcă

Ce beneficii are mierea de hrișcă

Replica API 26 octombrie 2020 | 00:00 980

Mierea de hrișcă este un produs extrem de hrănitor, făcut de albinele care colectează nectarul din florile acestei plante.

Plantă numită hrișcă are flori foarte mici, ceea ce înseamnă că albinele trebuie să muncească din greu pentru a colecta nectarul din acestea și pentru a produce mierea de hrișcă, scrie doc.ro.

Este bine de știut că mierea de hrișcă nu este la fel de dulce precum mierea clasică. Totodată, ea este mai bogată în ce privește conținutul anumitor antioxidanți, așa că ar putea fi mai benefică pentru sănătatea noastră în comparație cu alte tipuri de miere, considerate mai dulci.

Un alt lucru pe care trebuie să îl reținem este că hrișcă este bogată în vitamine și este considerată un aliment foarte sănătos, așa că nu e de mirare că mierea obținută din florile de hrișcă este, de asemenea, benefică pentru noi.

Mierea de hrișcă are multe proprietăți

Numeroase studii au arătat, de-a lungul timpului, proprietățile benefice pe care le are mierea, însă s-a dovedit că cea de hrișcă în special are mai multe beneficii dacă este consumată de oameni.

Mierea închisă la culoare, potrivit experților, are cele mai mari concentrații de compuși polifenolici. Mierea de hrișcă, în special, este adeseori menționată că fiind o sursă de antioxidanți. Potrivit specialiștilor de la Universitatea din Illinois, concentrația de antioxidanți din mierea de hrișcă este comparabilă cu cea care se găsește în roșii și alte fructe și legume bogate în antioxidanți.

Creșterea nivelului de antioxidanți - Un studiu a arătat că prin consumul mierii de hrișcă într-o combinație de ceai negru a stimulat semnificativ nivelul de antioxidanți din corpul participanților. Un alt studiu a clasat mierea de hrișcă într-un top al celor mai bogate tipuri de miere în ceea ce privește conținutul de antioxidanți.

Îngrijirea rănilor și leziunilor - S-a descoperit că aplicarea mierii pe răni este foarte benefică, deoarece mierea ajută la eliminarea bacteriilor și "extrage" umiditatea din leziuni. Tocmai pentru că are un conținut mare de zahăr și un pH scăzut, mierea poate împiedică dezvoltarea bacteriilor și a microbilor în interiorul rănii, contribuind la uscarea respectivei leziuni.

Reduce secreția de mucus - Există din ce în ce mai multe dovezi, arată ncbi.nlm.nih.gov, că o singură doză de miere ar putea reduce secreția de mucus și ar putea reduce tusea la copii și la adulți.

Într-un studiu în care li s-a oferit participanților (25 de bărbați sănătoși) aceeași cantitate de 500 ml (de apă, de apă cu miere de hrișcă, de ceai negru, de ceai negru îndulcit cu zahăr sau de ceai negru îndulcit cu miere de hrișcă), s-a constatat că mierea de hrișcă a avut un efect calmant și a avut proprietăți antioxidante. Tot mierea a crescut nivelul de eliberare a citokinelor (molecule de natură proteică, ce transmit informații între celule), lucru care ar putea avea efecte antimicrobiene.

Reduce colesterolul - S-a descoperit că mierea de hrișcă ajută la reducerea nivelurilor colesterolului în sânge, lucru care poate contribui la sănătatea inimii și care ar putea chiar să scadă tensiunea arterială.

Calmează tusea - Un studiu a analizat în special folosirea mierii de hrișcă pe post de tratament pentru crizele nocturne de tușe în cazul copiilor, tușe datorată infecțiilor respiratorii, cum ar fi răcelile. Studiul respectiv a descoperit că mierea de hrișcă a fost mai eficientă în calmarea tușei, în comparație cu medicamentele pentru tușe eliberate fără prescripție medicală.

Ce trebuie să ai în vedere când cumperi miere de hrișcă

Specialiștii spun că, deși versiunile de culoare mai închisă ale mierii, precum cea de hrișcă, sunt cele care au cele mai mari concentrații de antioxidanți, procesul de pasteurizare poate distruge acești compuși prețioși. Caută în magazinele de specialitate miere de hrișcă raw, neprocesata, care are cele mai mari cantități de substanțe benefice.

Cantități recomandate pentru mierea de hrișcă

Pentru a trata un copil care are o răceală, Academia Americană a Medicilor de Familie recomandă o doză de miere conform următoarelor cantități:

copiii cu vârste între 2 și 5 ani: 2,5 ml

copii cu vârste între 6 și 11 ani: 5 ml

copiii cu vârste între 12 și 18 ani: 10 ml

Contraindicată bebelușilor!

Reține că mierea de hrișcă, la fel că orice altă miere, nu ar trebui administrată copiilor sub vârstă de 1 an. Mierea conține anumite bacterii care ar putea fi dăunătoare bebelușilor și copiilor mici.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102