REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ce beneficii are pasta de susan - tahini

Ce beneficii are pasta de susan - tahini

Replica API 26 august 2020 | 00:00 1068

Considerată, încă, un ingredient fără un loc specific pe masă, tahini (pastă de susan) nu se bucură de recunoașterea binemeritată, deși are o mulțime de beneficii pentru sănătate, datorită conținutului său bogat de minerale și vitamine, scrie doc.ro.

Ce este tahini și cum se prepară?

Tahini este un preparat specific Orientului Mijlociu și se servește drept garnitură sau sos pentru diverse preparate pe bază de carne și legume. În plus, tahini poate fi folosit ca ingredient de sine stătător în gătirea anumitor preparate, cum ar fi hummusul, și chiar în prepararea anumitor fursecuri.

Pentru prepararea acestei paste, aveți nevoie de semințe de susan, ulei de susan sau de măsline, usturoi, lămâie și apă. Semințele de susan trebuie ușor rumenite, după care se pasează toate ingredientele și se obține delicioasa pastă. Versatilitatea acestui produs, precum și ușurința preparării, sunt completate de numeroasele beneficii aduse de consumul de tahini, pentru organismul uman.

Beneficii nutriționale

Scade nivelul de colesterol

Semințele de susan joacă un rol important în controlul colesterolului. Așadar, conform unui studiu din 2012, publicat în revista de specialitate International Journal of Food Sciences and Nutrition, subiecții cu un nivel ridicat de colesterol, care au consumat 40 de grame de semințe de susan pe zi, timp de 2 luni, s-au bucurat, la finalul studiului, de o scădere semnificativă a colesterolului LDL.

Având în vedere faptul că numeroase boli, precum afecțiunile cardiovasculare, sunt asociate cu nivelurile crescute de colesterol, semințele de susan se pot dovedi un aliment foarte bun de introdus în rutina alimentară a celor cu risc de colesterol mărit.

Sursă bogată de antioxidanți

Susanul conține doi compuși cu rol puternic antioxidant, și anume sesamina și sesamolina. Prin consumul de alimente bogate în surse de antioxidanți, ne ajutăm corpul să lupte împotriva radicalilor liberi, ceea ce, în schimb, oprește procesele inflamatorii din organism. Acestea pot fi responsabile pentru numeroase boli, cum ar fi artrita, osteoartrita, hipertensiunea, diabetul și, chiar, anumite tipuri de cancer.

Sursă de calciu și proteină vegetală

O linguriță de tahini conține 2,6 grame de proteină, deci un conținut mai mare față de cel regăsit în majoritatea tipurilor de nuci și, chiar, în lapte. În plus, spre deosebire de nuci, semințele de susan nu au un potential alergenic ridicat, deci sunt mai accesibile.

De asemenea, semințele de susan sunt bogate în calciu; așadar, cu doar 2 lingurițe de susan ne putem asigura 15% din aportul zilnic necesar de calciu. Prin urmare, este o soluție deosebit de utilă pentru persoanele vegetariene sau vegane, care au nevoie de o sursă vegetală bogată în calciu.

Pe lângă calciu și proteină vegetală, pasta de tahini aduce mult mai multe beneficii nutriționale, printre care se numără și aportul de tiamină, vitamina B6 și fosfor.

Sursă bogată de grăsimi bune

Aproximativ 50% din totalul de grăsimi conținute de pasta de tahini provine din acizi grași monosaturați. Aceștia sunt cunoscuți pentru puternicele proprietăți antiinflamatorii și au fost, de curând, asociați cu scăderea riscului de dezvoltare a anumitor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2.

Proprietăți antibacteriene

Aportul de antioxidanți vine cu o serie de proprietăți antibacteriene deosebit de valoroase. Acest lucru este cunoscut de anumite comunități din cele mai vechi timpuri – în anumite țări din Europa Centrală și Europa de Est, uleiul de susan se folosește ca remediu de casă pentru tratarea rănilor la persoanele diabetice. Caracterul antibacterian al semințelor de susan este motivat de conținutul ridicat de antioxidanți și acizi grași. Așadar, avem toate motivele necesare pentru a integra delicioasa pasta tahini în dieta alimentară.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614