REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce coincidenţă dată naibii: românii despăgubesc milionari din toate naţiile Pământului

Ce coincidenţă dată naibii: românii despăgubesc milionari din toate naţiile Pământului

Replica API 14 septembrie 2012 | 00:00 759

E oficial: statul a expropriat terenurile de sub podul din Portul Constanţa

E oficial: statul a expropriat terenurile de sub podul din Portul Constanţa

Milionari italieni, arabi, nemţi, greci, americani şi români. Toţi s-au nimerit să aibă terenuri în pustietăţile din Agigea, fix pe locul unde urmează să fie construit podul rutier de la km 0+540 al Canalului Dunăre- Marea Neagră, investiţie de aproape 2.000 de miliarde de lei vechi a statului român, prin Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CN APMC) SA Constanţa. Nici un amărât, nici un om simplu, doar milionari unul şi unul vor fi astfel despăgubiţi din bani publici. Singura entitate care face notă discordantă este Primăria Agigea, proprietară peste o parte din terenurile ce au fost deja, oficial, expropriate, prin decizia 26890 din 06.09.2012, semnată de directorul general al APC, Decebal Şerban. "Prezenta Decizie constituie titlu executoriu, fără îndeplinirea altor formalităţi, pentru predarea bunurilor imobile prezente în Anexă, atât împotriva celor expropriaţi, cât şii împotriva celor care pretind vreun drept legat de bunurile imobile expropriate, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a eventualelor litigii legate de proprietatea acelor bunuri", se arată în decizia amintită, potrivit căreia "contestaţiile asupra Deciziei de expropriere nu suspendă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile în cauză".

Actul semnat de directorul APC duce la îndeplinire hotărârea 663 de pe 04.07.2012 a Guvernului României, anexă la HG 853/2009, privind exproprierea imobilelor proprietate privată pe care urmează să fie construit podul care va face legătura dintre Portul Constanţa şi Autostrada Soarelui. Potrivit actului guvernamental, au fost expropriate 28 de terenuri, cu o suprafaţă totală de 47.342,46 metri pătraţi, în schimbul cărora statul român, prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va plăti proprietarilor acestora suma totală de 2.268.702,52 lei. Potrivit aceluiaşi document, valoarea investiţiei din Portul Constanţa se ridică la 191.797.000 lei, echivalentul a circa 46,8 milioane de euro. Iată şi cine sunt beneficiarii banilor statului pentru terenurile pe care s-a "nimerit" să se ridice podul din Portul Constanţa, într-un soi de fotografie de grup neretuşată: milionarul grec Nicholas Nabil Bouri, italianul cu sonoritate Cosa Nostra Carmelo Gariffo, milionarul neamţ Karl Danner Horst (dacă mai intersează pe cineva, condamnat de instanţele constănţene la 4 ani de închisoare pentru înşelăciune), americanul Eugene Collet Yannick, libanezii Assoum Hassam Toufic şi Bassam Kamal Meskeh, dar şi milionari români precum Gheorghe Lămureanu (fostul politician din Agigea), Aurelian Soare (celebrul fost securist), Nicolae Eduard Simion (fost şef în cadrul Băncii Naţionale a României, unul din băieţii deştepţi din energie), gălăţeanul de la Trans PEC Adrian Marcel Comşa etc. Fiecare din ei are drumuri separate în businessurile din România. Îi leagă doar "inspiraţia" de a fi devenit, la un moment dat, proprietarii unor pârloage din Agigea, care s-au dovedit acum a valora zeci de miliarde de lei vechi.

Şi Italia iubeşte Portul Constanţa

Unul din cele mai interesante nume de pe lista celor expropriaţi de statul român este SC Best Wood Company SRL. Chiar dacă domeniul său de activitate este tăierea şi rindeluirea lemnului, firma nu a declarat nici măcar un lambriu realizat de la înfiinţare, în decembrie 2001, până în prezent. În schimb, a ştiut să ia un teren din Agigea, fără umbră de copac pe el, de pe urma căruia se va alege acum cu suma de 118.713,88 lei, potrivit Hotărârii de Guvern. Ca fapt divers, unul din asociaţii firmei era, la un moment dat, celebrul afacerist constănţean Liviu Bamburic. În prezent, societatea fantomă despăgubită cu miliarde din banii publici este administrată de Michele Zarriello, care este şi asociat, alături de Mattia Venezia şi Carmelo Gariffo. În vârstă de 67 de ani, Carmelo Gariffo este originar din Palermo. Nu ştim relaţia de rudenie, dar un Carmelo Gariffo, în vârstă de 53 de ani, din Palermo, a fost arestat în 2006 într-unul din cele mai spectaculoase cazuri ale procurorilor anti-mafia din Italia, ca fiind nepotul şi mâna dreaptă a legendarului mafiot Bernardo Provenzano, capul absolut al temutei Cosa Nostra. Parcurgem lista expropriaţilor şi ajungem la 94 Bitex Trading din Chiajna, care va primi de la români 16.375 lei, plus 1.303 lei, plus 16.767 lei, pentru cele trei terenuri pe care urmează a fi edificat podul din Portul Constanţa.

Libanezii nu pot lipsi de la masa bucatelor româneşti, mai ales dacă sunt din bani publici

Ca şi italienii de la Best Wood, firma 94 Bitex Trading se ocupă tot de industria lemnului, respectiv comerţul cu ridicata, dar cu rezultate financiare dezastruoase în ultimii doi ani. Chiar dacă pârloagele din Agigea nu au nici cea mai vagă legătură cu lemnul, firma deţinută de libanezo-americanii Haussam Toufic Assoum şi Kamal Meskeh Bassam s-a nimerit, iată, pe terenurile unde statul român urmează să-şi dezvolte interesele strategice. Trecem peste proprietari mai mici, precum persoanele fizice Ion Iosif şi Ilie Bundache, ale căror cazuri au fost oricum prezentate de "Replica", dar şi peste proprietăţile de stat aparţinând comunei Agigea şi Radionav, care urmează să fie despăgubite şi ele cu sume de câteva miliarde de lei vechi, pentru a ne opri asupra altor privaţi interesanţi. Atrage atenţia Prod Transport Cereals SA, patornată, prin fiica sa, de fostul politician agigean Gheorghe Lămureanu, Aurelian Soare şi Răzvan Filipescu, nimeni altul decât celebrul fost securist implicat în nenumărate afaceri imobiliare obscure din Constanţa. Pentru cele 2.514 metri pătraţi de teren de sub podul portului, firma lui Lămureanu şi a securistului Filipescu va primi de la stat suma de 136.509 lei. Evident, nu ptea scăpa atenţiei SC ICH Construcţii Grup SA, firmă administrată de neamţul Bernhard Hoflinger, la care sunt asociaţi Horst Karl Danner şi Fondul Proprietatea SA. Horst Karl Danner, care patronează şi Tabăra Victoria din Năvodari, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune, judecătorii constănţeni reţinând asupra sa un prejudiciu de peste 500.000 de euro adus statului român.

Mare amator de piţipoance şi ţepe româneşti, plătit din banii românilor

Un alt potentat care sfidează legile probabilisticii şi ajunge despăgubit de români este milionarul grec Nicholas Nabil Bouri. În calitate de patron al NGB Construcţii & Management SRL Bucureşti, grecul va lua de la români pentru cei 3.587 metri pătraţi ai săi suma de 272.729 lei. La cei 27 de ani ai săi, Bouri face furori în cluburile de fiţe din România, presa de scandal vorbind despre apetitul acestuia pentru duduile de moravuri uşoare, cărora le dăruieşte până şi magazine de bijuterii, în schimbul nurilor acestora. În plus, "Replica" a dezvăluit despre grec mangla originală prin care Bouri a declarat Fiscului valoarea de 10.000 de euro pentru un ditamai bloc din Agigea. Unul dintre cei mai câştigaţi din afacerea podului este SC Trans Pec Leasing IFN, firmă gălăţeană membră a selectului club al băieţilor deştepţi deştepţi din România. Patronată de milionarul Adrian Marcel Comşa, proaspăt exclus de pe lista clienţilor privilegiaţi ai Hidroelectrica, firma va fi despăgubită pentru cele două loturi ale sale de 13.073 mp şi respectiv 85 mp cu sumele de 567.923 lei şi 3.692 lei. În fine, ultimul nume mare de pe lista despăgubiţilor este gigantul ICPE SA Bucureşti, la conducerea căruia se află nume precum Nicolae Eduard Simion (fost şef serviciu în BNR, la rândul său băiat deştept în companii precum Luxten şi Trans Pec) şi Raluca Dafina Pârvu, reprezentanta SIF Muntenia.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367