REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

CE dă „undă verde“ în Europa miliardelor de euro de la chinezi

CE dă „undă verde“ în Europa miliardelor de euro de la chinezi

Replica API 21 martie 2016 | 00:00 225

Vești bune pentru Cernavodă

Vești bune pentru Cernavodă

sursa foto economica.net

Comisia Europeană a aprobat tranzacţia dintre francezii de la EDF şi chinezii de la CGN pentru construcţia a trei centrale nucleare în Anglia, care presupune şi o schemă de ajutor de stat. Aceiaşi chinezi ar vrea să construiască în România reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, dar tot cu ajutor de stat. Comisia Europeană a aprobat, în 11 martie, parteneriatul dintre Electricite de France şi China Nuclear Group pentru construcţia şi operarea a trei centrale nucleare în Marea Britanie, o investiţie totală aproape 40 de miliarde de euro. Decizia autorităţilor de la Bruxelles este o veste bună pentru România, care are în plan să construiască, cu aceiaşi chinezi, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, o investiţie de 6 miliarde de euro.

„Investigaţia Comisiei a arătat că tranzacţia dintre EDF şi CGN nu va împiedica competiţia de pe piaţa en gros de energie electrică în UK, pentru că EDF are o cotă de piaţă relativ mică, CGN are o cotă foarte mică de piaţă, iar prezenţa altor competitori este consistentă”, se arată în comunicatul Comisiei.

România încearcă, de mai mulţi ani, să atragă miliarde de euro de la chinezi pentru construcţia şi operarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. De principiu, cele două părţi s-au înţeles. În noiembrie 2015, autorităţile române şi CGN au semnat Memorandumul de Înţelegere pentru Construcţia Reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Documentul prevede cadrul general al proiectului: procentele minime deţinute de către fiecare parte, contribuţia SNN la compania de proiect, etapele acestuia. Memorandumul nu este un contract, astfel încât nu obligă la nimic părţile. România nici nu a început demersul de notificare la CE a doritei scheme de ajutor de stat, deci tot procesul până la începerea construcţiei celor două reactoare de la Cernavodă este de durată. Investiţia în realizarea celor două noi reactoare, care vor folosi tehnologia canadiană CANDU, este estimată la circa 6 miliarde de euro.

Termenul de realizare al celor două reactoare este estimat la 7 ani, de la data semnării contractului între cele două părţi. Construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă reprezintă cea mai mare investiţie în România, de la Revoluţie. În urmă cu şapte ani, Nuclearelectrica avea şase investitori străini interesaţi de construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă. În prezent, însă, o singură companie, China General Nuclear Power Corporation, a rămas în cărţi pentru dezvoltarea acestei investiţii, potrivit economica.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614