REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ce e bine să știi despre interacțiunile medicamentoase?

Ce e bine să știi despre interacțiunile medicamentoase?

Replica API 26 octombrie 2021 | 00:00 715

Interacțiunile medicamentoase pot face un medicament fie mai puțin eficient, fie mai puternic, ceea ce poate fi periculos pentru sănătate.

Sursă foto: Shutterstock

O interacțiune medicamentoasă are loc atunci când o substanță afectează modul în care se comportă un medicament în organism. Substanțele care pot provoca interacțiuni includ unele alimente, alcoolul, unele suplimente alimentare sau alte medicamente, scrie doc.ro.

Interacțiunile medicamentoase pot face ca un medicament să fie mai puțin eficient sau, dimpotrivă, să îi sporească acțiunea, ceea ce poate fi periculos pentru sănătate. Unele semne de avertizare obișnuite ale interacțiunilor medicamentoase includ starea de rău sau de oboseală după administrarea unui medicament, lipsa eficienței unui medicament care până atunci funcționa sau o senzație de energie exagerată.

Câte tipuri de interacțiuni medicamentoase există?

Interacțiunile medicamentoase nu apar, deci, numai între medicamentele eliberate pe bază de rețetă, ci pot avea legătură și cu cele fără prescripție medicală, cu alimentele, suplimentele sau alcoolul, deoarece toate pot schimba modul în care organismul metabolizează medicamentele.

Interacțiunile medicament-medicament

Acestea apar atunci când un medicament interacționează cu altul. Anumite medicamente sunt mai predispuse la interacțiuni decât altele, cum ar fi warfarina, un anticoagulant folosit pentru a ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge. Acest lucru este cauzat de faptul că un grup de enzime (citocromul 450) modifică modul în care organismul metabolizează warfarina.

Unele medicamente pot crește efectele warfarinei, sporind riscul de sângerare periculoasă, iar altele pot reduce eficacitatea warfarinei, crescând riscul apariției cheagurilor de sânge. De aceea este important ca pacienții în tratament cu warfarină să respecte indicațiile medicului legat de alte medicamente.

Interacțiunile medicament-supliment

Multe persoane iau suplimente alimentare fără să ceară înainte sfatul medicului de familie. Deși suplimentele pot avea beneficiile lor, au și potențiale efecte secundare și interacțiuni, la fel ca orice alt medicament, chiar dacă sunt naturale. Suplimentele alimentare pot interacționa cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă sau cu alte suplimente.

De exemplu, calciul (atât suplimentele de calciu, cât și medicamentele care conțin calciu, cum ar fi anumite antiacide) poate influența absorbția anumitor medicamente. Calciul poate afecta, de asemenea, capacitatea organismului de a absorbi medicamentul tiroidian levotiroxină, care tratează hipotiroidismul.

De aceea este indicat ca orice persoană, dar mai ales pacienții care se află pe diferite tratamente medicamentoase, să anunțe medicul dacă iau sau dacă intenționează să ia suplimente alimentare.

Interacțiunile medicament-alcool și droguri

Alcoolul și drogurile interacționează cu multe medicamente, atât dintre cele pe bază de rețetă, cât și cu cele care nu au nevoie de rețetă sau cu suplimentele alimentare. Astfel, alcoolul poate interacționa cu medicamente care conțin la rândul lor alcool, cum ar fi siropul de tuse și unele laxative. Consumul de alcool împreună cu aceste medicamente poate intensifica efectele alcoolului, ceea ce este dăunător pentru sănătate.

De asemenea, alcoolul poate interacționa și cu medicamente care încetinesc activitatea sistemului nervos central, sporind somnolența persoanei care face această combinație. Unele dintre aceste medicamente includ antihistaminicele, benzodiazepinele (utilizate pentru tratarea anxietății) sau somniferele.

Drogurile recreative pot provoca, de asemenea, interacțiuni medicamentoase. Când o persoană ia canabis cu anumite medicamente antipsihotice, cum ar fi clozapina, aceasta reduce cantitatea de antipsihotic din sânge. Acest lucru face ca medicamentul să fie mai puțin eficient, ceea ce poate fi periculos. Citalopramul, antidepresiv prescris în mod obișnuit, poate provoca sângerări cerebrale atunci când este luat cu cocaină.

Persoanele cu afecțiuni de sănătate mentală sunt mai susceptibile să aibă o tulburare de abuz de substanțe. Aceasta înseamnă că medicamentul pe care îl iau pentru a-și trata starea de sănătate mentală poate să nu fie la fel de eficient dacă au și o tulburare de abuz de substanțe.

Interacțiunile medicament-aliment

Unele alimente afectează modul în care organismul metabolizează anumite medicamente, cum ar fi grepfrutul. O enzimă numită CYP3A4 ajută la metabolizarea multor medicamente din intestinul subțire, dar grepfrutul blochează această enzimă. Acest lucru face ca mai mult medicament să intre în fluxul sangvin, rezultând o doză mai mare care rămâne în organism mai mult timp.

Nivelurile CYP3A4 variază de la o persoană la alta, așa că este dificil de prezis cum ar putea afecta grepfrutul un pacient sau altul. Unii oameni ar putea să nu aibă deloc efecte secundare, iar alții pot prezenta toxicitate medicamentoasă care le pune viața în pericol, mai ales dacă obișnuiesc să consume cantități mari de suc de grepfrut. Unele dintre medicamentele care interacționează cu acest fruct includ antihistaminice, medicamente utilizate pentru scăderea colesterolului, medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale, medicamente anti-anxietate sau corticosteroizi.

Și unele boli pot favoriza interacțiunile medicamentoase

Anumite afecțiuni pot face o persoană mai susceptibilă să experimenteze o interacțiune medicamentoasă. De exemplu, pacienții cu hipertensiune arterială ar putea dori să evite anumite descongestionante. Unele dintre acestea, cum ar fi pseudoefedrina (care se găsește în multe remedii pentru răceli), pot crește tensiunea arterială.

În plus, pacienții cu demență sunt foarte vulnerabili la o serie de interacțiuni medicamentoase. Unele cercetări științifice au constatat că antidepresivele, antipsihoticele, antiplachetarele și omeprazolul au toate probabilitatea de a provoca interacțiuni la persoanele în vârstă cu demență. Medicamentele prescrise frecvent pentru demență nu au contribuit la interacțiuni severe cu alte medicamente.

De asemenea, persoanele cu anumite afecțiuni cronice, în special cele care necesită administrarea medicamentelor în mod regulat, ar trebui să discute cu medicul despre interacțiuni înainte de a începe să ia orice medicamente noi. Acest lucru reduce riscul unei interacțiuni medicamentoase potențial dăunătoare.

Ce alți factori favorizează interacțiunile medicamentoase?

Cu cât o persoană ia mai multe medicamente și suplimente alimentare, cu atât riscul de interacțiuni medicamentoase este mai mare. Pacienții care iau multe medicamente diferite ar trebui asculte indicațiile medicului legat de cum și când trebuie luate fiecare și să adreseze întrebări suplimentare dacă există neclarități.

Unii oameni sunt mai vulnerabili la interacțiunile medicamentoase decât alții, indiferent de numărul de medicamente pe care le iau. Factorii care cresc riscul unei persoane pentru interacțiuni medicamentoase includ demența, vârsta înaintată, administrarea unor suplimente alimentare după ureche, împreună cu medicamentele prescrise.

Și pacienții care au mai mulți medici riscă să se confrunte cu interacțiunile medicamentoase, de aceea trebuie să aibă o listă cu toate medicamentele sau suplimentele pe care le iau și să le arate fiecărui medic.

Atenție, dacă după administrarea unor medicamente se constată o erupție cutanată, dificultăți de respirație sau letargie, persoana afectată sau cineva din jur trebuie să sune la 112.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102