REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.3° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.3° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ce e mai sănătos să bei la micul dejun: lapte sau suc de portocale?

Ce e mai sănătos să bei la micul dejun: lapte sau suc de portocale?

Replica API 15 ianuarie 2021 | 00:00 1355

Știm cu toții că micul dejun este principala masă a zilei, este cea mai importantă și că nu este bine să "sărim" peste micul dejun. Însă te-ai întrebat vreodată ce este mai sănătos pentru organismul tău dacă alegi să bei dimineață: sucul de portocale sau laptele simplu?

Sursă foto: Shutterstock

Specialiștii spun că pentru dinții tăi, pentru sănătatea ta și pentru multe alte motive, o băutură dintre cele două iese rapid în evidență.

Dacă ești fanul declarat al sucului de portocale, trebuie să știi că, oricât de popular ar fi și oricât de adormit(a) ai fi dimineață, acest suc de portocale din paharul tău a călătorit poate sute și mii de kilometri că să ajungă în frigiderul tău și conține foarte mult zahăr. Așa că ce ar trebui să bei dimineață și să nu îți pară rău? Noi avem răspunsul!

Prima variantă: Sucul de portocale

PRO

Un singur pahar de 240 ml de suc de portocale are abia 110 calorii, potrivit rodalesorganiclife.com, și îți oferă cantitatea de vitamina C necesară pentru întreagă zi, un antioxidant puternic care îți poate proteja pielea împotriva acțiunii dăunătoare a soarelui, îți poate proteja creierul împotriva poluării și împotriva altor factori poluanți din mediu.

CONTRA

Prea mult suc de portocale ar putea să dăuneze foarte mult smalțului dinților tăi. Un studiu recent legat de sănătatea orală, realizat de Yanfeng Ren, profesor asociat la Universitatea Rochester Eastman Institute for Oral Health, a constatat că sucul de portocale a redus duritatea smalțului dinților cu 84% după ce oamenii au băut acest lichid în fiecare zi, timp de 5 zile.

Alte sucuri de fructe ar putea avea efecte similare. "Noi am ales sucul de portocale deoarece este cel mai popular suc. Dar majoritatea sucurilor din fructe au un pH sub 4 (care este foarte acid), pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor", spune dr. Yanfeng Ren. El a adăugat că sucul de merișoare este ușor mai acid decât sucul de portocale.

A două varianta: laptele

PRO

Un pahar de lapte cu 2% grăsime conține 20% din necesarul tău zilnic de proteine și o treime din doză recomandată de calciu. În plus, un studiu recent a descoperit că oamenii care beau lapte dimineață au mai puține riscuri să mănânce în exces la prânz, în parte datorită naturii proteinelor din lapte (care contribuie la senzația de sațietate) și datorită faptului că acest mineral, calciul, ajută la reglarea hormonilor care controlează greutatea corpului nostru.

CONTRA

În cazul în care nu alegi lapte total degresat, acesta poate să conțină grăsimi săturate, care pot crește riscul de boli cardiovasculare și pot contribui la boli legate de obezitate, cum este diabetul. Când vine vorba de problemele legate de mediu, încearcă să alegi lapte bio, care provine de la animale care nu au fost injectate cu antibiotice și cu hormoni de creștere.

Care este mai bun?

Sfatul specialiștilor este să alegi laptele. Este mai blând cu dinții tăi, deoarece conține mai mult calciu, spune dr. Yanfeng Ren, iar acest calciu ajută la reconstruirea smalțului dinților. Dar ai grijă să alegi lapte bio (ecologic), care îi va oferi organismului tău antioxidanții beneficii de care are nevoie, la fel cum și sucul de portocale ar aduce acești antioxidanți.

Laptele ecologic (bio) conține cu 75% mai mult betacaroten (tot un antioxidant), cu 50% mai multă vitamina E (un puternic antioxidant care ajută sistemul imunitar și care poate să lupte împotriva unor forme de cancer și contra bolilor de inima) și de 2-3 ori mai multă luteina și zeaxantina (tot antioxidanți), ideale pentru a-ți menține ochii sănătoși, și cu 70% mai mulți acizi grași Omega-3.

Cele mai bune alimente pe care să le mănânci dimineață (care te vor convinge de ce este important să ai un mic dejun sănătos)

Un mic dejun echilibrat și nutritiv îți poate da energie pentru întreagă dimineață și te poate împiedică să mănânci mai mult decât este necesar în restul zilei. Iată câteva dintre cele mai bune alimente pe care le poți mânca dimineață, că parte dintr-un mic dejun sănătos:

Ouăle - sunt sănătoase și delicioase, iar studiile au arătat că un consum de ouă la micul dejun sporește senzația de sațietate, reduce aportul de calorii la următoarea masă și te ajută să îți menții un nivel stabil al insulinei și un valori stabile ale glicemiei. În plus, gălbenușurile conțin luteina și zeaxantina, doi antioxidanți care previn afecțiunile oculare, precum cataractă și degenerescență maculară.

Iaurtul grecesc - este delicios și hrănitor, este un produs mai concentrat în ceea ce privește conținutul de proteine, iar studiile au demonstrat că proteinele reduc senzația de foame și au o creștere a ratei metabolice care are loc după masă. Iaurtul și alte produse lactate te pot ajută în ceea ce privește controlul greutății, deoarece ele cresc nivelurile unor hormoni care încurajează senzația de sațietate.

Fulgii de ovăz - conțin un tip unic de fibre, numite beta-glucan din ovăz. Aceste fibre au multe beneficii pentru sănătate, printre care și reducerea colesterolului. Mai mult, beta-glucanul din ovăz este o fibră vâscoasă care încurajează senzația de sațietate. Ovăzul este bogat și în antioxidanți, care pot avea beneficii pentru sănătatea inimii și care pot să scadă tensiunea arterială.

Formulă pentru un mic dejun sănătos

Combină carbohidrații complecși cu proteinele. Carbohidrații îi dau corpului tău energie, pentru a începe ziua în formă. Proteinele îți dau putere și te ajută să te simți cu stomacul plin până la următoarea masă a zilei.

Un mic dejun sănătos poate fi simplu, atât timp cât este alcătuit din:

Cereale integrale sau pâine din grâu integral, pentru a te bucură de carbohidrați complecși

Lapte degresat, iaurt sau brânză cottage, pentru a te bucură de proteine

Fructe sau legume proaspete, tot că parte din "porția" de carbohidrați

Nuci și leguminoase, pentru a include și mai multe proteine.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218