REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce economii vor face primarii din județul Constanța

Ce economii vor face primarii din județul Constanța

Replica API 26 septembrie 2022 | 00:00 1809

Mai mulți primari din județul Constanța au început să se gândească la modalități de economisire a energiei electrice, după ce liderii europeni au spus în repetate rânduri că va fi cea mai grea iarnă, din acest punct de vedere, trăită de când s-a înființat Uniunea Europeană. Unii dintre primarii au spus că vor încerca să reducă programul de muncă, recuperând în perioada anului în care folosirea curentului electric nu este atât de necesară, alții au spus că vor face economie la iluminatul stradal, și tot așa.

Odată cu izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, Uniunea Europeană a început să se confrunte cu mai multe probleme, în special cu cele legate de gazul rusesc, care pe zi ce trece este din ce în ce mai puțin. Liderii europeni îndeamnă statele membre către raționalizarea energiei electrice, mai ales în instituțiile statului, și sfătuiește consumatorii casnici să fac pe cât posibil mai multă economie.

Contactați de către reporterii de la Replica de Constanța, mai mulți primari din județ au declarat că vor încerca să aplice recomandările Uniunii Europene, alții însă, au spus că nu pot face acest lucru, întrucât ar pune mai mult în pericol viața locuitorilor localităților pe care le conduc.

Gheorghe Moldovan: ” La iarnă m-am gândit să scurtăm programul cu o oră cu recuperare în lunile în care e multă lumină și căldură”

Noi facem tot timpul economie la primărie, pentru că avem o administrație în stil privat. Nu am avut până acum probleme, dar sigur că ne gândim să facem și noi niște lucruri. Ne gândim la iluminatul public și la consumul din primărie, din căminele culturale. Găsim o soluție. La iarnă m-am gândit să scurtăm programul cu o oră cu recuperare în lunile în care e multă lumină și căldură. Noi ne alimentăm cu curent electric, și centrală cu lemne.” a declarat Gheorghe Moldovan, primarul localității Albești.

Ștefan Chelaru: ” Avem mai multe modalități de a economisi”

Vom face economi. La birou vom scoate calculatoarele din priză după terminarea programului de lucru. Avem mai multe modalități de a economisi. Deocamdată nu avem probleme cu facturile la curent.” a declarat Ștefan Chelaru, primarul localității Cerchezu.

Tudorel Gurgu: ”La ora asta pentru comuna Ciobanu și sat Mihăița avem undeva la 20 000 de lei de plată pe lună”

Facem economie cu iluminatul public. Undeva pe la 1 noaptea opresc iluminatul, după ce vine un schimb care lucrează în deplasare pe la șantier la Hârșova și le mai pornesc la 4:30 dimineața când plecă lumea la muncă, să aibe iluminatul public. Am ceasurile programate. La ora asta pentru comuna Ciobanu și sat Mihăița avem undeva la 20 000 de lei de plată pe lună, nu avem de unde în comuna Ciobanu.” a declarat primarul localității Ciobanu, Tudorel Gurgu.

Ionuț Șerbu: ” S-a furat motorină din camion cu tot cu iluminat, dar să îl oprim”

Noi avem iluminatul pe led, dar ținând cont că suntem la țară și avem potențial agricol și cu animale, nu prea ar fi indicat să facem economie la curent, la iluminatul public, că este posibil să ne facă economie prin curți alții. Am avut câteva cazuri și nu știm cum să procedăm în cazul acesta. S-a furat motorină din camion cu tot cu iluminat și cu paza ce o avem noi prin sat, dar să îl oprim. Ar fi mană cerească pentru muncitorii de noapte. Ar fi ine o reducere de costuri, dar pe partea cealaltă, dă în cap cuiva, te faci de râs.” a declarat Ionuț Șerbu, primarul localității Ciocârlia.

Primarul localității Târgușor a declarat că momentan nu s-a luat o decizie în acest sens, urmând ca în zilele următoare să stabilească împreună cu consilierii locali cum vor proceda în acest sens: ”Am zis întâi să prezint ca și discuție când avem ședință, să vedem ce zic și consilierii și după vom lua o decizie împreună.” a declarat primarul localității Târgușor, Mădălina Negru.

Marius Berbec: ”Încercăm la fel ca fiecare instituție să facem o economie”

Este pentru toată lumea un efort financiar. Doar la iluminatul public, dar nici acolo nu putem face o economie, tocmai pentru că asigură sigurnanța cetățeanului. Nu vom face o astfel de economie. În rest încercăm la fel ca fiecare instituție, ca și acasă, să facem o economie.” a declarat Marius Berbec, primarul localității Vulturul.

Iulian Soceanu, primarul localității Techirghiol a declarat: ”Încercăm să găsim soluțiile, probabil că săptămâna viitoare vom avea o concluzie față de economii. Să vedem cât vin și facturile, că încă nu au venit.

Victor ROTARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cand vine vorba de ei si de neamul lor, vor face economii? mira-m-as
2
0
Primaria Constanta,deja a inceput cu economia energiei,pe str.Soveja o parte a strazii are lumina,una nu,becuri lipsa cu duiumul.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367