REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Ce efect are tiroida asupra colesterolui tău

Ce efect are tiroida asupra colesterolui tău

Replica API 24 septembrie 2020 | 00:00 1537

Nivelurile mari ale colesterolului pot rezulta din dieta ta, în special dacă mănânci alimente bogate în grăsimi săturate, cum ar fi carnea roșie și untul. Uneori, însă, glanda tiroidă poate fi de vină. Prea mulți sau prea puțini hormoni tiroidieni pot face că nivelul colesterolului să crească foarte mult sau să scadă. Așa că azi ne îndreptăm atenția asupra modului în care tiroida influențează colesterolul.

Cum poate tiroida să provoace probleme la nivelul colesterolului?

Corpul nostru are nevoie de hormonii tiroidieni pentru a produce colesterolul și pentru a elimina colesterolul de care nu are nevoie. Când nivelul hormonilor tiroidieni este prea scăzut (hipotiroidism), corpul tău nu descompune și nu elimina colesterolul LDL pe cât de eficient ar trebui să facă acest lucru. Colesterolul LDL se poate apoi acumula în sângele tău.

Nivelul hormonilor tiroidieni nu trebuie să fie foarte mare pentru a crește colesterolul. Chiar și oamenii cu niveluri ușor scăzute ale hormonilor produși de tiroidă (hipotiroidism subclinic) pot să aibă o valoare mai mare decât cea normală a colesterolului LDL.

Un studiu din "The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism" a arătat că valorile mari ale TSH-ului în sine pot crește direct nivelul colesterolului, chiar dacă hormonii tiroidieni nu se află la un nivel foarte mare.

Hipertiroidismul are efectul opus asupra colesterolului, scrie healthline.com, citat de doc.ro. Boala face că nivelul colesterolului să scadă anormal de mult.

Care sunt simptomele?

Poți să ai o glanda tiroidă subactivă dacă observi aceste simptome:

• creștere în greutate;

• inima bate mai încet;

• sensibilitate sporită la frig;

• dureri musculare și slăbiciune;

• piele uscată;

• constipație;

• dificultăți de concentrare și când trebuie să îți amintești lucruri.

O glanda tiroidă hiperactivă are exact simptomele opuse:

• scădere în greutate;

• bătăi rapide ale inimii;

• o sensibilitate crescută la căldură;

• apetitul crescut;

• nervozitate;

• tremurături;

• mișcări intestinale mai frecvente;

• probleme în ceea ce privește somnul.

Testează-ți tiroidă și nivelul colesterolului

Dacă ai simptome ce pot indică o problema a glandei tiroide, iar nivelul colesterolului tău este prea mare sau prea mic, mergi la medic. Specialistul îți va face teste de sânge pentru a măsură nivelul TSH-ului și nivelul unui hormon tiroidian numit tiroxină. Aceste teste îl vor ajută pe medicul tău să descopere dacă glanda ta este subactivă (hipotiroidism) sau hiperactivă (hipertiroidism).

Dacă iei un medicament care substituie hormonii tiroidieni pentru a trata o glanda tiroidă subactivă, acesta te poate ajută, totodată, să scazi nivelul colesterolului. Când nivelul hormonilor tăi tiroidieni este imediat sub limita inferioară, este posibil să nu ai nevoie de tratamentul de substituție hormonala tiroidiană. În locul acestuia, medicul tău îți poate da un tratament cu statine sau alte medicamente care scad colesterolul.

Pentru tiroidă hiperactivă, medicul tău îți poate recomandă tratamentul cu iod radioactiv pentru a micșora glanda sau medicamente pentru a reduce producția hormonilor tiroidieni.

De reținut: un număr mic de oameni (care nu pot lua medicamente antitiroidiene) ar putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta cea mai mare parte a glandei tiroide.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218