rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ce efecte adverse pot avea vaccinurile anti-COVID-19?

Toate vaccinurile, inclusiv cele pentru COVID-19, pot avea reacții adverse. Pe tot globul, există în prezent 15 vaccinuri COVID-19 care sunt autorizate pentru utilizare. Care sunt efectele adverse care pot apărea la persoanele vaccinate?

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai frecvente efecte secundare după vaccinurile COVID-19 sunt oboseala, febră, dureri de cap, dureri de corp, frisoane, greață, diaree și durere la locul injectării, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, scrie doc.ro.

Toată lumea este afectată diferit de vaccinare. Unele persoane pot prezenta câteva efecte secundare sau deloc, în timp ce altele pot prezenta mai multe efecte secundare și se pot simți destul de rău.

În cele ce urmează, îți explicăm ce trebuie făcut în cazul unor efecte secundare ale unui vaccin COVID-19.

La ce să te aștepți?

În timp ce corpul tău dezvoltă anticorpi, este normal să experimentezi efecte secundare minore.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), efectele secundare comune ale unui vaccin COVID-19 includ:

• febră

• oboseală

• dureri de cap

• dureri musculare

• frisoane

• greaţă

Tratamente fără prescripție medicală

Oricine este preocupat de efectele secundare ale vaccinării s-ar putea întreba dacă ar trebui să ia un medicament fără prescripție medicală înainte de a se vaccina, pentru a preveni orice reacții adverse.

Cu toate acestea, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) nu recomandă această soluție. Cel mai bine este să aștepți și să vezi dacă apar efecte secundare, apoi tratează-le individual, evită să faci presupuneri greșite și să iei mai multe produse fără prescripție medicală înainte de vaccinare.

Ar trebui să întrebi medicul înainte de a lua orice medicamente fără prescripție medicală pentru a diminua efectele secundare ale vaccinului. Deoarece medicul tău curant are experiență în administrarea medicamentelor, pe baza istoricului tău medical, poate înțelege orice interacțiuni pot apărea.

Dar ce se întâmplă dacă nu poți contacta medicul de familie și ai nevoie de un remediu rapid pentru dureri musculare, durere la locul injectării, febră sau o combinație a acestor probleme? În acest caz, următoarele medicamente te pot ajuta:

• ibuprofen (Advil)

• acetaminofen sau paracetamol (Tylenol)

• acid acetilsalicilic (Aspirină)

• Remedii naturale

Pentru oricine preferă să nu ia medicamente fără prescripție medicală sau caută tratamente alternative, mai multe soluții simple pot ajuta la ameliorarea oricărui efect secundar al vaccinării COVID-19.

Pentru reacții la locul injectării, cum ar fi durerea sau inflamația, utilizează un prosop umed și curat pentru a crea o compresă. Acest lucru ar putea ajuta, de asemenea, la atenuarea durerilor musculare și articulare.

Pentru a diminua durerea sau rigiditatea brațului, mișcă-l cât mai mult posibil. Acest lucru poate provoca un pic de disconfort, dar ajută la prevenirea rigidității suplimentare prin antrenarea mușchilor dureroși.

Oricine are frisoane și febră ar trebui să se asigure că bea multă apă pentru a evita deshidratarea.

Ce este „brațul COVID”?

Acesta poate fi un efect secundar al vaccinării cu Moderna pentru COVID-19. Este o erupție roșie, care poate apărea în jurul locului de injectare, de obicei la aproximativ 7 zile după primirea primei doze de vaccin, deși intervalul poate varia.

Deși aspectul erupției poate fi alarmant, nu îți pune viața în pericol. Dacă această erupție se dezvoltă și este deranjantă, utilizează o compresă rece - fie o cârpă umedă rece, curată, fie o pungă de gheață învelită într-un prosop.

O altă opțiune este să discuți cu un medic pentru a determina dacă este recomandată administrarea unui antihistaminic. Antihistaminicele pot provoca somnolență, astfel încât nu este recomandată conducerea unui vehicul până când nu știi sigur ce efecte îți produce medicamentul.

Erupția tinde să dureze aproximativ 5 zile, dar poate dura până la 3 săptămâni.

Efecte secundare rare

Un efect secundar mai puțin obișnuit este inflamarea ganglionilor laterocervicali sau axilari (la subsuoară sau gât), pe aceeași parte a brațului unde a fost făcut vaccinul. Acest lucru poate dura aproximativ 10 zile, dar dacă durează mai mult, consultați medicul.

Dacă trebuie să faceți screening pentru sân (o ecografie sau mamografie) sau tiroida trebuie să menționați că ați făcut vaccinul.

Aceste reacții adverse durează în mod normal mai puțin de o săptămână. Dacă reacțiile adverse par să se înrăutățească, sunați la 112 sau mergeti la medical de familie ori infecționist. Dacă solicitați sfatul unui medic, asigurați-vă că le spuneți despre vaccinarea dvs., astfel încât să vă poată evalua corect.

Efecte secundare pentru fiecare doză

Nu toate vaccinurile împotriva Coronavirusului sunt la fel. Unele tind să provoace mai multe reacții adverse după prima doză, altele provoacă mai multe reacții adverse după a doua doză. Efectele secundare foarte frecvente sunt aceleași și ar trebui să dureze doar o zi sau două.

Chiar dacă aveți efecte secundare după prima doză, totuși a doua doză trebuie efectuată. Vaccinarea completă recomandată va oferi cea mai bună protecție împotriva virusului.

Febra după vaccinul împotriva coronavirusului

Este probabil să dezvoltați febră după vaccinare, însoțită uneori și de frison, senzație de hipotermie, stare de oboseală și somnolență . Acest lucru se întâmplă în mod normal în 48 de ore de la vaccinare și, de obicei, dispare în 48 de ore, însă la unele persoane senzația de oboseală și somnolență poate persista mai multe zile. Dacă febra debutează la mai mult de 48 de ore după vaccinare sau durează mai mult de 48 de ore, ar trebui să vă autoizolați și să efectuati un test PCR sau de sânge, întrucât e posibil să fi survenit infecția în “fereastra” de imunizare.

Probleme legate de apariția cheagurilor de sânge

Deși sunt foarte rare, Agențiile europene de Monitorizare a efectelor medicamentelor efectuează o analiză detaliată a rapoartelor despre problemele de coagulare a sângelui si tromboză care au fost semnalate de un număr mic de persoane care au efectuat vaccinul Oxford / AstraZeneca.

Problema se poate întalni și la persoanele care nu au fost vaccinate și încă nu este clar de ce afectează unele persoane.

Rata actuală raportată a acestei afecțiuni în Marea Britanie, de exemplu, este de aproximativ 15 cazuri la un milion de prime doze administrate.

Vaccinul împotriva coronavirusului vă poate împiedica să vă îmbolnăviți grav sau să muriți din cauza infecției cu coronavirus. Pentru persoanele în vârstă de 40 de ani sau peste și cele cu condiții de sănătate asociate, beneficiile vaccinării depășesc orice risc de apariție a problemelor de coagulare, însă este bine să vă adresați medicului pentru gestionarea acestora și să comunicați înainte de vaccinare dacă ați avut astfel de episode sau urmați tratament anticoagulant.

Dacă ați avut deja o primă doză de vaccin Oxford / AstraZeneca fără a suferi efecte secundare grave, ar trebui să finalizați programul de vaccinare (cu excepția cazului în care există un motiv medical pentru care nu vi se recommendă același vaccin).

Când sunați la 112

Sunați imediat la 112 dacă aveți oricare dintre aceste simptome începând cu aproximativ 4 zile până la 4 săptămâni după vaccinare:

- o durere de cap severă care nu este ușurată cu analgezice sau se înrăutățește

când te culci sau apleci capul

- o durere de cap puternică , vedere încețoșată, senzație de rău, probleme de vorbire, slăbiciune, somnolență sau convulsii

- o erupție care arată ca mici vânătăi sau sângerări sub piele

- dificultăți de respirație instalate brusc, dureri în piept, însoțite de umflarea importantă a picioarelor sau dureri abdominale persistente

Sindromul de sângerare capilară

Rapoarte extrem de rare de sindrom de sângerare capilară au fost raportate după vaccinul AstraZeneca la persoanele cu antecedente vasculare de acest tip. Este posibil să vi se ofere un vaccin alternativ împotriva coronavirusului în prezența acestei condiții medicale în antecedente, adresați-vă medicului de familie.

Inflamația miocardului

La nivel mondial, au existat, de asemenea, cazuri rare de inflamație a miocardului sau pericardului numite miocardită sau pericardită raportate după vaccinurile cu coronavirus, deși nu este încă clar că acestea sunt cauzate de vaccinuri.

Aceste cazuri au fost observate mai ales la bărbații mai tineri în decurs de câteva zile de la vaccinare. Majoritatea acestor persoane și-au revenit și s-au simțit mai bine după odihnă și tratamente simple.

Ar trebui să solicitați asistență medicală urgent dacă aveți:

- dureri puternice în piept

- dificultăți de respirație

- senzații de accelerarea a ritmului cardiac (palpitații)

- creșterea tensiunii arteriale

Probleme de ciclu menstrual și sângerări vaginale neașteptate

Unele femei au raportat modificări temporare în perioadele lor după administrarea vaccinului coronavirus. Unele femei au raportat sângerări mai mari decât de obicei, întârzierea ciclului sau sângerări vaginale în afara acestuia.

Agențiile de reglementare a medicamentelor și produselor medicale și alți experți monitorizează îndeaproape aceste rapoarte.

Cât durează efectele secundare?

Efectele adverse ale vaccinurilor COVID-19 ar trebui să dureze doar câteva zile. Dacă durează mai mult, contactează un medic.

Unele reacții adverse, cum ar fi febra, frisoanele și oboseala, sunt, de asemenea, simptome ale COVID-19. Este posibil să ai o infecție cu SARS-CoV-2 chiar înainte sau după administrarea vaccinului - înainte ca organismul să aibă timp să producă anticorpii potriviți și să crească imunitatea. De asemenea, deși vaccinurile sunt foarte eficiente, ele nu garantează o protecție 100% împotriva virusului.

Este important să reții că niciun vaccin nu poate provoca COVID-19 deoarece niciunul nu conține întregul virus SARS-CoV-2. Oricine dezvoltă COVID-19 după ce a primit vaccinul a fost probabil expus la virus înainte de a putea acumula suficientă imunitate.

Dacă efectele secundare care seamănă cu simptomele COVID-19 persistă, fă un test COVID-19, anunță medicul de familie și urmează instrucțiunile locale de autoizolare.

Când să ceri sfatul farmacistului?

Un farmacist te poate ajuta să stabilești dacă medicamentele eliberate fără rețetă sunt sigure și adecvate pentru fiecare persoană și, dacă da, care sunt cele mai bune opțiuni.

Ei iau în considerare istoricul medical al unei persoane și se asigură că orice produs luat fără rețetă nu va interacționa cu alte medicamente. În plus, un farmacist poate recomanda remedii la domiciliu și te poate sfătui dacă este cazul să contactezi un medic. De asemenea, ei îți pot explica cum să utilizezi un medicament, cum funcționează și ce efecte secundare trebuie să ai în vedere.

Când să mergi la medic?

Contactează un profesionist din domeniul sănătății dacă reacțiile adverse se agravează semnificativ. Acest lucru ar putea implica sensibilitate extremă, durere sau roșeață la locul injectării. De asemenea, solicită îngrijire medicală adecvată dacă reacțiile adverse durează mai mult de câteva zile.

Oricine ar putea avea o reacție alergică severă la vaccin ar trebui să sune la 112 sau să primească asistență medicală de urgență. Această reacție poate duce la anafilaxie și poate implica dificultăți de respirație, umflarea gâtului, a feței și urticarie.

Aceste reacții la vaccin sunt foarte rare, iar anafilaxia afectează între 2 și 5 persoane la 1 milion din cei care primesc un vaccin COVID-19.

Reacțiile anafilactice la vaccin tind să apară rapid după inoculare. După administrarea unei doze de vaccin, o persoană va fi monitorizată de un profesionist din domeniul sănătății timp de aproximativ 15 minute. Acest lucru este pentru a se asigura că, dacă apare o reacție alergică, profesioniștii din domeniul medical sunt aproape și sunt pregătiți să intervină.

Monitorizarea efectelor secundare

Am descris anterior unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinului, dar experimentarea altor efecte adverse nu indică neapărat că ceva nu este în regulă.

Efectele secundare arată că vaccinul funcționează, că organismul creează anticorpi și dezvoltă memorie imună pentru a combate viitoarele infecții cu SARS-CoV-2.

Toată lumea reacționează diferit la vaccinuri, iar unele persoane prezintă efecte secundare mai severe decât altele. Severitatea efectelor secundare nu se corelează cu nivelul de imunitate al organismului.

vineri, 6 august 2021292
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
GANDUL.RO
Cât CHIN! De ce a murit, de fapt, Petrică Cercel
Comentarii

00@efecte(6 aug 14:26)
Da asa e,a3a.Le-ar trebui 10 pagini sa scrie si nu loc pe server.
03efecte(6 aug 08:28)
cica iti cresc tzatzele de la vaccin
mai mult...Sănătate
18 sep 00:00SănătateCum gestionezi reumatismul pe timp de toamnă

Schimbările de anotimp, mai ales trecerea de la sezonul cald la cel rece afectează persoanele cu reumatism. Ce poți...90

18 sep 00:00SănătateStudiu: Apneea în somn poate dubla riscul de moarte subită81
18 sep 00:00SănătateExercițiile de respirație ajută la scăderea tensiunii arteriale?75
18 sep 00:00SănătateDe ce nu îți este foame? Motive pentru lipsa poftei de mâncare

Lipsa poftei de mâncare poate avea foarte multe motive, atât fizice, cât și psihice. Află de ce nu îți este...85

18 sep 00:00SănătateALERTĂ Compania Moderna RECUNOAȘTE: Vaccinul său își pierde protecţia103
18 sep 00:00SănătateINSP: Încă două cazuri de infecţie cu virusul West Nile73
18 sep 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 109 paturi libere în secţiile de terapie intensivă la nivel naţional

Ministerul Sănătăţii a informat joi că mai sunt libere 109 paturi de terapie intensivă în toată ţara, dintre...71

18 sep 00:00SănătateVicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale: Trebuie să ne vaccinăm, ca să fim protejaţi de forme severe79
18 sep 02:47SănătateCNAS: 'Aproximativ 88% din românii cu cancer care făceau tratament în 2019 au murit într-un an de zile'716
18 sep 02:47SănătateAlertă în privința alimentației copiilor: Cei mici mănâncă dulciuri prea des

București, septembrie 2021 – 65% dintre copiii cu vârsta de până la 14 ani consumă dulciuri zilnic, relevă...256

18 sep 02:48SănătateUE se pregătește pentru viitoarele pandemii - HERA, agenția cu un buget de șase miliarde de euro313
18 sep 02:48SănătateMedicii din centrele de vaccinare își vor primi salariile restante pentru perioada mai-iulie198
Vremea
23.5°23.5° - 25.7° sâmbătă, 18 septembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 7.91 m/s
Presiune: 1008 milibari

Loto
6/4991225133240
5/4081431261920
joker3173425292
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 sep 00:00SportBasketball Champions League: U-BT Cluj s-a calificat pentru prima oară în grupele competiției

U BT Cluj, campioana României la baschet masculin, s-a calificat, pentru prima oară, vineri seară, în grupele...53

18 sep 00:00SportLiga 1: FC Voluntari, victorie categorică în primul meci al etapei (4-0 vs CS Mioveni)

FC Voluntari s-a impus, vineri, pe teren propriu, cu scorul de 4-0, în fața echipei CS Mioveni, în primul meci al...100

18 sep 07:32SportExternat după operație, Pelé a fost dus de urgență înapoi la terapie intensivă

Pelé este din nou internat la terapie intensivă. Transferul la terapie intensivă a fost decis ca măsură de...265

18 sep 23:21SportConference League: CFR Cluj, înfrângere în primul meci din grupa J (0-1 vs Jablonec)

CFR Cluj a debutat cu o înfrângere, joi seară, în grupa J din Conference League, a treia competiție continentală...350

Local
18 sep 22:36LocalAutoutilitară ÎN FLĂCĂRI, pe DN 22, între Tulcea și Mihail Kogălniceanu. VIDEO

Pompierii tulceni au fost solicitați să intervină vineri, 17 septembrie a.c. ăn jurul orei 15:35, pentru a lichida...295

18 sep 22:36LocalTârgul de Toamnă al Producătorilor Dobrogeni are loc, în acest weekend, la Năvodari!

Vineri, 17 septembrie a.c., s-a deschis Târgul de Toamnă al Producătorilor Dobrogeni care are loc, în acest weekend,...1080

18 sep 22:36LocalPrimăria Constanța, investiții de 50 milioane de euro în rețeaua de transport a energiei termice

683

18 sep 22:37LocalBărbat REȚINUT pentru TRAFIC de DROGURI, la un festival de muzică din Neptun

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța - Serviciul Antidrog au...557

18 sep 22:37LocalReprezentanți ai principalelor agenții touroperatoare din Kazahstan, în vizită la Constanța

Viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu, a primit vineri, 17 septembrie a.c., vizita unei delegații formate...192

18 sep 22:35LocalMasă rotundă, în cadrul unui proiect european, la Universitatea Ovidius

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a organizat joi, 16 septembrie, masa rotundă „Schimb de bune practici în...232

17 sep 00:00LocalBogdan DESPESCU, prezent la MANGALIA! VIDEO

Joi, 16.09.2021, o delegaţie a Agenţiei Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex),...294

18 sep 22:34LocalCovid-19: 158 de NOI CAZURI de INFECTARE, la CONSTANȚA

Până vineri, 17 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.139.505 cazuri de persoane infectate cu noul...1203

18 sep 22:35LocalIată programul de funcționare al centrului de vaccinare din cadrul Pavilionului Expozițional!

631

Politică
18 sep 22:39PoliticăCîțu, la congresul UDMR: Dragă Hunor, vom sta la guvernare 4 ani

Premierul Florin Cîțu a declarat, vineri, înainte de începerea congresului UDMR la care a fost invitat, că se...206

18 sep 22:39PoliticăDan Vîlceanu îngroapă România în datorii: Împrumuturi imense

Ministerul de Finanţe a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2030 şi a împrumutat joi de la bănci suma...471

18 sep 22:39PoliticăMarcel Ciolacu: PSD dezbate un proiect pentru legalizarea marijuanei în scop medicinal

250

18 sep 22:40PoliticăVirgil Popescu explică de ce nu este indicată plafonarea prețurilor la energie

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a explicat joi, pentru B1 TV, de ce nu se poate și nu este indicată...267

18 sep 22:40PoliticăCîţu: Ludovic Orban pare cel mai mare susţinător al moţiunii USR AUR

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi seara că impresia lui este că, în ultima perioadă, preşedintele PNL,...277

17 sep 00:12PoliticăOrban: O soluţie la criza politică poate fi demisia premierului

309

Interviuri
18 aug 00:07InterviuriViceprimarul Cocargeanu: Se lucrează la ACHIZIȚIA serviciilor de întreținere a SPAȚIILOR VERZI! VIDEO

Florin Cocargeanu, viceprimarul municipiului Constanța din partea USR, a fost prezent în studioul Replica, marți, 17...2189

17 aug 00:09InterviuriANTONIADIS strânge AJUTOARE pentru cei loviți de INCENDIILE din GRECIA! Video

Anton Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene din Constanța, a fost prezent în studioul Replica de...1233

24 aug 00:08InterviuriDoinița RADU, șefa ANAF CONSTANȚA: Chiar dacă s-a mers pe plată VOLUNTARĂ, contribuabilii au ACHITAT! Video

11228

Monden
18 sep 00:00Monden„Gemenii“ Schwarzenegger şi DeVito revin pe marile ecrane cu o super comedie

Veşti bune pentru devoratorii de comedii de calitate! Arnold Schwarzenegger şi Danny DeVito revin într-un nou film...119

18 sep 00:00Monden'Cronica cârcotaşilor' revine cu un nou sezon, într-o nouă formulă de prezentare

Emisiunea de satiră „Cronica cârcotaşilor” revine la Prima TV cu un nou sezon, pe 17 septembrie, într-o nouă...143

18 sep 00:00MondenHarry, Meghan şi cântăreaţa Billy Eilish, între cele mai influente 100 de persoane în 2021

Harry şi Meghan, dar şi cântăreaţa Billy Eilish, regizoarea Chloé Zao şi actorul Omar Sy figurează în topul...85

18 sep 00:00MondenActriţa Catherine Deneuve şi-a scos la licitaţie colecţia de încălţăminte

Pantofi, sandale şi cizme create de designeri de renume şi purtaţi de legendara actriţă Catherine Deneuve au fost...93

18 sep 00:00MondenAndrea Bocelli, BTS şi Metallica vor participa la concertele Global Citizen pentru planetă

Andrea Bocelli din Toscana, BTS din Seul şi Metallica din Louisville (Statele Unite) se alătură numelor sonore care...87

18 sep 00:00Monden'E prea târziu ca să-mi mai fie frică', spune actriţa rusă care va pleca spre ISS

127

Mapamond
18 sep 03:24MapamondCasa Albă: SUA schimbă radical modul în care luptă împotriva Covid-19

Coordonatorul reacţiei la coronavirus de la Casa Albă, Jeff Zients, a declarat miercuri că Statele Unite dezvoltă...399

18 sep 03:24MapamondLiderul unei grupări teroriste din Africa, ucis de trupele franceze

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri noapte moartea liderului organizaţiei Stat Islamic din...309

18 sep 03:25MapamondSurpriză pentru toți utilizatorii Microsoft: Serviciile pot fi folosite fără parolă

371

Sănătate
18 sep 00:00SănătateDe ce nu îți este foame? Motive pentru lipsa poftei de mâncare

Lipsa poftei de mâncare poate avea foarte multe motive, atât fizice, cât și psihice. Află de ce nu îți este...85

18 sep 00:00SănătateALERTĂ Compania Moderna RECUNOAȘTE: Vaccinul său își pierde protecţia

Noi date dintr-un studiu de amploare pe vaccinul propriu anti-COVID-19 realizat de Moderna Inc arată că protecţia...103

18 sep 00:00SănătateINSP: Încă două cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Alte două cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost înregistrate în România, acestea fiind raportate în...73

18 sep 02:47SănătateAlertă în privința alimentației copiilor: Cei mici mănâncă dulciuri prea des

București, septembrie 2021 – 65% dintre copiii cu vârsta de până la 14 ani consumă dulciuri zilnic, relevă...256

18 sep 02:48SănătateUE se pregătește pentru viitoarele pandemii - HERA, agenția cu un buget de șase miliarde de euro

Comisia Europeană (CE) prezintă joi o instanţă - Autoritatea de intervenţie în caz de urgenţă sanitară (Health...313

18 sep 02:48SănătateMedicii din centrele de vaccinare își vor primi salariile restante pentru perioada mai-iulie

198

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT