REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ce efecte are colesterolul mărit asupra corpului

Ce efecte are colesterolul mărit asupra corpului

Replica API 11 mai 2021 | 17:37 910

Hipercolesterolemia (numită uneori, mai simplu colesterolul mărit) reprezintă prezența unor niveluri ridicate ale colesterolului în sânge. Așa că astăzi ne îndreptăm atenția asupra efectelor și complicațiilor pe care le are un nivel mare al colesterolului.

Sursă foto: Shutterstock

Prea mult colesterol LDL (numit și colesterol "rău") poate fi o problema. În timp, hipercolesterolemia poate să îți deterioreze arterele, să contribuie la bolile de inima și să îți crească riscul de a avea un accident vascular cerebral, scrie doc.ro.

Ce efecte are colesterolul asupra sistemului cardiovascular și sistemului circulator

Când ai prea mult colesterol LDL în corp, acesta se poate depune în arterele tale, înfundându-le sau făcându-le mai puțin flexibile. Întărirea arterelor este numită ateroscleroza. Sângele nu mai circulă la fel de bine prin arterele întărite, așa că inima ta trebuie să muncească mai mult pentru a pompă sângele prin aceste artere. Pe măsură ce plăcile de aterom se acumulează în arterele tale, în timp, poți să dezvolți boli cardiovasculare.

Plăcile de colesterol ce se depun pe pereții arterelor coronariene pot întrerupe circulația sângelui îmbogățit cu oxigen către mușchiul inimii. Acest lucru poate cauza durere în piept, numită și angină pectorală. Angină nu este un infarct miocardic, dar te poate avertiza că ai un risc mare de atac de cord.

O bucată de placă de colesterol se poate rupe sau se poate desprinde, în cele din urmă, și poate formă un cheag, care poate să blocheze circulația sângelui în direcția inimii, ducând la un atac de cord, sau în direcția creierului, ducând la un AVC (accident vascular cerebral).

Plăcile de colesterol pot, totodată, să blocheze circulația sângelui către arterele care alimentează cu sânge brațele tale, stomacul, picioarele și laba piciorului. Această se numește boală arterială periferică.

Ce efecte are colesterolul asupra sistemului endocrin

Glandele din corpul tău care produc hormoni folosesc colesterolul pentru a "fabrică" hormoni cum ar fi estrogenul, testosteronul și cortizolul. Hormonii pot avea, totodată, un efect asupra nivelurilor colesterolului din corpul tău. Unele cercetări au arătat că nivelul estrogenului crește în timpul ciclului menstrual al femeii. Și nivelul colesterolului HDL crește, iar nivelul colesterolului LDL scade. Acestea poate fi unul dintre motivele pentru care riscul unei femei de a dezvoltă boli cardiovasculare crește după menopauza, când nivelul estrogenului scade vertiginos.

Producția scăzută a hormonilor tiroidieni (hipotiroidismul) duce la o creștere a colesterolului total și a colesterolului LDL. Hormonii tiroidieni produși în exces (hipertiroidismul) au efectul opus. Totodată, o terapie prin care este redus nivelul hormonilor sexuali masculini pentru a opri dezvoltarea cancerului de prostată poate să crească nivelul colesterolului LDL și să scadă nivelul colesterolului HDL.

Ce efecte are colesterolul asupra sistemului nervos

Colesterolul este o componentă esențială a creierului uman. De fapt, creierul nostru conține aproximativ 20% din întreagă "rezervă" de colesterol a corpului. Această grăsime este esențială pentru dezvoltarea și pentru producția celulelor nervoase, care îi permite creierului să comunice cu restul corpului.

Deși avem nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru că creierul să funcționeze optim, prea mult din această substanță grasă poate să aibă efecte nefaste. Excesul de colesterol poate duce la accidente vasculare cerebrale, o întrerupere a circulației sângelui care poate să afecteze grav anumite părți ale creierului, ducând astfel la pierderea memoriei și la pierderea altor funcții.

Dacă ai un colesterol mărit (nivel mare în sânge), acesta accelerează formarea de plăci de beta-amiloide, depozite de proteine care deteriorează creierul în cazul persoanelor cu boală Alzheimer.

Ce efecte are colesterolul asupra sistemului digestiv

În sistemul digestiv, colesterolul este esențial pentru producția de bilă, o substanță care ajută corpul să descompună alimentele și să absoarbă nutrienții în intestine. Însă dacă ai prea mult colesterol în bilă, excesul se transformă în cristale, iar apoi în "pietre" dure numite calculi în vezica ta biliară. Să nu uităm că acești calculi biliari pot fi extrem de dureroși.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920