REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ce este convalescența și cum se trece prin această perioadă

Ce este convalescența și cum se trece prin această perioadă

Replica API 27 ianuarie 2021 | 00:00 845

Convalescența este perioada în care corpul se recuperează după o boală gravă, o operație de amploare sau un accident. Ce trebuie să faci în această perioadă pentru a te recupera mai repede?

Majoriatea persoanelor de o anumită vârstă au trecut măcar o dată în viață printr-o încercare dificilă în ceea ce privește sănătatea. Perioada care urmează, în care organismul se recuperează după o boală gravă, după un accident sau după o intervenție chirurgicală poartă numele de convalescență, scrie doc.ro.

În perioada de convalescență poate fi necesară schimbarea stilului de viață pentru ca persoana să se asigure că oferă organismului suficient timp și destulă odihnă pentru a-i permite o recuperare completă. Dacă ești într-o astfel de situație, este imperativ să discuți cu medicul pentru a afla cât timp îți va lua, cu aproximație, să revii la forma ta normală.

E important ca medicul să-ți dea o astfel de estimare pentru a te ajuta să îți planifici viața în următoarele săptămâni sau luni și să gestionezi starea de îngrijorare pe care ai putea să o resimți. De asemenea, e la fel de important ca, dacă ți s-au prescris anumite medicamente, să le iei așa cum ți-a recomandat medicul, deoarece în acest fel vei face pași mai mari spre recuperare.

Convalescența de după externarea din spital: la ce să te aștepți

Recuperarea după o operație complicată sau după o boală gravă necesită îngrijiri speciale. De obicei, recuperarea pacientului începe în spital, după care acesta își va petrece convalescența la domiciliu. Primele câteva săptămâni după întoarcerea acasă sunt cunoscute ca faza de recuperare post-internare. În acest timp, este normal să te simți obosit, lipsit de orice energie și poate chiar de speranță. Este important să înțelegi că aceste sentimente sunt cât se poate de firești și că nu trebuie să aștepți prea mult de la tine în perioada de convalescență.

Stabilește-ți obiective pentru a te recupera mai repede

În timpul convalescenței, este util să-ți stabilești obiective pentru fiecare zi, deoarece acestea te vor ajuta în procesul de recuperare fizică și psihică. În principiu, medicul îți spune ce trebuie să faci, dar, ca sugestii generale, e bine să ții cont și de următoarele lucruri:

Prea multă odihnă la pat, în majoritatea cazurilor, nu face bine, mai ales dacă ești la vârsta a treia. E necesar să îți menții un anumit nivel de activitate, chiar dacă acest lucru înseamnă doar să te ridici în picioare sau să faci câțiva pași prin casă sau prin curte. În funcție de cât îți permite fizicul, e bine să te dai jos din pat și să te deplasezi de câte ori poți. Pentru ca mușchii, inima și plămânii să funcționeze eficient, încearcă să crești treptat nivelul de activitate în fiecare zi.

Ia măsuri pentru a te asigura că te odihnești suficient. Ascultă-ți corpul și alternează perioadele de activitate cu cele de relaxare. Fii pregătit să le spui „nu” vizitatorilor pe care nu vrei să îi vezi și fii pregătit să refuzi să acționezi dacă apar situații cărora simți că nu le poți face față în perioada de convalescență.

Păstrează legătura cu familia și cu prietenii, menținându-ți pe cât posibil activitatea socială, chiar și prin telefon.

Bazează-ți alimentația pe ingrediente sănătoase: multe fructe și legume proaspete. Dacă pofta de mâncare este scăzută, încearcă să consumi în mod regulat cantități mici de alimente hrănitoare, care au vitamine și minerale: a mânca bine este mai important decât a mânca mult. Cu acordul medicului, poți lua și suplimente alimentare care să conțină magneziu, calciu, fier, vitamina C, vitamina D și complexul de vitamine B.

Pe măsură ce forțele îți revin, găsește timp pentru a face lucruri care îți plac.

Urmează recomandările medicului

Este posibil ca medicul să-ți fi dat instrucțiuni specifice despre cum să procedezi în timpul convalescenței. În general, indicațiile sunt legate de a-ți administra medicamentele strict așa cum ți s-au prescris, de a urma toate recomandările dietetice, de a continua orice exerciții vei fi început în spital cu ajutorul terapeuților sau al personalului medical. De asemenea, nu trebuie să îți îndepărtezi eventualele pansamente până când nu ți se dă voie să faci acest lucru și trebuie să mergi la toate controalele necesare.

Solicită asistență medicală

Cere asistență medicală dacă apar oricare dintre următoarele semnale de pericol:

O căzătură

Momente de confuzie

Amețeli severe când te ridici

Repetarea simptomelor din cauza cărora ai ajuns la spital inițial

Apariția unor simptome noi, cum ar fi febră, respirație întretăiată, dureri articulare sau dureri toracice

Dificultăți sporite în ceea ce privește activitățile vieții de zi cu zi, cum ar fi pregătirea mesei

Depresie severă.

Efectul psihologic al bolilor grave

O boală gravă, o intervenție chirurgicală dificilă sau o vătămare serioasă pot avea uneori un impact emoțional de lungă durată. Acest lucru este valabil mai ales dacă boala a cauzat probleme medicale permanente. Experiențele cu care te-ai putea confrunta ar putea include:

O senzație de neputință, deoarece viața ta este pusă pe pauză pentru săptămânile sau lunile următoare cât va dura convalescența.

Un sentiment de disperare care poate apărea în asociere cu lipsa de la serviciu, care ar putea să te coste în diverse moduri, sau, după caz, cu lipsa de la activitățile școlare, precum și cu îndepărtarea de pasiunile tale sau de diverse evenimente sociale

Depresie sau anxietate din cauza durerii cronice, a plictiselii sau a dependenței de alte persoane pentru a te îngriji.

Conștientizarea faptului că nu ești invincibil te poate face să te gândești la propria moarte sau la moartea celor dragi.

Apariția unor fobii - de exemplu, dacă ai fost rănit într-un accident de mașină, nu e exclus să începi să te temi a mai călători în acest fel. Orice lucru care îți amintește de boala, de accidentul sau de intervenția chirurgicală avută te poate face să te simți deprimat sau panicat.

Eventualele probleme medicale cu care ai rămas, cauzate de boli grave, leziuni sau operații, pot avea un impact negativ asupra gândurilor, sentimentelor, atitudinilor și comportamentelor tale pentru o perioadă lungă.

Consilierea îți poate fi de folos

Dacă nu este adresată, trauma psihologică îți poate influența deciziile viitoare, inclusiv modul în care îți vei trăi viața în continuare și modul în care vei interacționa cu alte persoane. Dacă te confrunți cu emoții negative intense în timpul convalescenței, ia în calcul ajutorul profesionist. Un consilier sau un psiholog instruit te poate ajuta să gestionezi aceste sentimente negative și să treci mai ușor prin convalescență.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920