REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce este dismenoreea primară şi secundară: cauze, simptome, tratament

Ce este dismenoreea primară şi secundară: cauze, simptome, tratament

Replica API 2 octombrie 2020 | 00:00 1157

Dismenoreea primară reprezintă durerea la menstruaţie asociată ciclurilor ovulatorii, în absenţa unei patologii structurale (a unei boli). Pe lângă aceasta, există şi dismenoree secundară.

Dismenoreea primară se manifestă de regulă la femeile aflate la vârste tinere. Odată prezentă dismenoreea, ea va afecta femeia respectivă pe parcursul întregii vieţi menstruale. Ameliorări se pot observa doar la femeile care nasc, dar acest lucru nu e obligatoriu să se întâmple nici măcar în cazul lor, scrie doc.ro.

Simptomele dismenoreei primare constau în:

- dureri sub formă de crampe localizate în regiunea suprapubiană, care pot iradia spre coapsă sau spre spate

- simptome vegetative: greaţă, vărsături, leşin

Durerea menstruală debutează de regulă cu câteva ore înaintea declanşării menstruaţiei şi se întinde pe o perioadă de cel mult 72 ore. Majoritatea femeilor răspund foarte bine la tratamentul cu inhibitori ai prostaglandin-sintetazei – antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, diclofenac). La pacientele care doresc simultan şi contracepţie, se pot folosi cu acelaşi succes de pilulele anticoncepţionale. Fumatul măreşte riscul dismenoreei severe.

Alte opţiuni terapeutice în dismenoreea primară sunt:

Electrostimularea nervoasă transcutanată cu frecvenţă înaltă (ESNT, TENS), acupunctura ablaţia laparoscopică a nervului uterin (ALNU, LUNA), alte medicamente: nitroglicerina, terbutalina, guaifenezina, tratamentul naturist pe bază de cohoș negru (black cohosh).

Dismenoreea secundară reprezintă durerea ciclică menstruală asociată unei patologii structurale (unei boli).

Cele mai frecvente cauze ale dismenoreei secundare sunt:

- endometrioza

- adenomioza

- purtarea steriletului (dispozitiv intrauterin,DIU)

În cazul dismenoreei secundare, durerea menstruală debutează cu 1-2 săptămâni înaintea declanşării menstruaţiei şi persistă câteva zile după terminarea menstruaţiei. Mecanismul dismenoreei secundare constă în hipertonia uterină asociată cu un exces de prostaglandine.

Următoarele simptome pot indica dismenoreea secundară:

dismenoreea care incepe în deceniile 2 si 3 de viață, după ce femeia a avut cicluri menstruale relativ dureroase,

menstruaţie abundentă sau sângerări neregulate,

dismenoreea care apare în timpul primului sau celui de-al doilea ciclu menstrual, după menarhă (momentul declanşării primei menstruaţii),

anormalitate pelvină în timpul examinării fizice,

un slab răspuns la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau la contraceptivele orale,

infertilitate,

dispareunie (dureri in timpul actului sexual),

secreţii vaginale.

Tratament pentru dismenoree

Farmacoterapia este cel mai eficient şi cel mai de succes tratament pentru a atenua simptomele dismenoreei. Tratamentul pentru dismenoreea secundară implică o corectare a cauzei care se află la baza durerilor menstruale. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene aprobate de specialiştii de peste hotare pentru tratamentul dismenoreei sunt:

• diclofenacul,

• ibuprofenul

• ketoprofenul

• acidul meclofenamic

• acidul mefenamic

• naproxenul.

Alte antiinflamatoare nesteroidiene şi analgezice care au fost folosite în tratamentul dismenoreei includ următoarele variante:

• aspirina

• paracetamolul (acetaminofen)

• inhibitorii COX-2.

Răspunsul la antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, diclofenac), precum şi la pilulele anticoncepţionale combinate este mai redus în comparaţie cu pacientele cu dismenoree primară. Altă opţiune terapeutică în dismenoreea secundară severă datorată endometriozei este neurectomia presacrală (ablația chirurgicală a nervului presacral).

Pentru a ușura durerile menstruale poți să încerci și câteva remedii simple, precum să îți acoperi abdomenul cu o pernuță cu sare încălzită sau cu plasturi speciali pentru menstruație, să faci o baie fierbinte, să practici câteva mișcări de yoga sau să apelezi la alte tehnici de relaxare. Acestea contribuie la scurtarea perioadelor dureroase și la scăderea în intensitate a durerii. De asemenea, în prevenirea acestor neplăceri se poate respecta și o alimentație în care să se includă mai multe fructe și legume, lactate slabe și ceai de ghimbir. Studiile arată că și suplimentele de magneziu și zinc, viatminele B1 și B6 ușurează durerile. În plus, evitarea fumatului activ și pasiv ajută la diminuarea durerilor menstruale.

Care sunt cauzele menstruaţiilor dureroase?

Ar putea să nu existe o cauză uşor de identificat a menstruaţiilor tale dureroase. De exemplu, unele femei au un risc mai mare de a suferi de pe urma menstruaţiilor dureroase. Aceste riscuri includ:

• faptul că ai vârsta sub 20 de ani,

• ai antecedente în familie (femei cu menstruaţii dureroase),

• fumatul,

• ai sângerări abundente în timpul menstruaţiilor,

• ai menstruaţii neregulate,

• nu ai avut niciodată un copil,

• femeia a intrat la pubertate înainte de vârsta de 11 ani.

Un hormon numit prostaglandină declanşează contracţiile musculare din uterul tău, care expulzează mucoasa uterină. Aceste contracţii pot provoca durere şi inflamaţie. Nivelul de prostaglandine creşte chiar înainte de începerea menstruaţiei.

Menstruaţiile dureroase pot fi, de asemenea, rezultatul unei afecţiuni medicale, precum cele enumerate mai jos:

• sindromul premenstrual (PMS),

• endometrioza

• fibroamele uterine

• boala inflamatorie pelvină

• adenomioza

• stenoza cervicală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367