REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Ce este o tinctură și cum o prepari

Ce este o tinctură și cum o prepari

Replica API 20 iunie 2020 | 07:14 1528

În medicina naturista, exista o mulțime de remedii din plante pe care le poți prepara acasă. Pe lângă clasicele ceaiuri și infuzii ori vinuri medicinale, îți poți prepara, dacă știi să o faci, și diverse tincturi cu proprietăți benefice.

Te-ai întrebat vreodată ce sunt, de fapt, tincturile? Observi deseori, probabil, mici sticluțe și recipiente închise la culoare, frumos așezate pe rafturile plafarelor ori la rafturile cu produse naturiste din farmacii. Folosite de mai bine de sute de ani de vânzătorii de plante medicinale, de specialiștii în medicina chineza și de fitoterapeuți, aceste remedii homeopate susțin atât sănătatea emoțională, cât și pe cea fizica, începând de la tuse și constipație și până la schimbarea dispoziției și a apetitului sexual. Pe scurt, o tinctura este, la bază, un extract de alcool obținut dintr-o plantă, scrie doc.ro.

Ce face că tincturile să fie remedii atât de puternice?

Ierburile și plantele sunt bogate în compuși care protejează organismul, ingrediente active precum polifenolii, alcaloizii, rășinile, terpenoide și flavonoide care au efecte puternice antioxidante, efecte antiinflamatoare și efecte ce ajuta vindecarea.

Alcoolul extrage proprietățile benefice ale plantei, așa că la final ramai cu un lichid concentrat care este "infuzat" cu toate aceste componente vindecătoare. La fel că ceaiurile din plante, tincturile pot fi făcute dintr-o gama larga de plante și ierburi, dar tincturile sunt mai puternice.

De asemenea, o tinctura este un remediu care acționează foarte rapid, deoarece corpul nostru metabolizează alcoolul foarte repede, așa că atunci când iei o tinctura, te poți așteptă să simți rezultatele aproape imediat, chiar într-un interval sub 10 minute, spun specialiștii în fitoterapie citați de rodalesorganiclife.com.

Totodată, sunt remedii cu convenabile: le poți păstra în buzunar, în poșetă sau în sertarul de la biroul de la serviciu și poți pune câteva picături direct în gura sau le poți amesteca într-o anumită cantitate de apa.

Cum prepari acasă o tinctură și de ce ai nevoie

Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi în prepararea unei tincturi:

1. Adună-ți toate ingredientele

Ai nevoie de plante (de proveniență ecologica/bio), de un borcan de 250 ml sau de 350 ml cu capac, de vodca simpla, de o bucata de tifon, de o pâlnie metalica și de recipiente mici de sticla, cu pipeta.

2. Pregătește-ți plantele

Taie plantele proaspete, îndepărtează florile uscate (dacă au), macină rădăcinile uscate. Cu cât plantele tale au o suprafață mai mare, cu atât mai bine.

3. Pune plantele într-un borcan de sticla și toarnă alcool peste ele

Cât de multe plante trebuie să pui în borcan? Depinde de planta folosita. Umple o treime din borcan dacă plantele sunt tari și dacă folosești rădăcini (pentru că acestea vor absorbi mai mult lichid), umple borcanul pe jumătate dacă folosești plante proaspete și umple-l cât doua treimi dacă folosești părți mai moi din plante.

Odată ce ai pus plantele în borcan, umple-l până sus cu alcool (vodca de 80 sau 90 de grade este standardul, deși alcooluri cu concentrații mai mari funcționează mai bine în cazul rădăcinilor și plantelor verzi). Asigura-te că ai acoperit complet plantele cu alcool, apoi pune capacul și lipește eticheta (include informații precum tipul plantei, cate grade are alcoolul folosit și data la care ai pregătit tinctura).

4. Agită și așteaptă

Depozitează borcanul într-un loc uscat și întunecos (și răcoros) vreme de 4-6 săptămâni. Plantele proaspete, florile uscate delicate (precum cele de mușețel și de echinacea) și frunzele (precum cele de menta) au nevoie de 3-4 săptămâni, pe când rădăcinile tari (cum ar fi scorțișoară și rădăcină de lemn dulce) au nevoie de 6 săptămâni.

Agita ușor borcanul, de 2-3 ori pe săptămână și asigura-te că plantele sunt acoperite de alcool, pentru a preveni mucegaiul sau pătrunderea bacteriilor. Dacă este nevoie, adaugă mai mult alcool.

5. Strecoară și toarnă în sticluțe cu pipeta

Odată ce macerarea este completa, strecoară lichidul printr-un tifon curat, într-o cana de măsurat. Folosind mâinile curate, stoarce lichidul din plante și arunca părțile solide. Lichidul strecurat îl torni cu ajutorul unei pâlnii metalice în recipiente mici din sticla, special create pentru tincturi, le etichetezi și le păstrezi departe de lumina soarelui.

Cu ce plante ar trebui să începi?

Tincturile pot fi făcute din aproape orice planta, inclusiv din flori, frunze, rădăcini, scoarță și fructe (ori semințe), fie din plante uscate sau plante verzi, cât mai proaspete.

Cel mai bine este să începi cu plantele de care ai nevoie. De exemplu, luate pe cale orala, plantele te pot ajuta în multe afecțiuni:

Sunătoarea poate calma depresia și anxietatea,

Mușețelul contribuie la stările de calm, menta poate accelera digestia,

Urzica poate reduce alergiile,

Trifoiul roșu poate fi de ajutor în simptomele menopauzei,

Valeriana te ajuta să dormi,

Arnica (una dintre puținele tincturi care funcționează cu aplicare locala), calmează mușchii care te dor, vânătăile și înțepăturile de insecte.

Dacă ai o afecțiune medicala, iei medicamente de la farmacie sau ești însărcinată, cere sfatul medicului înainte de a lua tincturi sau alte remedii din plante, pentru că și acestea au contraindicații.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218