REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ce este scorul BI-RADS și ce arată la o mamografie ori ecografie mamară

Ce este scorul BI-RADS și ce arată la o mamografie ori ecografie mamară

Replica API 31 august 2020 | 00:00 2255

Când medicul care este specialist în radiologie și imagistică medicală interpretează o mamografie ori efectuează o ecografie mamară, el stabilește un scor care este folosit pentru a comunica ceea ce a descoperit în urmă investigației la sân.

Dacă a descoperit sau nu ceva anormal la sâni sau dacă este un lucru grav sau nu sunt doar câteva exemple de informații care sunt rezumate într-un singur număr, numit scor BI-RADS sau cod BI-RADS (aceste litere vin din limba engleză, de la denumirea "Breast Imaging Reporting and Database System"). Așadar, BI-RADS este un acronim, un sistem de evaluare pe care medicii specialiști în radiologie îl folosesc pentru a descrie rezultatele unei mamografii ori ecografii mamare.

Scorul sau codul BI-RADS îi ajută pe medici să comunice rezultatele mamografiei ori ecografiei mamare și să determine tratamentul. Important de reținut este faptul că scorul BI-RADS nu oferă un diagnostic.

Acest sistem este folosit pentru a împărți rezultatele anormale în anumite categorii. Aceste categorii sunt numerotate de la 0 la 6, scrie doc.ro.

Scor BI-RADS 0

Un scor egal cu 0 indică un test incomplet. Este posibil că imaginile obținute la mamografie să fi fost dificil de interpretat. Un cod BI-RADS 0 necesită investigații suplimentare și imagini suplimentare, pentru că medicul să poată efectua o evaluare finală. Dacă o pacienta a primit un scor BI-RADS 0, ea trebuie să se asigure că va efectua investigații imagistice noi, cum ar fi o altă mamografie sau o ecografie mamară.

Scor BI-RADS 1

Acest scor indică vești bune. Înseamnă că rezultatele mamografiei sunt negative, ceea ce arată că nu au fost descoperite semne evidente ale cancerului la san. Pacienta ar trebui să continue să își facă investigații de rutină, la intervale regulate de timp.

Scor BI-RADS 2

Și acest scor înseamnă că mamografia ori ecografia mamară este normală, fără semne aparențe de cancer, însă alte lucruri descoperite de medic (cum ar fi chisturile benigne sau anumite formațiuni benigne) sunt descrise în raportul respectiv. Pacienta va fi îndrumată să continue să meargă la controale de rutină.

Scor BI-RADS 3

Un scor BI-RADS 3 implică faptul că rezultatele mamografiei ori ecografiei mamare sunt probabil normale, însă există un risc de 2% să fie vorba de cancer. În acest caz, medicii recomandă un control de follow-up, peste 6 luni, pentru a se dovedi că rezultatele sunt cele ale unei formațiuni benigne (necanceroase).

Pacienta va trebui să meargă în mod regulat, pentru investigații, până când rezultatele ei se îmbunătățesc și până când anomaliile de la sân s-au "stabilizat".

Scor BI-RADS 4

Un astfel de scor sau cod indică o anomalie sau o descoperire ce prezintă suspiciuni. În acest caz, există un risc de 20-35% de cancer. Pentru a confirmă dacă este o masă malignă (canceroasă), medicul va trebui să efectueze o biopsie, pentru a se analiză o mică mostră de țesut mamar.

Există 3 subcategorii ale codului BI-RADS 4, care sunt:

BI-RADS 4A - există o suspiciune redusă de malignitate.

BI-RADS 4B - există o suspiciune moderată de malignitate.

BI-RADS 4C - există o mare suspiciune de malignitate.

Oamenii de știință estimează că valoarea predictivă pozitivă (riscul real de cancer) al unei mamografii cu scor BI-RADS 4 este în jur de 20-40%.

Scor BI-RADS 5

Un cod BI-RADS 5 indică o suspiciune mare de cancer. În acest caz, există un risc de cel puțin 95% de cancer mamar. O biopsie este recomandată pentru a se confirmă rezultatele și pentru a se determina care sunt următorii pași în ceea ce privește tratamentul pacientei.

Scor BI-RADS 6

Un cod BI-RADS 6 se poate primi doar după ce pacienta a efectuat o biopsie și a primit diagnosticul de cancer mamar. Această categorie și rezultatele obținute la investigațiile imagistice sunt folosite pentru comparație, pentru că medicul să vadă cum răspunde cancerul la tratamentul necesar (chimioterapie, intervenție chirurgicală sau radioterapie).

Pe scurt, categoriile pentru scorul BI-RADS sunt:

0 - investigație incompletă

1 - negativ

2 - descoperirea unor formațiuni benigne

3 - formațiuni probabil benigne

4 - sunt descoperite anomalii ce prezintă suspiciuni

5 - medicul are o suspiciune extrem de mare că este o formațiune malignă (canceroasă)

6 - pacienta a fost supusă intervenției de biopsie, și s-a dovedit că tumoră este malignă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614