REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ce fac românii la nervi sau la "distracţie": împuşcă animale

Ce fac românii la nervi sau la "distracţie": împuşcă animale

Replica API 26 septembrie 2011 | 00:00 253

Zeadin Murat: înmulţirea şerpilor este cauzată de dispariţia pescăruşilor

Zeadin Murat: înmulţirea şerpilor este cauzată de dispariţia pescăruşilor

La ora actuală, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor din Constanţa, Zeadin Murat, este singurul voluntar din judeţul nostru, care se ocupă de acţiunile de salvare a necuvântătoarelor. Despre aceste operaţiuni, sterilizarea patrupedelor fără stăpân şi alte probleme, am discutat cu el.

Reporter: Domnule preşedinte, putem vorbi despre o poliţie a animalelor în judeţul Constanţa?

Zeadin Murat: Nu, în nici un caz. Acest organism nu a existat niciodată la noi, dar ar trebui să facem mai multă educaţie cetăţenilor, pentru că orice ţară, în care oamenii care nu iubesc animalele, nu poate evolua spre mai bine. Întotdeauna civilizaţia unui popor se vede după dragostea şi respectul faţă de animale, ori la noi a început să se perimeze lucrul acesta. Din păcate, peste tot, oamenii lovesc câinii, pisicile.

Rep.: Ce-ar trebui făcut pentru a opri înmulţirea animalelor?

Z.M.: În primul rând, ar trebui să se înceapă o sterilizare în masă, pentru că uciderea lor nu ar duce la nimic bun. În plus, mai există nişte aspecte care nu trebuie neglijate. Dacă într-o localitate se vor steriliza nişte animale şi într-alta nu, va fi o adevărată nebunie.

Rep.: Se vorbea la un moment dat de aducerea la Constanţa a unor medici care să sterilizeze câinii şi pisicile...

Z.M.: Sunt foarte multe societăţi care vor să vină în Constanţa şi să înceapă un program de sterilizare, însă, dacă acest lucru nu se face pe plan naţional, e degeaba, pentru că animalele pot migra dintr-un loc într-altul. Mai mult decât atât, dacă autorităţile locale se implică şi ele, putem rezolva această problemă. Ele ar trebui să dea o hotărâre prin care să se pornească această mare sterilizare. De asemenea, instituţiile la care nu avem acces ar trebui şi ele să-şi sterilizeze câinii din ogradă, apoi cu câinii celor care locuiesc la case. Noi avem pregătită logisitica şi absolut tot ce este necesar pentru această operaţiune.

Rep.: A crescut numărul animalelor fără stăpân?

Z.M.: În ultimii ani, numărul animalelor fără stăpân a crescut foarte mult. Totodată, trebuie să menţionez faptul că, zilnic, în jur de 50 de câini şi pisici nou-născuţi sunt abandonaţi.

Rep.: Cu ce probleme că confruntaţi?

Z.M.: Ca întotdeauna, avem de-a face cu persoane care agresează animale, le ucid, le otrăvesc sau le împuşcă. Spre exemplu, am avut cazuri la Năvodari, la marginea Constanţei, în Cumpăna. Aici, un vecin în curtea căruia erau depozitate câteva tone de cereale, pe care urma să le bage în saci, a surprins câteva pisici de-ale vecinilor. Deşi ele vânau şoarecii din cereale, individul a pus mâna pe arma de vânătoare din dotare şi a omorât pisicile. Într-o altă locaţie, un paznic, împreună cu nişte amici, s-au dus pe izlaz şi au început să alerge caii. La un moment dat, au încărcat arma cu un cartuş de calibru foarte mare şi i-a spart glezna unui cal.

Rep.: Există sancţiuni pentru cei care fac aşa ceva?

Z.M.: Amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, iar pentru uciderea voită a unui animal, riscă închisoarea.

Rep.: Ce solicitări aţi mai avut în ultimele luni?

Z.M.: Ne deplasăm la solicitările venite atât din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, dar şi la cele din partea persoanelor fizice. De multe ori, am scos şerpi din maşini, din case, diferite animale sălbatice, care au ajuns în oraş, precum vulpi, dihori.

Rep.: S-au înmulţit şerpii?

Z.M.: De-a lungul timpului, au fost găsiţi peste tot şerpi, iar oamenii au fost mereu sfătuiţi greşit, adică să-i ucidă. În unele zone de apă, au început să se înmulţească tot mai tare, pentru că au dispărut prădătorii lor, pescăruşii, care-i mâncau.

Rep.: Ce se mai ştie despre moartea pescăruşilor?

Z.M.: În cazul lor, analizele au fost trimise la Bucureşti, dar încă nu se cunoaşte cu exactitate cauza decesului lor. Practic, aceste întâmplări au început cu moartea vrăbiilor, a corbilor şi continuă acum cu pescăruşii. Avem mereu apeluri din partea oamenilor care ne spun că au zărit pescăruşi zbătându-se în diferite zone le oraşului.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614