REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ce faci când cineva drag suferă de o boală gravă sau în stadiu terminal?

Ce faci când cineva drag suferă de o boală gravă sau în stadiu terminal?

Replica API 31 iulie 2021 | 00:00 709

Este greu să știi ce să spui ca să sprijini pe cineva drag care suferă de boli grave sau terminale. Pentru a sprijini o persoană dragă diagnosticată cu o boală care îi pune viața în pericol, ar trebui să eviţi afirmațiile forțate, prea vesele sau optimismul exagerat.

Sursa foto: Shutterstock

Conform unui studiu, când pacienții aflați în stadiu terminal au fost întrebați despre cele mai utile lucruri pe care le-au făcut cei dragi pentru ei, acceptarea calmă a bolii lor a fost printre cele mai importante, scrie doc.ro.

Pentru a sprijini o persoană dragă care suferă de o boală care îi pune viața în pericol, ar trebui să eviți declarațiile forțate, prea vesele, care închid conversația.

Poate fi greu să găsești cuvintele potrivite, mai ales când vine vorba de subiecte precum boli grave și terminale. Vestea bună este că, dacă îți pasă cu adevărat, este posibil ca anumite cuvinte să nu conteze la fel de mult ca prezența și grija ta. Cu toate acestea, este ușor să ne autocriticăm pentru că spunem lucruri greșite sau pentru că nu oferim suficientă susținere emoțională.

Iată cinci sfaturi care ar putea să te ajute să fii alături de ei

1. Spune ceea ce este cel mai important

În unele relații, există atât de multe de spus astfel încât este greu să știi de unde să începi. S-ar putea să te regăsești gândindu-te: „Sunt prea multe de vorbit, mai bine nici nu încerc”. Pe de altă parte, persoanele cu boli grave pot fi adesea obosite și pot avea dificultăți în a purta conversații lungi, așa că am putea pur și simplu să ezităm să le împovăram cu multe discuții. O strategie bună în ambele cazuri este să te întrebi: „Ce contează cel mai mult să-i spun?”

Pentru a realiza ce contează cu adevărat, acordă-ți câteva minute pentru a face o listă a lucrurilor despre care vrei sau poți vorbi cu persoana iubită. Acestea pot varia de la subiecte complet banale la lucruri extrem de importante. Nu cenzura și nu îți critica ideile; doar pune cât mai multe pe hârtie.

După ce ai făcut acest lucru, examinează lista. Gândește-te la ceea ce toate aceste subiecte ar putea avea în comun. Caută o temă pe care majoritatea o împărtășesc. De exemplu, toți ar putea fi preocupați de sentimente de dragoste, încredere, speranță sau vinovăție. Această idee centrală este probabil cea despre care trebuie să vorbim cel mai mult.

2. Concentrează-te pe ceea ce trebuie să spui, nu pe ce trebuie să auzi

Poate că cel mai greu lucru din orice conversație importantă este să fii deschis la dezamăgire. Dacă îi spui cuiva cât de mult îl iubești, de exemplu, ai putea întâmpina întotdeauna posibilitatea ca acesta să nu-ți întoarcă iubirea. Din păcate, vulnerabilitatea nu poate fi evitată în conversațiile afective, deci este important să fii pregătit pentru un răspuns diferit de ceea ce îți dorești.

Când vorbești cu persoana iubită, o strategie utilă este să te gândești la ceea ce trebuie să spui, nu la ceea ce trebuie să auzi. Încearcă, nu poți controla ceea ce spune sau face oricine altcineva. Poți controla doar ceea ce spui și faci. Dar acest lucru nu face ca exprimarea să fie mai puțin importantă. De fapt, exprimarea față de o altă persoană este valoroasă, indiferent dacă acea persoană răspunde sau nu așa cum speri.

3. Nu închide conversația

Este foarte ușor să spui sau să faci lucruri care, din greșeală și cu cele mai bune intenții, ajung să împiedice comunicarea afectivă.

În cercetarea lor, psihologii Gayle Dakof și Shelly Taylor au întrebat pacienții cu cancer despre cele mai puțin utile lucruri pe care prietenii și familia le-au făcut pentru ei. Printre cele care nu i-au ajutat, pacienții au menționat că uneori oamenii au minimizat gravitatea bolii lor sau au forțat o conversație veselă. În schimb, le-a părut incredibil de util când membrii familiei au acceptat calm realitatea bolii crunte cu care se confruntă.

Când apar subiecte emoționale, primul nostru instinct poate fi să prevenim sentimentele puternice. În multe situații, este incomod să spunem cum ne simțim cu adevărat.

În viața de zi cu zi, știm că răspunsul comun atunci când cineva întreabă: „Ce mai faci?”, e ”bine”. Dacă ar fi să spunem cum ne-am simți cu adevărat, am primi un răspuns ca ”Privește partea bună”, „Totul va fi bine” sau „Te vei simți mai bine în curând!”. Dar astfel de cuvinte au un efect secundar: opresc conversația ulterioară prin trimiterea mesajului subtil: „Acest lucru este incomod pentru mine și chiar nu vreau să vorbesc despre asta”. Deci, nu sunt foarte utile atunci când încercăm să ne conectăm la un nivel mai profund cu cineva.

Aceste afirmații nu sunt de obicei utilizate cu intenții rele. Oamenii pur și simplu nu știu cum să răspundă. Ca alternative, încearcă fraze care sunt mai susceptibile să mențină conversația, precum: „Acest lucru trebuie să fie greu”, „Nimeni nu poate rămâne pozitiv tot timpul. Ce-ți trece prin cap?”. Sau chiar„ Nu știu sigur ce să spun, dar sunt aici pentru tine ”.

4. Și tăcerea ajută, doar fii lângă ei

În studiul realizat de dr. Dakof și Taylor, primele trei lucruri pe care pacienții cu cancer au spus că prietenii și familia le-au făcut pentru ei au fost că își exprimau îngrijorarea, fiind prezenți fizic și acceptând calm boala. Cu alte cuvinte, nu au spus nimic special.

Mai degrabă, a contat pur și simplu să fie acolo, uneori în tăcere. Deci, dacă nu te poți gândi la nimic de spus, ia în considerare alte moduri de a-ți arăta afecțiune care nu implică neapărat cuvinte: urmărește un film preferat alături de persoana iubită, gătește-i un fel de mâncare preferat sau cumpără-i o pătură nouă.

A sprijini pe cineva care se confruntă cu boli care îi pun în pericol viața este unul dintre cele mai dificile lucruri pe care oricare dintre noi le poate face vreodată. Dar este, de asemenea, o onoare de care nu ar trebui să fugim.

5. Totuși, ce cuvinte să spui?

Deși este atât de dureroasă vestea unei boli terminale, gândește-te că îți oferă timp să spui „Te iubesc”, să îți împărtășești aprecierea și să te aduni când este necesar. Când moartea vine pe neașteptate, oamenii regretă adesea că nu au avut șansa de a face aceste lucruri.

Ira Byock, autorul cărții Dying Well, notează că cei aflați în suferință și familiile lor schimbă des aceste cuvinte:

• te iubesc

• te iert

• Iartă-mă

• Mulțumesc

• La revedere

Uneori, cei dragi care suferă de boli incurabile se țin de viață pentru că simt că alții nu sunt pregătiți să-i lase să plece. Spune-i persoanei dragi că este bine să renunțe atunci când este gata să o facă. Asigurarea că vei merge mai departe - poate pentru a ajuta copiii să crească sau să își îndeplinească un vis comun - îi poate oferi o ușurare enormă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920