REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ce firme asigură transportul de persoane în judeţul Constanţa. Printre patroni se află şi nume foarte interesante

Ce firme asigură transportul de persoane în judeţul Constanţa. Printre patroni se află şi nume foarte interesante

Replica API 4 aprilie 2016 | 09:28 6509

40 de societăți au obținut licența de la CJC

40 de societăți au obținut licența de la CJC

Mijloacele de transport în comun, fie că vorbim despre microbuze ori autocare, reprezintă, pentru foarte mulți români, singura modalitate de a se deplasa între localităţi, în interes de serviciu ori personal. Însă, așa cum se întâmplă și în mediul urban, transportul în județ a devenit nesigur pentru călători, asta prin prisma nerespectării regulilor de circulație sau a numărului de pasageri admis. Pe lângă faptul că operatorul de transport acceptă să care peste capacitatea înscrisă pe certificatul de înmatriculare al microbuzului, cel mai grav este că în picioare se găsesc şi persoane cu copii în braţe şi bătrâni, care în cazul unui accident sau chiar o tamponare, ar avea serios de suferit.

Șoselele au devenit piste de raliu pentru șoferii care adoră să apese prea tare pedala de accelerație, fără să țină cont că este răspunzător pentru viețile a zeci de pasageri. Despre cruda realitate vorbesc accidentele din anii trecuți, accidente foarte grave, în urma cărora au pierut zeci de oameni. Din păcate, județul Constanța nu a dus lipsă de astfel de tragedii. Un grav accident de circulație a curmat trei vieți, în septembrie 2015, pe Drumul National 2A, din judetul Constanta. O mașină în care se aflau trei militari s-a izbit frontal de un autocar care se îndrepta spre Turcia. Militarii se întorceau de la un curs de pregătire, iar șoferul ar fi adormit la volan. Pasagerii lui au pierit în urma impactului. În autocar, o pasageră care statea în picioare a fost aruncată prin parbriz și a murit pe loc.

În 2009, un teribil accident a avut loc la Piatra. Șoferul unui microbuz a intrat pe contrasens drept într-un TIR. Cinci pasageri au murit, iar alți patru au fost răniţi. Constănțenii care circulă zilnic cu aceste mijloace de transport s-au plâns, nu o dată, că sunt nevoiți să se înghesuie ca sardinele, pentru că șoferii trebuie să atuingă pragul numărului de bilete impus de șefi. Cei care locuiesc în oraș, au opțiunea autobuzului RATC, însă cei care locuiesc în localitățile limitrofe nu au prea multe opțiuni. Aceste condiții, oamenii le acceptă, pentru că trebuie să ajungă la serviciu sau acasă.

Sunteți curioși cine se află în spatele microbuzelor care operează prin curse regulate în trafic județean?

Aproximativ 40 de firme au primit licența de transport public de persoane prin curse regulate în trafic judetean, valabil în perioada 2013-2016. Iar Metropolitan SRL are cele mai multe trasee. Astfel, are mașini pe rutele: Constanța-Valu/Dorobanțu Gară-Poarta Albă, Constanța-Ovidiu-Lumina- Consta nța, Nazarcea-Poarta Albă. Totodată, are și traseele: Constanța-Agigea-Sanatoriul Agigea, Constanța-Agigea/Eforie/Tuzla-Costinești, Constanța-Agigea/Eforie/Tuzla-Costinești, Constanța-Agigea/Eforie/Tuzla/23 August/-Mangalia, Constanța-Valu/Murfatlar/ Poarta Albă/ Castelu-Medgidia, Constanța-Valu/Murfatlar/ Poarta Albă/ Castelu-Medgidia, ConstanțaValu/Murfatlar/Siminoc/Medgidia-Cernavodă,ConstanțaOvidiu/Lumina-Năvodari, MamaiaConstanța/Agigea/Techirghiol/Eforie/Tuzla/Costinești/ 23 August/Neptun/Olimp/Jupiter/Cap Aurora/Venus/Saturn/Mangalia/2 Mai-Vama Veche.

Societatea de transport din Ovidiu, SC Metropolitan SRL, este deţinută de fostul deputat Gelil Eserghep. Servcom Adrian SRL, din Medgidia, deţinută de Elena şi Iulian Spânu, este altă societatea care operează la fel de multe trasee în județ. Vorbim de cursele: Constanța-Valu/Adamclisi-Ostrov , Constanța-Valu/ Murfatlar/ Siminoc/ Medgidia-Cernavodă, Medgidia-Cochirleni-Dunăreni, Medgidia-Castelu-Poarta Albă, Medgidia-Nazarcea-Constanța, Constanța-Ovidiu/Aeroport M.Kogălniceanu/ M.Kogolniceanu/ Cuza Vodă-Medgidia. Transevren SRL, deţinută de oamenii de afaceri Semira Omer şi Ergean Chespi, operează pe ruta Constanța-Ovidiu-Mihail Kogălniceanu și Constanța-Ovidiu-Năvodari, Constanța-Cumpăna. Dumacris Inst SRL, controlată de Gheorghe Dumitrache, se numără și ea printre firmele care operează în județ. Rutele acoperite de aceasta sunt: Constanța-Grădina-Râmnicu de Jos, Constanța-Cogealac-Fântânele și Constanța-Târgușor/Saraiu-Hârșova, cât și traseul Constanța-Mihail Kogălniceanu/Nicolae Bălcescu-Dorobanțu, Constanța—Saraiu-Gârliciu, Palazu Mic-Piatra-Constanța.

Nu de puține ori, pe aceste trasee, au existat plângeri ale călătorilor că sunt transportați ca pe niște saci de cartofi, fiindu-le viața pusă în pericold e către șoferii grăbiți să se încadreze în grafic.

Alte firme care operează în județ sunt: SC Trans Tur SRL (Constanța-Murfatlar-Ion Corvin-Dunăreni. De asemenea, are și traseul Constanța-KM 4-5-Cumpăna, cât și Constanța-Valu/Murfatlar-Petroșani), Marcon Star SRL (Constanța-Valu/Șipote/Răzoare/Strunga/Satu Nou-Oltina și Constanța Valu/Ion Corvin-Viile, Constanța-Valu-Murfatlar)- ambele patronate de fostul şef ARR Constanţa, Marian Butnaru, SC Georgiana &Alina SRL ( Constanța-Nuntași-Cogealac, Constanța-Năvodari-Mihai Viteazu, Constanța-Năvodari-Vadu și Năvodari-Corbu), SC 99 Nar Tour SRL (Constanța-Ovidiu-Mihail Kogălniceanu), SC Darocrim SRL (Mangalia-Albești-Negru Vodă și Mangalia-Negru Vodă-Independența). SC Indelcomo SRL are mașini pe traseele Constanța-Valu/Murfatlar/Băneasa-Oltina, Constanța-Bărăganu-Ciobănița și Constanța-Bărăganu/Lanurile-Ciobănița, SC Covax Tours SRL, operează pe Constanța- Potârnichea-Biruința, în timp ce SC Marcotrans SRL a licitat pentru traseul Constanța-Poarta Albă-Nisipari. Constanța-Valu-Murfatlar este operată de SC Marcon Star SRL și Euro Trans Tur, iar Medgidia-Cuza Vodă-Medgidia-Peștera-Izvoru Mare și Medgdia-Peștera-Ostrov, SC Aigean Import-Export SRL.

După cum se știe pe ruta Constanța-Mangalia operează Simpa Trans (condusă de consilierul local PSD mangaliot Marian Guţă), iar pe Constanța-Murfatlar/Băneasa/Ostrov-Almalău, SC Vibo Trans. SC Trans Tur (deţinută de Maria şi Laurenţiu Turiceanu) a obținut licitație pe Constanța-KM4-5-Cumpăna, Constanța-Valu/Murfatlar/Ciocârlia-Cobadin, iar SC Muslin SRL pentru Mangalia-Moșneni și Mangalia-Amzacea-Pecineaga.

Timona SRL are ruta Constanța-Agigea-Techirghiol, iar SC Nordia Nis SRL- Mangalia-2 Mai-Limanu și Mangalia-2 Mai-Vama Veche. Alte trasee sunt operate de următoarele societăți: Mercado Sud SRL (Constanța-Băneasa-Carvan și Constanța-Ovidiu-Nazarcea), SC Nursen Transcom SRL (Constanța-Amzacea-Chirnogeni), SC Trans Moviay SRL (Constanța-Hârșova Ciobanu), SC Menv Transcom SRL (Hârșova-Ghindărești-Constanța, Hârșova-Ciobanu), SC Pelicanul de Aur SRL Medgidia-Mircea Vodă), SCArslan Kizlar SRL (Medgidia-Ciocârlia-Cobadin), Gis Trans Rapid SRL (Constanța-Hanul Morilor-Topalu, Constanța-Seimeni-Topalu).

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218